Teatrul „Guguță” continuă turneul cu spectacolul PikPok.online@guguta prin țară. Peste 250 de elevi și copii de grădiniță și-au dezvoltat gândirea critică urmărind povestea unui lup care manipulează

Peste 250 de copii din trei instituții școlare și preșcolare, cu predare în limba rusă, din raionul Anenii Noi au învățat să fie mai prudenți în mediul online împreună cu actorii de la Teatrul Municipal de Păpuși „Guguță”, care își continuă turneul cu versiunea în limba rusă a spectacolului PikPok.online@guguta.

Pe 17 septembrie 2024, actorii au ajuns la grădinița „Alunelul” din satul Maximovca, raionul Anenii Noi. Micuții de aici, însoțiți de educatoarele lor, au făcut cunoștință cu veverița Sită, șoricelul Maus, lupul Hait, mistrețul Ghindă, iepurașul Rica și Helgea – domnul Filtru, șeful rețelelor sociale, bucurându-se împreună cu eroii din poveste când aceștia erau empatici, pietenoși și întristându-se când unele personaje se compromiteau prin faptele pe care le săvârșeau (distribuiau informații false pentru a-i manipula pe alții după bunul lor plac). În final, micii spectatori i-au aplaudat pe actori, mulțumindu-le astfel pentru ceea ce i-au învățat: să prețuiască sinceritatea și să nu se lase păcăliți de cei care online promit foarte multe.

Cât de mult ne influențează rețelele sociale în viața de zi cu zi? Unde putem ajunge în goana de a aduna cât mai multe vizualizări? Cum să evaluăm critic conținutul pe care îl aflăm în mediul online și ce reguli trebuie să respectăm pentru a ne asigura că ceea ce postăm ne reprezintă și nu ne va face să roșim mai târziu? La aceste și alte întrebări au încercat să răspundă elevii de la Gimnaziul din satul Ciobanovca, același raion, în timpul vizionării spectacolului.

Timp de 45 de minute, atât cât durează o lecție la o disciplină școlară, elevii de aici au fost provocați de actori să înțeleagă ce este Internetul, cum funcționează prieteniile online, precum și dacă pot avea deplină încredere în ceea ce văd sau citesc pe platformele sociale.

„Cu regret, în ultimii ani nu am prea avut parte de spectacole, dar educația copiilor se face nu doar prin disciplinele școlare, dar și prin artă. Suntem foarte bucuroși de întâlnirea cu actorii și asemenea activități sunt extrem de binevenite”, ne-a spus Gulnara Teslari, directoarea gimnaziului.

Potrivit ei, mesajul spectacolului este deosebit de actual, așa cum copiii devin tot mai dependenți de noile tehnologii: „În regulamentul intern al instituției, după discuțiile cu părinții și chestionare cu elevii, de doi ani de zile, am inclus interzicerea folosirii telefonului mobil în timpul lecțiilor. Ce se întâmplă însă la recreație e un adevărat dezastru. Majoritatea elevilor sunt ocupați cu telefoanele mobile. Nu se mai joacă precum odată în curte. Nu mai comunică unii cu alții. În instituția noastră studiază 145 de copii din cinci localități – Picus, Troița Nouă, Balmaz, Ochiul Roș, Mirnoe și Ciobanovca –  și e regretabil că se întâmplă așa, în loc să profite altfel de timpul petrecut împreună la școală”.

De aceeași părere este și Natalia Dabija, profesoară de limba rusă la gimnaziu. „Spectacolul a fost o sărbătoare pentru noi. Vă mulțumim pentru toate momentele emoționante pe care le-am petrecut. Avem ce discuta cu elevii la următoarele ore de diriginție și de clasă. În ziua de azi copiii trebuie să cunoască cum să facă alegerile bune pentru ei. Personajele piesei de teatru au dorit să spună că trebuie să fim cu toții mai prudenți – cu cine vorbim, pe cine îi acceptăm prieteni, cui avem dreptul să arătăm pozele  etc. Spectacolul ne îndeamnă să analizăm comportamentul personajelor și să învățăm lecții utile pentru viață”, a subliniat  învățătoarea.

Elevii au rămas impresionați de jocul actorilor și de subiectul piesei de teatru, conștiintizând încă o dată care sunt beneficiile și riscurile aflării în mediul online.

„Petrecem mult timp pe online. Pe de o parte, e destul de periculos, dar pe de altă parte, aici găsim foarte multă informație de care avem nevoie. Încerc să discern singură ce e bine și ce e rău pentru mine”, a spus eleva Irina Margine.

„Acest spectacol ne-a arătat cum sunt fabricate știrile false pentru a-i manipula pe alții. În mediul online, pe platformele sociale în prezent sunt mulți excroci. Noi, copiii, putem cădea ușor victime, de aceea trebuie să învățăm cum să ne protejăm”, a  menționat și colegul ei Veaceslav Voloneț.

„Mi-a plăcut foarte mult spectacolul pentru că e despre și pentru noi. Sunt pe TikTok și Instagram, dar nu-mi prea place să stau mult pe aceste rețele. În mediul online nu întotdeana mă simt foarte sigură”, a menționat  o altă elevă, Cătălina Babin.

„Aș recomanda și altor prieteni și colegi de-ai mei să vizioneze acest spectacol pentru că îi va ajuta să-și facă  priorități legate de prietenii. Eu prefer să-mi fac prieteni în viața reală pentru că știu cine sunt. Am pasiuni și ocupații mult mai utile decât să stau pe rețele. Sunt prieten cu cărțile, nu cu rețelele”, ne-a comunicat și Pavel Cociug, și el elev.

În aceeași zi,  actorii Teatrului Municipal de Păpuși „Guguță” au ajuns și la Liceul Teoretic „Alexandr Puşkin” din or. Anenii Noi.

În cuvântul de salut, Gabriela Lungu, directoarea Teatrului, a ținut să-i atenționeze pe elevi să fie foarte atenți la informațiile pe care le consumă din mediul online, precum și la ceea ce postează pe profilurile proprii. „Pe rețelele sociale aveți mulți prieteni. Dar cine sunt ei? După ecran niciodată nu veți ști cine sunt. Prietenii adevărați sunt cei care vă sunt alături, cei cu care te poți plimba, comunica, le poți cere ajutor. Povestea de astăzi vă îndeamnă să fiți vigilenți pentru a înțelege cum funcționează mediul informativ, să analizați critic ceea ce vedeți sau auziți”, a declarat Gabriela Lungu.

Pe durata vizionării spectacolului, copiii s-au distrat, au meditat la faptele personajelor, înțelegând că atunci când se află pe rețelele sociale trebuie să dea dovadă de bune maniere, iar dacă greșesc – să ceară scuze de la prieteni.

„Mi-a plăcut momentul în care lupul a recunoscut că nu a procedat corect. E cel mai educativ moment. Niciodată nu e târziu să recunoști greșalele și să-ți ceri scuze pentru ceea ce ai făcut”, ne-a spus Alexandra Rotaru, elevă în clasa a III-a.

„Spectacolul prezentat e foarte actual. Pentru like-uri, prieteni, unii internauți sunt în stare de orice. Totuși, indiferent de cât de mulți prieteni au, uneori ajung să se simtă singuri, iar acest lucru îi deprimă. Vom continua să discutăm subiectul spectacolului cu elevii pentru a-i face să conștientizeze anumite pericole. Copiii au nevoie de susținere, de îndrumare din partea părinților, pedagogilor, maturilor. Trebuie să le explicăm lucrurile simplu, cu răbdare, pe înțeles și atunci vor fi mai protejați”, a concluzionat Natalia Oleinic, învățătoare la clasele primare.

PikPok.online@guguta este o adaptare după povestea educațională „Un click din colţi sau Lupul Manipulator”, scrisă de cercetătoarea media Solvita Denisa Liepniece din Letonia.

Spectacolul are o durată de 45 de minute și este inclus în repertoriul Teatrului „Guguță”, atât în limba rusă, cât și română. În parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent, Teatrul „Guguță” a lansat versiunea în limba română a spectacolului PikPok.online@guguță în luna noiembrie 2022, iar în limba rusă în februarie 2023.

Spectacolul este realizat sub forma unei povești educaționale și distractive, fiind destinată copiilor de la grădinițe, precum și elevilor de la treapta primară. Piesa de teatru îi ajută pe cei mici să înțeleagă cum funcționează mediul online, îndemnându-i să analizeze ceea ce au văzut sau auzit în special pe rețelele sociale.

Turneul spectacolului PikPok.online@guguta este organizat în cadrul proiectului „Educația și alfabetizarea media și optimizarea redacțiilor de știri”. Acest proiect este sprijinit financiar de Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Moldova.

Turneul Teatrului Municipal de Păpuși „Guguță” „Guguță” a început în această primăvară, iar prima localitate în care a ajuns echipa de creație a fost orașul Râșcani.

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy