ONG-urile de media condamnă comportamentul agresiv al angajatei Judecătoriei Rîșcani îndreptat împotriva reporterei NordNews

La data de 3 mai, de Ziua Mondială a Libertății Presei, reportera NordNews, Nicoleta Pînzaru, a fost agresată de către o angajată a Judecătoriei Rîșcani. Incidentul a avut loc în timp ce jurnaliștii documentau un material despre protestul mai multor persoane nemulțumite de activitatea instanței de judecată. În timp ce reportera NordNews încerca să obțină un comentariu din partea reprezentanților judecătoriei, o angajată a instanței i-a blocat violent accesul în clădire, strângându-i degetul jurnalistei atunci când a închis ușa.

Organizațiile semnatare își manifestă indignarea în raport cu acest fapt și subliniază că acțiunile angajatei Judecătoriei Rîșcani contravin nu doar normelor de conduită general acceptate într-o societate democratică, ci și prevederilor legislației în vigoare.

Acțiunile salariatei instanței de judecată constituie o încălcare a dreptului la integritatea corporală a persoanei, precum și o ingerință adusă drepturilor speciale garantate jurnaliștilor.

Menționăm că, potrivit art. 4 alin. (1) din Legea privind libertatea de exprimare, statul garantează libertatea de exprimare a mass-mediei și nimeni nu poate interzice sau împiedica mass-media să răspândească informații de interes public decât în condițiile legii. Mai mult, alin. (5) al aceluiași articol prevede că împiedicarea ilegală intenționată a activității mass-mediei atrage răspundere penală.

Totodată, subliniem că „vătămarea integrității corporale” și „acostarea jignitoare în locuri publice a persoanei fizice, alte acțiuni similare ce tulbură ordinea publică și liniștea persoanei fizice” constituie fapte sancționabile potrivit legislației contravenționale.

Organizațiile semnatare condamnă acțiunile abuzive și ilegale ale reprezentantei Judecătoriei Rîșcani, îndreptate împotriva jurnaliștilor, și semnalează inadmisibilitatea tolerării unor astfel de încălcări grave.

Cerem angajaților instanței de judecată să adopte un limbaj și comportament adecvat, abținându-se pe viitor de la manifestarea oricăror forme de intoleranță în raport cu jurnaliștii și instituțiile de media.

Solicităm președintelui Judecătoriei Drochia, sediul Rîșcani, Ion Rabii, să ia act de comportamentul inadecvat al angajatei și să vină cu o măsură sancționatoare în acest sens.

Centrul pentru Jurnalism Independent

Asociația Presei Electronice

Asociația Presei Independente

Centrul  „Acces-Info”

RISE Moldova

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy