ONG-urile de media condamnă atitudinea improprie față de presă a ministrei Sănătății, Ala Nemerenco

Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media condamnă atitudinea improprie față de presă a ministrei Sănătății, Ala Nemerenco, și solicită organului central din domeniul Sănătății să asigure transparența reală a activității instituțiilor publice și accesul nerestricționat la informația de interes public pentru jurnaliști și instituțiile mass-media.

În cadrul conferinței de presă din 12 iulie 2022, ministra Ala Nemerenco a apostrofat reporterii redacției Cu Sens, comunicându-le că o întrebare ce i-a fost adresată nu este la subiect și că, în timp ce jurnaliștii insistă că fac parte dintr-o publicație cu sens, ea ar susține inversul („Întrebarea nu este la acest subiect, dar dvs. insistați că sunteți o publicație cu sens, eu aș susține inversul.”).

În raport cu încălcarea termenului legal de furnizare a informației, ministra a invocat sporirea volumului de lucru apărut în legătură cu criza refugiaților, acuzând redacția că a „pus presiune pe minister”. („În afară de această informație, cunoașteți foarte bine că ați pus presiune pe minister, că noi a trebuit să vă oferim rapoarte pentru 2 ani de activitate și eu cred că o zi întârziere sau 2 zile întârziere nu este atât de grav. Dar dacă considerați foarte important și criminal acest lucru, este opinia dvs.”).

Replica improprie a ministrei Sănătății a fost adresată drept răspuns la întrebarea dacă refuzul tardiv de a le oferi jurnaliștilor acces pentru a realiza filmări pe teritoriul Clinicii Vorniceni constituie un caz de îngrădire a accesului presei la informații de interes public. Or, printr-o scrisoare venită din partea administrației instituției medicale gestionate de Ministerul Sănătății, reporterii Cu Sens au fost informați că „de la ultima filmare realizată nu s-a produs nicio schimbare” și „filmarea nu are niciun sens”.

ONG-urile de media reamintesc că statul garantează libertatea presei și dreptul de acces la informație a reprezentanților mass-media și niciun demnitar nu este în măsură să decidă în locul jurnalistului asupra oportunității documentării subiectelor de interes public și existenței „unui sens” în  realizarea filmărilor în spații și instituții publice.

Organizațiile semnatare își manifestă indignarea în raport cu atitudinea ministrei Sănătății și consideră acest comportament impropriu pentru persoane care exercită funcții publice, în special pentru exponenții puterii executive.

Solicităm ministrei Sănătății, Ala Nemerenco, să renunțe la atitudinea improprie față de presă, abținându-se pe viitor de la orice formă de exprimare care lezează reputația profesională a mass-mediei.

În aceeași ordine de idei, mai mulți jurnaliști semnalează că Ministerul Sănătății neglijează dreptul lor de a accesa informații de interes public. În acest context, cerem autorității să renunțe la aceste practici și să soluționeze cererile de acces la informație în termenele prevăzute de legislația în vigoare.

Centrul pentru Jurnalism Independent

Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic

Asociația Presei Electronice

Centrul  „Acces-Info”

RISE Moldova 

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy