Teatrul Municipal de Păpuși „Guguță”, la Orhei. 160 de preșcolari și elevi de la treapta primară au învățat să fie mai vigilenți în mediul online

Teatrul Municipal de Păpuși „Guguță” își continuă turneul prin țară cu spectacolul PikPok.online@guguta. După Anenii Noi, gazda actorilor au fost alte trei instituții cu predare în limba rusă din raionul Orhei. Pe 20 septembrie, în jur de 160 de copii de grădiniță și elevi de la treapta primară de învățământ au aflat cum să se protejeze mai bine de riscurile mediului online, urmărind povestea educațională pusă în scenă de actorii teatrului. Acțiunea este parte a unui proiect realizat în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent.

Primul popas a fost la grădinița „Soarele” din localitatea Sămănanca, sat cu tradiţii şi obiceiuri preponderent ucrainene. După cum aveam să aflăm mai târziu, este pentru prima dată în istoria grădiniței când un teatru a trecut pragul acestei instituții. Copiii au urmărit cu interes jocul personajelor (Veverița, Șoricelul, Lupul, Mistrețul, Iepurașul, Nevăstuica), iar la final au făcut fotografii cu actorii, mulțumindu-le pentru toate clipele minunate petrecute alături de ei.

„Deși ne aflăm la doar 35 km de Chișinău, e pentru prima dată când la grădiniță a venit un teatru de păpuși. A fost o întâlnire foarte plăcută, copiii au rămas mulțumiți de acest spectacol”, ne-a spus educatoarea Tatiana Urman. Ea a mai menționat că va discuta neapărat subiectul spectacolului cu copiii pentru a afla cine le-a plăcut mai mult și de ce. „Mesajul cel mai important pentru copii e că lupul nu e cel mai rău, pentru că la final a prezentat scuze. Și-a recunoscut vina. Este cel mai emoționant moment. Le vom explica copiilor că dacă se întâmplă să greșești, să te faci vinovat cu ceva, asta nu înseamnă că ești rău. Trebuie să prezinți scuze și totul va fi bine”, a explicat educatoarea.

Itinerarul Teatrului „Guguță” a continuat cu satul Ivancea din același raion. Micuții de la grădinița „Ivancea” și elevii claselor primare de la gimnaziul cu același nume au urmărit timp de 45 de minute o lecție mai puțin obișnuită pentru ei, din care au aflat cum funcționează mediul online și de ce trebuie să dăm dovadă de bune maniere atunci când navigăm pe Internet. Întrebați ce impresii le-a lăsat povestea educațională pe care au urmărit-o, copiii ne-au spus că ea îi va ajuta să conștientizeze mai bine riscurile și să fie mai atenți la comportamentul lor odată ce o faptă urâtă comisă pe Internet are aceleaşi consecinţe neplăcute ca şi în viaţa reală.

Bianca Lupan, elevă în cl. a II-a, ne-a împărtășit impresiile: „Mi-a plăcut foarte mult spectacolul pentru că mi-a arătat o parte mai puțin cunoscută până acum. Credeam că pe Internet e totul perfect, dar am văzut că nu e așa”. „Eu am mulți prieteni. Nu mi-ar plăcea să fiu păcălit și nici eu nu vreau să mint pe nimeni”, a adăugat colegul ei, Denis Pâslaru, care ne-a mai spus că i-a plăcut că povestea s-a terminat cu bine și eroii s-au împrietenit.

Lidia Boaghe, dirigintă la clasele primare (II-IV), și-a exprimat speranța că „după spectacol copiii vor medita la cele vizionate și poate vor tinde să respecte acea regulă de aur care spune «comportă-te cu alții așa cum ai dori să se comporte alții cu tine». La fel, ar fi bine dacă se vor ocupa mai mult cu sportul, vor citi cărți și îi vor prețui mai mult pe prietenii reali”.

„Tehnologiile informaționale ne-o cam iau înainte și e nevoie de mult suport pentru ca copiii să știe cum să navigheze fără riscuri în mediul online. Ne-am dori să avem această poveste ca suport didactic pentru elevi. În programa școlară avem disciplina Educație digitală. Copiii sunt foarte curioși la aceste lecții, cunosc multe elemente din domeniul Internetului, dar nu întotdeauna știu cum să le folosească”, ne-a spus și Galina Pâslari, profesoară de Limbă și literatură română la Gimnaziul din Ivancea.

Ultimul popas echipa de creație a Teatrului „Guguță” l-a făcut la Liceul Teoretic „Mihail Lomonosov” din or. Orhei. Elevi ai claselor primare, dar și părinți/bunici care au venit să-i ia de la școală au profitat de ocazie să vizioneze împreună spectacolul PikPok.online@guguta.

În discuția cu spectatorii, Gabriela Lungu, directoarea Teatrului „Guguță”, a ținut să menționeze că în secolul XXI nu ne mai putem imagina viața fără Internet, gadgeturi și rețele sociale. Totuși, cu cât mai dependenți devenim de noile tehnologii, cu atât mai vigilenți trebuie să fim, deoarece există o mulțime de pericole de care nici nu bănuim. „Fiți foarte atenți cu cine comunicați pe Internet. Niciodată nu vă sfiiți să cereți ajutorul părinților, învățătorilor, să vă ofere un sfat când nu sunteți siguri de faptele sau deciziile pe care urmează să le luați. Fiți înțelepți și creșteți oameni adevărați!”, i-a îndemnat actrița Gabriela Lungu.

Jocul actorilor i-a captivat pe spectatori din primele minute. La finalul reprezentației teatrale am mai înregistrat câteva impresii:

Izabela Filip, elevă la Liceul „Mihail Lomonosov”: „Sunt prezentă pe Viber, Instagram, WhatsApp. Înțeleg că există anumite riscuri atunci când navigăm pe aceste și alte rețele, dar pentru generația mea pare imposibil să ne detașăm de ele. Cred, totuși, că părinții au un rol important în educarea noastră și anume să ne verifice ce facem, ce privim pe Internet. Voi recomanda și altor colegi, prieteni acest spectacol. Ne învață să fim mai atenți”.

Irina Nichitina, părinte: „Mi-a plăcut foarte mult acest spectacol. Acasă încercăm adeseori să limităm timpul copiilor pe Internet, dar nu ne prea reușește. Sper că ceea ce află copiii unii de la alții sau prin intermediul unor opere artistice de acest fel să prindă mai ușor și să aibă un impact mai mare asupra lor”.

PikPok.online@guguta este o adaptare după povestea educațională „Un click din colţi sau Lupul Manipulator”, scrisă de cercetătoarea media Solvita Denisa Liepniece din Letonia. Spectacolul are o durată de 45 de minute și este inclus în repertoriul Teatrului „Guguță”, atât în limba rusă, cât și română. În parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent, Teatrul „Guguță” a lansat versiunea în limba română a spectacolului PikPok.online@guguță în luna noiembrie 2022, iar în limba rusă în februarie 2023.

Spectacolul este realizat sub forma unei povești educaționale și distractive, fiind destinată copiilor de la grădinițe, precum și elevilor de la treapta primară. Piesa de teatru îi ajută pe cei mici să înțeleagă cum funcționează mediul online, îndemnându-i să analizeze ceea ce au văzut sau auzit în special pe rețelele sociale.

Turneul spectacolului PikPok.online@guguta este organizat în cadrul proiectului „Educația și alfabetizarea media și optimizarea redacțiilor de știri”. Acest proiect este sprijinit financiar de Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Moldova.

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy