Studiu de caz. 9 Mai pe 10 site-uri de știri – echidistanță vs abateri de la deontologie

Prezentul studiu de caz cuprinde o analiză a știrilor produse și publicate de 10 portaluri informaționale din Republica Moldova în ziua de 9 mai 2022, atunci când la Chișinău au avut loc o serie de evenimente dedicate împlinirii a 77 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Unii au sărbătorit Ziua Europei, alții – Ziua Victoriei. Deși, cu ceva timp dinaintea zilei de 9 mai, președinta țării, Maia Sandu, declara că „parada nu se organizează în Republica Moldova de 9 mai. Se pot organiza mitinguri, evenimente pașnice, comemorarea memoriei celor care și-au pierdut viața în Cel de-al Doilea Război Mondial”, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a susținut inițiativa Comitetului Național de Coordonare „Victoria” de a organiza pe 9 mai „Marșul Victoriei”.

În dimineața zilei de 9 mai, prim-ministra Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu, au depus flori la Complexul Memorial „Eternitate”. Ulterior, la Complex au mers reprezentanții Blocului Socialiștilor și Comuniștilor și ai Partidului „Șor”. A fost organizat și un marș al automobiliștilor. Aceștia purtau drapelul Republicii Moldova, al Federației Ruse (cu inscripția „Pentru Pace” în limba rusă) și steagul Uniunii Sovietice. Șefa statului, Maia Sandu, nu a participat la evenimentele publice dedicate zilei de 9 Mai din motive de sănătate, potrivit Președinției. În schimb, prezenți au fost angajații instituției.

Perioada de monitorizare: 9 mai 2022

Subiectul studiului: Știrile despre evenimentele din Chișinău dedicate zilei de 9 Mai

Portaluri în vizor: Kp.md; Aif.md; Noi.md; Unimedia.info; Newsmaker.md; Jurnal.md; Ntv.md; Publika.md; Tv6.md și Trm.md.

Criterii de selecție: aria de acoperire – națională, impactul – audiența, limba – română și rusă, tipul de proprietate – public și privat.

Kp.md a publicat mai multe știri referitoare la evenimentele zilei de 9 Mai. În toate se remarcă abateri. Într-un caz, instituția a titrat: „Ziua Victoriei în Moldova 2022: Ar trebui să ne așteptăm oare la provocări sau atacuri teroriste în timpul acțiunilor în masă din data de 9 mai – Marșul Victoriei, Regimentul Nemuritorului și marșul automobilistic” (în orig., «День Победы в Молдове 2022: Ждать ли 9 мая провокаций или терактов на массовых акциях – Марше Победы, Бессмертном полку и автопробеге»). În cele relatate identificăm un mesaj cu referință la refugiații ucraineni: „Astăzi, Ziua Victoriei este sărbătorită pe scară largă în Moldova. Anul acesta, aceasta are loc în contextul interzicerii de către Parlamentul Moldovei a Panglicii Sf. Gheorghe și în contextul ostilităților din Ucraina. Nu e de mirare că, în ajun, s-a vorbit mult despre posibile provocări și chiar despre atacuri teroriste (în țară, de exemplu, sunt aproximativ 100 de refugiați din Ucraina – nu tuturor le place Ziua Victoriei)” [«Сегодня в Молдове широко отмечают День Победы. В этом году он проходят в условиях запрета парламентом Молдовы Георгиевской ленточки и во время боевых действий на Украине. Не мудрено, что накануне было много разговоров о возможных провокациях и даже терактов (в стране, к пример, около 100 беженцев из Украины – не всем им День Победы по душе)»]. În acest caz, jurnaliștii au recurs la amestec dintre fapte și opinii, precum și la generalizări fără un substrat factologic. Totodată, se încearcă o asociere între eventualele „provocări și atacuri teroriste” și refugiații din Ucraina.

Într-o altă știre, redacția informează: „Îmbrânceli în centrul Chișinăului de Ziua Victoriei: un bărbat a strigat «Glorie Ucrainei» în momentul în care era desfășurat un banner roșu imens – video de la locul incidentului.” Драка в центре Кишинева в День Победы: Мужчина кричал “Слава Украине” в момент, когда разворачивали огромное красное знамя – видео с места инцидента»).  Atât în titlu, cât și în text, autorii au scos în evidență sloganul «Слава Украине» (Glorie Ucrainei), făcându-se din nou referință la poporul ucrainean și, în special, la refugiații din Ucraina, aflați în Republica Moldova. Drept consecință, astfel de nuanțări ar putea să genereze discurs de ură, destabilizări sau ură interetnică. În continuare, autorii susțin că oamenii legii au intervenit prompt («правоохранительные органы быстро среагировали»), dar lipsește comentariul oficial al forțelor de ordine. Lipsește și poziția persoanelor vizate – bărbatul care ar fi strigat „Glorie Ucrainei” («Слава Украине») și femeia care ținea o pancartă. Asta deși, chiar în textul știrii, este menționat că imaginile au fost surprinse de jurnalista portalului.

Într-o altă știre, Kp.md face referință la președinta țării, titrând: „Unde a dispărut președinta Moldovei Sandu pe 9 mai: are probleme grave de sănătate” («Куда пропала президент Молдовы Санду 9 мая: У нее серьезные проблемы со здоровьем»). În acest caz, autorii au recurs la manipulare prin exagerare, scoțând în evidență faptul că Maia Sandu ar avea probleme „grave” de sănătate. Asta deși în mesajul Președinției se menționează doar că șefa statului nu va putea participa din motive de sănătate”. În aceeași ordine de idei, Kp.md a titrat: „Maraton auto la Chișinău de Ziua Victoriei: Un număr imens de mașini, cel mai mare stindard al Victoriei din lume, provocatori și mii de trecători care au salutat coloana” («Автопробег в Кишиневе к Дню Победы: Огромное количество автомобилей, самое большое в мире знамя Победы, провокаторы и тысячи прохожих, приветствовавших колонну»).

Afirmația despre „cel mai mare stindard al Victoriei” reprezintă o constatare subiectivă a reporterului. Articolul relatează inclusiv despre un incident care s-a produs în Piața Marii Adunări Naționale. Potrivit sursei, în momentul în care tinerii întindeau stindardul, ar fi apărut provocatori care ar fi strigat „Glorie Ucrainei” , iar cineva le-a răspuns: „în componența Rusiei” și era cât pe ce să înceapă o încăierare. Poliția ar fi intervenit însă la timp. Totuși, o femeieîn vârstă, cu o pancartă în mâini, ar fi încercat să perturbe „sărbătoarea”. Și în acest caz a intervenit Poliția, susțin autorii. («Ребята стали растягивать гигантское красное Знамя Победы. На самом деле, очень большое. В этот момент проявились провокаторы:

– Слава Украине!

– В составе России! – ответили им и рассмеялись.

Едва не началась стычка, но полицейские вовремя вмешались и увели провокатора. Впрочем, немолодая женщина с провокационной табличкой в руках тоже пыталась сорвать праздник, полицейские ее тоже быстро увели»). Incidentula fost prezentat unilateral, doar din perspectiva organizatorilor și susținătorilor marșului de 9 Mai. Pe portalul Kp.md, cazul respectiv a fost prezentat și în alte știri, fiindu-i acordată o atenție sporită.

Pe data de 9 mai, Aif.md a titrat: „Dodon: Ne mândrim și ținem minte că azi e Ziua Victoriei. Așa a fost, este și va fi întotdeauna” («Додон: Мы гордимся и помним, что сегодня – День Победы. Так было, есть и так будет всегда!»). Din această știre aflăm că „zeci de mii de oameni au participat astăzi la Marșul Victoriei de la Chișinău, în ciuda faptului că conducerea de vârf a țării nu a vrut să sărbătorească 9 Mai” («Десятки тысяч людей вышли сегодня на Марш Победы в Кишинёве, несмотря на то, что высшее руководство страны не захотело праздновать 9 Мая»). În această știre atestăm o manipulare prin cifre, având în vedere faptul căpotrivit IGP, în Chișinău, la Marșul Victoriei au participat circa 7.000 de persoane. Cifra de 25.000 a fost anunțată de către mai multe instituții media afiliate Partidului Socialiștilor, fără a face trimitere la surse oficiale. Mai mult, Aif.md afirmă că autoritățile centrale ar fi refuzat să comemoreze această zi, asta în timp ce prim-ministra Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu, au depus flori la Complexul Memorial „Eternitate” în dimineața zilei de 9 Mai. 

Într-o altă știre cu titlul „Dodon la marș: Nimeni nu are dreptul să ne interzică să considerăm această zi drept Ziua Victoriei și să o sărbătorim! (video)” Додон на марше: Никто не вправе запретить нам считать этот день Днём Победы и праздновать его! (ВИДЕО)»), portalul scrie că „majoritatea cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de opțiunile lor politice și ideologii, sărbătoresc astăzi Ziua Victoriei” («Большинство граждан РМ, вне зависимости от политических и идеологических взглядов, сегодня празднуют День Победы»), manipulând opinia publică prin generalizare și referindu-se la o singură opinie, cea a unui politician. O altă știre din 9 mai, publicată pe Aif.md, îl vizează din nou pe Igor Dodon cu un discurs în care declară: „Nu vom permite nimănui să rescrie istoria și să denatureze adevărul istoric! Suntem urmașii câștigătorilor!” («Игорь Додон в День Победы: Никому не позволим переписать историю и исказить историческую правду! Мы – потомки победителей!»). Majoritatea știrilor publicate de Aif.md în această zi îl au ca protagonist pe politicianul Igor Dodon.

Cu referire la Maia Sandu redacția titrează: „Ea are o altă agendă: Sandu nu a venit la Memorial de Ziua Victoriei” («У неё другая повестка: Санду не пришла на мемориал в День Победы»), făcând referință la canale de Telegram, fără a indica exact care («Как сообщают Телеграм-каналы, по словам Игоря Гросу…»), ignorând în același timp comunicatul oficial al Președinției.

Și portalul Noi.md a publicat câteva știri cu privire la evenimentele zilei de 9 mai. Redacția a prezentat informații scurte despre depunerile de flori ale oficialilor la Complexul Memorial Eternitate. Un alt articol vizează declarațiile lui Igor Dodon cu referire la eventuala sancționare pentru afișarea Panglicii Sf. Gheorghe. Știrea este însoțită de detalii despre organizarea evenimentelor de 9 Mai. O altă știre conține mesajul integral al președintelui Parlamentului, Igor Grosu, cu ocazia zilei. Totodată, portalul a publicat o galerie foto care ilustrează că unii deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au purtat Panglica Sf. Gheorghe. Sunt citați deputați socialiști care afirmă că, pentru ei, panglica reprezintă „pace și victorie”. În același context au fost relatate evenimentele din Comrat, menționându-se faptul că „în pofida interdicției, prin mulțime au fost zărite și persoane care poartă în piept Panglica Sfântului Gheorghe, care este interzisă prin lege”fără a se specifica detaliul că Irina Vlah, bașcana UTA Găgăuzia, nu a purtat acest simbol.

Portalul Unimedia.info la fel a publicat mai multe știri la subiectul monitorizat. În una dintre ele – „(video) Marșul Victoriei, în Capitală: Dodon, Voronin și Greceanîi au depus flori la Complexul memorial «Eternitate»” – se menționează despre faptul că participanții la marșul de 9 Mai au depus flori la Complexul Memorial „Eternitate”, făcându-se referință la faptul că la eveniment au participat deputații BCS, dar și la faptul că președinta Maia Sandu nu a fost prezentă din motive de sănătate. În această știre, se trece însă cu vederea faptul că prim-ministra Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu, au depus flori în prima parte a zilei. În schimb, într-o altă știre cu titlul „Maia Sandu este bolnavă: Nu va participa la evenimentele planificate pentru 9 mai” se menționează că, în dimineața zilei de 9 mai, președintele Parlamentului, Igor Grosu, și prim-ministra Natalia Gavrilița au depus flori la memorial. Tot pe Unimedia.info găsim declarațiile Irinei Vlah în contextul zilei de 9 Mai, care a declarat că „9 Mai poate deveni Ziua unității noastre”. Unimedia.info ne informează și despre faptul că la maratonul automobiliștilor participă și o mașină cu numere de înmatriculare din Ucraina: „Mașină cu numere ucrainești, decorată cu Panglica Sf. Gheroghe, la Marșul Victoriei din Chișinău”Unimedia.info face referință la o fotografie de pe canalul de telegram al Kp.md, fără alte informații factologice.

Și pe site-ul Ntv.md pe data de 9 mai s-au regăsit mai multe știri cu privire la evenimentele din centrul Chișinăului: „În Capitală se desfășoară Marșul «Regimentul nemuritorilor». Mii de oameni scandează «Victoria! Ura!»”„PSRM, la marșul «Regimentul nemuritor»: Reprezentanții formațiunii poartă panglica Sf. Gheorghe în piept”În ambele știri se vorbește doar despre marș și PSRM. Într-o altă știre sesizăm manipulare prin generalizare, autorul citându-l pe Igor Dodon cu declarația că „majoritatea cetățenilor sărbătoresc Ziua Victoriei, fără a face trimitere la date oficiale care să demonstreze acest fapt. Știrea este elaborată dintr-o singură sursă. Discursul lui Vlad Batrîncea, secretarul executiv al PSRM, este subiectul unui alt material. Ntv.md a oferit mai mult spațiu marșului la care a participat BCS. Într-o altă știre, fâcând referință la organizatorii marșului, redacția scrie că la eveniment participă peste 25.000 de cetățeni, în timp ce IGP a anunțat o cifră de aproximativ 7.000. În ceea ce privește conducerea țării, Ntv.md a publicat două știri: „Unde este Maia Sandu? Grosu: «Are propriul program»; Președinția: «Are probleme de sănătate»” și „Maia Sandu nu a depus flori la memorial, alături de președintele Parlamentului și premier. Grosu: «Are propriul program»”

Tv6.md a publicat câteva știri la subiectul zilei. În una dintre ele sunt difuzate mesajele câtorva politicieni (printre care președintele Parlamentului, Igor Grosu, deputatul Radu Marian, primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, și fostul prim-ministru Ion Chicu): „«Nu trebuie să permitem războiului să ne fure prezentul și viitorul». Politicieni moldoveni au ținut discursuri cu prilejul zilei de 9 Mai I VIDEO” («Мы не должны позволить войне украсть наше настоящее и наше будущее». По случаю 9 мая молдавские политики выступили с обращениями | VIDEO»). Materialul video care însoțește știrea este, de fapt, buletinul difuzat la TV la ora 15:00. Respectiv, aici pot fi  identificate alte câteva știri la subiectul zilei, inclusiv mesajele deputaților Partidului „Șor”, într-un reportaj separat. Două dintre știrile publicate relatează strict despre acțiunile din această zi ale Partidului „Șor”: „Peste zece mii de activiști și simpatizanți ai Partidului Șor au participat la un marș dedicat Zilei Victoriei I Foto” și „Peste 10 mii de membri și simpatizanți ai Partidului Șor, împreună cu reprezentanții din conducerea formațiunii, au participat la un marș al păcii, de Ziua Victoriei I Video”.  Nici în prima și nici în a doua știre nu se face referire la cifre oficiale privind numărul participanților. Totuși, într-o știre publicată mai târziu, la 20:47, și care este însoțită inclusiv de un reportaj video, se menționează despre 7.000, cifră anunțată și de către IGP. Tv6.md a pus accent pe faptul că reprezentanții Partidului „Șor” au felicitat veteranii de război. O știre separată a fost dedicată depunerii de flori de către conducerea țării: prim-minitra Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Site-ul Trm.md, al postului public de televiziune, a publicat o știre în care a informat că aproximativ 7.000 de persoane au mărșăluit prin centrul Chișinăului pentru a marca ziua armatei sovietice împotriva Germaniei naziste”Jurnaliștii nu menționează însă care este sursa acestor date. Alte știri la subiect au fost realizate de o manieră echilibrată.

În una dintre știrile publicate pe site-ul Jurnal.md la subiectul evenimentelor dedicate Zilei Victoriei se atestă lipsa replicii persoanei vizate. Este vorba despre cazul Episcopului de Bălți și Fălești Markel, care, așa cum titrează sursa, „continuă să încalce legea: a ieșit la marșul de 9 Mai cu panglica negru-oranj în piept”. Un alt articol face trimitere la declarația ex-deputatului Iurie Reniță, care condamnă acțiunile lui Igor Dodon: „Cu panglica războiului la piept, dar cu pază de corp în spate, asigurată din impozitele cetățenilor”. Și de această dată lipsește reacția persoanei vizate.

Newsmaker.md și Publika.md au publicat mai multe știri la subiectul zilei, informând deopotrivă despre Zilele Europei, depunerea de flori de către conducerea țării și marșul dedicat zilei de 9 Mai.

Concluzii:

Evenimentele din data de 9 Mai au fost reflectate de către toate instituțiile media monitorizate, doar că de o manieră diferită. Unele instituții media au respectat normele deontologiei profesionale, altele, din contra, au comis abateri. Urmare a monitorizării conținuturilor am identificat elemente de manipulare și dezinformare a opiniei publice: lipsa celei de-a doua surse, prezentarea selectivă a declarațiilor, amestecul faptelor cu opinii, manipulare prin cifre, exagerări (intenționate) în raport cu starea de sănătate a președintei țării, asocieri (intenționate) între eventuale „provocări și atacuri teroriste” și refugiații din Ucraina.

Totodată, în imaginile publicate de către o parte dintre instituțiile media monitorizate am remarcat steaguri roșii, portrete și flori, nelipsită fiind și Panglica Sfântului Gheorghe, afișarea căreia a fost interzisă prin lege în Republica Moldova. Totodată, observăm o favorizare în reflectarea anumitor subiecți politici: Kp.md, Aif.md și Ntv.md au oferit mai multă atenție BCS, în particular reprezentanților Partidului Socialiștilor, iar Tv6.md  – reprezentanților Partidului „Șor”.

Olga Guțuțui, expertă în legislație și politici media

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy