Spectacolul PikPok.online@guguță în limba rusă este disponibil și în format video

După ce săptămâna trecută spectacolul PikPok.online@guguță, în limba rusă, a fost lansat pe scena Teatrului municipal de păpuși „Guguță”, acum acesta este disponibil și în format video pentru micii spectatori vorbitori de limbă rusă de pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Spectacolul a fost realizat de Teatrul „Guguță”, în colaborare cu Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația „Talinka”.

Versiunea video în limba rusă a spectacolului este o adaptare după povestea educațională „Un click din colţi sau Lupul Manipulator”, scrisă de cercetătoarea media Solvita Denisa Liepniece din Letonia, fiind destinată copiilor de la grădinițe și elevilor de la treapta primară. Povestea îi ajută pe elevi să înțeleagă cum funcționează mediul online și îi îndeamnă să analizeze critic ceea ce au văzut sau auzit în special pe rețelele sociale.

Primii spectatori ai acestei povești educaționale în format video au fost elevii câtorva școli cu predare în limba rusă din țară, care au vizionat spectacolul în cadrul orelor de Educație pentru media.

„Pe parcursul vizionării spectacolului, elevii se bucurau și se întristau împreună cu eroii. Spectacolul le-a arătat cum sunt create noutățile false, postările și alte informații distribuite pe Internet. Ne-a impresionat jocul emoționant al actorilor, de unde reiese și rolul educațional al teatrului. Elevii au empatizat împreună cu eroii poveștii. Ei s-au convins de faptul că dacă informația nu este adevărată, aceasta ne poate întrista și provoca durere. După vizionarea spectacolului am observat schimbări în comportamentul elevilor în momentul în care se informau de pe Internet. Au început să analizeze conținutul din mediul virtual cu mai multă prudență. În cazul în care pun ceva la îndoială, adresează întrebări”, spune Natalia Curudimova, învățătoare la Liceul „Mihail Guboglo” din mun. Ciadîr-Lunga.

„Copiii au vizionat spectacolul cu mare interes. Unii chiar au rămas mirați, având în vedere că au descoperit faptul că nu toată informația din mediul virtual este adevărată, iar aceasta poate fi cu ușurință falsificată. Elevii au ajuns la concluzia că nu trebuie să creadă tuturor informațiilor din mediul virtual. Spectacolul este unul actual, pe înțelesul elevilor și convingător, ținând cont de faptul că la final și-au schimbat punctul de vedere referitor la calitatea informațiilor care circulă în spațiul virtual”, consideră Valentina Baraniuc, învățătoare la Gimnaziul Sturzovca din raionul Glodeni.

„Spectacolul a fost vizionat cu mare interes de către elevi, practic dintr-o răsuflare. Jocul fascinant al eroilor a trezit curiozitatea lor. Subiectul a fost unul apropiat de interesele elevilor, care au înțeles corect firul roșu al spectacolului. În cele din urmă, scuzele lupului au fost acceptate, acesta a primit recomandări să publice doar informații verificate și să nu inducă în eroare cititorii. Unii elevi au dorit să privească spectacolul repetat”, a menționat Valentina Țurcan, învățătoare la Gimnaziul Slobozia-Chișcăreni din raionul Sângerei.

Fiind montat în format video, spectacolul poate fi vizionat de elevii vorbitori de limbă rusă de pe întreg teritoriul Republicii Moldova. CJI îndeamnă învățătorii, din școlile cu predare în limba rusă, să vizioneze împreună cu elevii această poveste pentru a-i ajuta mai bine să înțeleagă cum funcționează mediul virtual și de ce trebuie să fie atenți la informațiile pe care le consumă.

Versiunea video a spectacolului PikPok.online@guguță, în limba rusă, a fost realizată în cadrul proiectului „Sporirea sprijinului pentru instituțiile media independente de limbă rusă și pentru eforturile în domeniul Educației media – etapa a II-a”, implementat de Internews în Moldova. Acest proiect este finanțat de Ambasada Regatului Țării de Jos la Chișinău.

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy