Jurnalistul PRO TV București Vitalie Cojocari, despre jurnalism în era digitală: „Aș investi atât în tehnologii, cât și în oameni”

Cum se descurcă jurnalismul clasic în era digitală, prin ce transformări trece și cum se adaptează noilor tehnologii? Aceste și alte întrebări i-au fost adresate jurnalistului PRO TV București Vitalie Cojocari în cadrul unei discuții informale organizate de Centrul pentru Jurnalism Independent pe 24 septembrie. La eveniment au participat 16 jurnaliști din presa online și TV de la Chișinău.

În 2006, Vitalie Cojocari a plecat în România pentru a-și continua cariera de jurnalist la PRO TV București, iar de atunci jurnalismul a suferit foarte multe schimbări. „Transformările în TV au fost uluitoare. Este fabulos ce s-a întâmplat în cei 17 ani de când am trecut Prutul. Acum, camerele sunt foarte mici, poți avea doar un telefon mobil și poți emite de oriunde. Poți să-ți faci chiar și un canal de YouTube și să ai propria ta comunitate de urmăritori. Totuși, dacă m-ați întreba ce va învinge, televiziunea sau Internetul, este greu de răspuns. Din punctul meu de vedere, nu putem spune că va învinge Internetul. Putem spune doar că TV-ul se va transforma și va ține pasul cu noile tehnologii”, este de părere jurnalistul.

În opinia lui, nu contează modelul de operare al jurnaliștilor, ci faptul că aceștia trebuie să-și facă meseria cu dedicație. „Fie că scrieți pe piatră, pe hârtie sau ajungeți la ascultător prin intermediul undelor radio, voi sunteți jurnaliști. Un om cu un telefon în mână, care filmează pe stradă un accident nu este un jurnalist. Un jurnalist este cel care reușește să facă niște conexiuni, să afle ce s-a întâmplat, să vadă care sunt implicațiile autorităților și să pună toate informațiile în context. Un jurnalist are îndemânarea necesară în acest sens”, spune el.

Tocmai de aceea, Vitalie Cojocari consideră că jurnalismul clasic nu va muri niciodată: „El doar se va adapta noilor tehnologii, fapt care ne permite să fim mai rapizi, să filmăm mai repede, să montăm mai repede, să transmitem informația mai rapid. În opinia mea, o știre bună ajunge la consumator prin viu grai oricât de mult ai investi în tehnologie, crezând că te salvează. Eu cred în jurnalism și, dacă aș fi în locul redacțiilor, aș investi atât în tehnologii, cât și în oamenii care produc conținut media, pentru că ei sunt, în primul rând, o valoare. Tehnologiile nu vor putea înlocui oamenii în jurnalism”.

În era tehnologiilor digitale, Vitalie Cojocari crede că una dintre cele mai importante valori ale jurnalismului este încrederea. „În momentul în care ne batem cu jurnalismul întâmplător de pe stradă este foarte greu să fii primul. Și atunci trebuie să fii corect, trebuie să ții foarte mult la corectitudine, la verificarea surselor și a informațiilor. De fapt, asta este ceea ce ne-a mai rămas nouă cel mai important și cel mai greu în meseria asta – credibilitatea. Dacă ratăm credibilitatea, nu știu ce ne mai rămâne și ce ar mai putea fi important în jurnalismul modern. Primul nu ai cum să fii. În schimb, ai capacitatea de integrare a informațiilor, de investigare a faptelor, iar pentru asta oamenii decid să te urmărească. Noi, jurnaliștii, nu deținem adevărul absolut, dar avem datoria să prezentăm faptele din mai multe perspective, pentru ca oamenii să-și formeze singuri o părere despre ceea ce se întâmplă”, crede jurnalistul.

În opinia lui Vitalie Cojocari, jurnalismul actual are mult de pierdut din punct de vedere financiar. „Dacă vrei să faci bani, nu te duci în jurnalism. Dacă vrei să faci ceva cu pasiune, du-te în jurnalism. Deci, jurnalismul este egal cu pasiune. Pot să confirm asta după atâția ani de presă”, spune el.

Liuba Maxim, jurnalistă la TVR Moldova, afirmă că „întâlnirea cu jurnalistul Vitalie Cojocari a fost una de suflet”. „Mă bucur că Centrul pentru Jurnalism Independent ne-a oferit posibilitatea să discutăm cu el, să aflăm cum se face, cu ce se «mănâncă» jurnalismul în secolul 21, dar și cum să ne adaptăm noilor tehnologii. Vitalie ne-a oferit sfaturi utile, de care cu siguranță vom lua aminte, pentru că jurnalismul mai degrabă este o meserie care se fură, decât se învață”, spune jurnalista.

Acest eveniment este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, UK și implementat de Internews în Moldova, care are ca scop promovarea dezvoltării mass-media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy