Modele de implicare pentru o societate cât mai incluzivă
Au ales să se implice și să aducă schimbarea în comunitățile lor. Sunt șase protagoniști și protagoniste, de diferite vârste, care-și relatează poveștile și experiența de viață în cadrul unor materiale video realizate de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în cadrul campaniei „Incluziunea începe de la mine”.
„Îmi doresc o societate mai incluzivă pentru fetița mea, pentru toți copiii din țara noastră!”
Ludmila Adamciuc este activistă civică și mama unei fetițe diagnosticată cu sindromul Down, care a decis să devină o voce și pentru alți părinți. „De șase ani sunt mama unei fetițe diagnosticate cu sindromul Down, dar încă nu am reușit să găsesc un răspuns la întrebarea de ce ne este atât de greu să fim empatici și să acceptăm diversitatea. Mi-am asumat încă de la început să vorbesc public despre fetița mea, despre provocările prin care trecem, dar și despre reușitele pe care le avem. Împreună cu ea, prietena mea, încercăm să sporim gradul de acceptare a copiilor cu dizabilități. Îmi doresc o societate mai incluzivă pentru fetița mea, pentru toți copiii din țara noastră!”
„Orice ușă deschisă îmi oferă o nouă șansă!”
Mariana Țîbulac-Ciobanu, jurnalistă și cercetătoare științifică, spune că incluziunea pentru ea înseamnă deschidere, iar orice ușă deschisă îi oferă o nouă șansă. „Incluziunea pentru mine înseamnă să fiu respectată pentru felul meu de a fi, este dreptul meu de a fi utilă societății prin munca pe care o fac, incluziunea înseamnă să-mi fie înlăturată orice barieră de a participa la viața publică. Haideți împreună să creăm programe accesibile, politici adecvate și bune practici pentru a crea o societate cu adevărat incluzivă!”
„Tinerii sunt prezentul și viitorul acestei societăți!”
Victor Babcinețchi are 18 ani și se află la al doilea mandat în calitate de președinte al Consiliului Raional al Tinerilor din Șoldănești. Este un model pentru tinerii din comunitate, pe care îi inspiră și îi adună în jurul diferitelor activități. „Este important să creștem o generație de tineri educați și capabili. De când am început să mă implic, am spus că vreau să fiu primar la mine în comunitate, așa voi face mult mai multe decât pot acum, ca un simplu cetățean al acestui oraș de care îmi pasă și unde vreau să fac o schimbare.”
„Nu ratați șansa de a trăi viața energic, în mișcare, cu multă dăruire de sine.”
Un alt exemplu de implicare vine de la doi soți din Cazangic, Leova. Trecuți de 70 de ani, Larisa și Ion Chirilenco fac voluntariat și îi ajută pe cei singuratici sau imobilizați. Soții sunt un exemplu atât pentru comunitate, cât și pentru colectivul de profesori ai școlii în care activează de peste 50 de ani. Cei doi cântă în ansamblul folcloric, regizează piese de teatru și organizează șezători pentru săteni. „Dacă te miști, dacă pui mintea în mișcare și vrei să faci ceva, organismul se înnoiește, nu îmbătrânește”, e de părere domnul Chirilenco. Iar soția acestuia îi îndeamnă pe toți: „Nu ratați șansa de a trăi viața energic, în mișcare, cu multă dăruire de sine”.
„Combatem stereotipuri prin implicare!”
Felicia Bludoi din Comrat este studentă la două facultăți, dar are și două posturi de muncă. Tânăra este un reper pentru semeni și, mai ales, pentru tinerii de etnie romă pentru care este un exemplu de succes într-o societate plină de prejudecăți. „Vin cu o încurajare pentru femeile rome, pentru băieți, dar și pentru toți tinerii: să facă studii și să nu le fie frică să obțină și un loc de muncă, și să facă o facultate. Cred că pe toate poți să le reușești atunci când ai dorință”.
„Îndemnul meu către întreaga societate e să fim cât mai toleranți”
Valeriu Căldăraru, director executiv al Asociației Naționale a Mediatorilor Comunitari, un promotor al incluziunii și drepturilor omului, ne convinge că „schimbarea începe de la noi. Recomand să fim mai buni cu comunitatea romă. Îndemnul meu către întreaga societate e să fim cât mai toleranți”.
Materialele video au fost realizate în cadrul campaniei „Incluziunea începe de la mine”. Campania își propune să contribuie la diminuarea stereotipurilor existente despre grupurile social-vulnerabile și marginalizate, precum și la îmbunătățirea atitudinii societății față de aceste persoane. La fel, campania este orientată să sporească gradul de înțelegere a noțiunii de incluziune de către cetățeni, sporind astfel șansele pentru o societate mai incluzivă.
Campania este organizată în cadrul proiectului „Promovarea coeziunii sociale în Moldova prin încurajarea incluziunii și diminuarea discriminării”, desfășurat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul programului „Inițiativă Comună pentru Oportunități Egale — Faza II”, implementat cu suportul Guvernului Elveției.