Turneul Teatrului Municipal de Păpuși „Guguță”, la Basarabeasca. 175 de copii au discutat despre informare și comunicare în mediul online

Circa 130 de elevi de la Liceul Teoretic „Nicolae Gogol” din or. Basarabeasca și 45 de copii de la Grădinița nr. 1 „Antoșca” din aceeași localitate, ambele instituții cu predare în limba rusă, au vizionat pe 15 noiembrie spectacolul PikPok.online@guguta din repertoriul Teatrului Municipal de Păpuși „Guguță”. Reprezentația teatrală a avut drept scop familiarizarea celor mici cu riscurile mediului online, precum și îmbunătățirea cunoștințelor privind modul în care ar putea să gestioneze situațiile neplăcute legate de informarea și comunicarea pe Internet, astfel încât să se simtă protejați și în siguranță. Spectacolul este ultimul din șirul celor planificate de echipa Teatrului „Guguță” împreună cu Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în anul 2024.

Forfotă mare am găsit la Liceul Teoretic „Nicolae Gogol” din or. Basarabeasca. Aflând că în instituție a venit teatrul cu păpuși cu o reprezentație gratuită, liceenii nu-și mai găseau locul. După cum avea să aflăm mai târziu, spectacolul era o descoperire și o premieră pentru mulți dintre ei, așa cum nu mai avuseră ocazia să meargă la un teatru pentru copii. 

„Să ridice mâinile sus cine dintre voi are profil pe rețelele sociale. Și, acum, să ridice mâinile doar cei care cunosc ce reguli de comportament trebuie să respectăm când comunicăm cu cineva pe Internet”,  i-a provocat la discuții directoarea teatrului, Gabriela Lungu

„Cu un singur click puteți face multe descoperiri interesante și utile pentru voi. Dar tot cu un singur click puteți ajunge în situații neplăcute sau chiar periculoase. Viața pe online este la fel de imprevizibilă ca viața reală. În mediul online vă puteți întâlni cu răufăcători care vă pot minți, fura, manipula, doar că după sticla gadgetului niciodată nu îi veți putea vedea și recunoaște. Navigarea în mediul virtual este plină de mister și riscuri. Doar cu vigilență, curaj, inteligență, bune maniere și bun simț veți putea găsi soluții să ieșiți cu bine dintr-o situație mai delicată”, le-a explicat Gabriela Lungu.

Actrița i-a invitat pe copii să privească spectacolul, după care să revină la discuții.  Și nu a greșit. După ce au urmărit piesa, micii spectatori au continuat cu și mai mare elan să împărtășească impresii despre ceea ce au văzut. 

Eva Nicolaeva, elevă în cl. II-a: „Lupul a dorit să devină cel mai popular pe rețeaua PikPok și a filmat câteva video, pe care le-a publicat ca să câștige mulți abonați, doar că video au fost trucat și până la urmă a rămas singur. Nu a câștigat nimic. Și-a făcut rău sie și prietenilor săi. Nu l-a ajutat cu nimic ceea ce a făcut”.

Artiom Șavreev, elev în cl.II-a: „Eu aș fi dorit să îl întâlnesc și pe Guguță printre personajele spectacolului. Guguță este un personaj pozitiv și cu siguranță avea s-o apere pe Rica, iar pe lup nu l-ar fi lăsat să-și facă de cap. Eu sunt prieten cu toți cei din clasă. Uneori mai facem glume, dar la final ne împăcăm și ne cerem scuze”.

Elvira Bostanji, elevă în cl. V-a: „Spectacolul vizionat mi-a amintit că până la urmă totul iese la iveală. Eu am pagină pe TikTok, dar acolo public lucruri adevărate – secvențe de la dansurile mele, alte activități. Înțeleg că sunt oameni răutăcioși pe online. Uneori cineva poate să te rănească, să-ți scrie cuvinte urâte. Eu încerc să nu le iau tare aproape de inimă. Dar cel mai bine e să-și ceară scuze. Înțeleg că asta nu e cel mai important, dar uneori e greu să treci peste asemenea momente. În final, pot apărea și diferite scandaluri”.

Alisa Dodica, elevă în cl. V-a: „Am văzut că uneori e destul de dificil să recunoști adevărul de minciună pe Internet. Dacă e montat prost  – poți observa, spre ex., că unele cadre nu sunt bine suprapuse sau altceva. Dar când e făcut profesionist – e destul de greu. De aceea e mai bine să punem totul la îndoială, să verificăm din mai multe surse, decât să credem ce vedem prima dată. Pe Internet circulă și multă informație scrisă de anonimi, care poate fi falsă”.

Ecaterina Galaci, elevă în cl. III-a: „Eu am un cont deschis pe YouTube și pe canalul meu public informații reale: video despre animăluțele de companie, alte momente importante din viața mea. Nu mi-a plăcut că lupul a dorit să-și amăgească fanii prin video montate. Voi analiza acest subiect cu mama mea”. 

Matvei Bestricean, elev în cl. IV-a: „Și eu voi discuta mesajul spectacolului cu părinții. Morala spectacolului este simplă: dacă ai greșit – nu-ți fie frică să recunoști. Poți minți publicul pe care îl ai, dar poți publica și conținut cinstit, ca oamenii să te creadă. Eu am cont pe TikTok, YouTube, dar cel mai mult prefer Instagram. Îmi place fotbalul și pe paginile mele public mult conținut la tema sportului”. 

Nichita Cabaculac, elev în cl. IV-a: „Eu tot sunt pe Instagram, dar nu public nimic acolo deocamdată. Doar privesc ce plasează alții. Asemeni prietenului meu, cel mai mult sunt interesat de sport”. 

La finalul discuțiilor, Nelea Sarova, directoare adjunctă pe educație, a mulțumit actorilor Teatrului Municipal de Păpuși „Guguță” pentru că au venit cu un spectacol gratuit pentru copii. „Pentru noi astăzi e o adevărată sărbătoare. Suntem tare norocoși că v-am avut în ospeție. Chiar dacă suntem în oraș, copiii nu prea ajung să meargă la teatru. Copiii din capitală sunt favorizați în multe privințe. Cei din localitățile mai mici rămân adeseori uitați de toți. Am vrea să avem parte de cât mai multe momente plăcute ca acestea”, a concluzionat adjuncta pe educație din cadrul liceului.

Cel de-al doilea popas echipa teatrului „Guguță” l-a făcut la grădinița „Antoșca”. 

Și la această instituție, întâlnirea cu actorii și personajele din poveste a fost un eveniment de zile mari. Timp de 45 de minute, cât a durat reprezentația teatrală, copiii au urmărit cu atenție jocul personajelor, aplaudând și cântând la unison. Actorii le-au mulțumit micilor spectatori pentru impresii și au făcut fotografii. „Suntem extrem de bucuroși că ați venit la noi. Vă mulțumim pentru povestea educațională. Copiii s-au distrat și cred că vor ține minte aceste momente pentru mult timp”, ne-a spus la despărțire Natalia Suhina din partea administrației instituției preșcolare. 

PikPok.online@guguta este o adaptare după povestea educațională „Un click din colţi sau Lupul Manipulator”, scrisă de cercetătoarea media Solvita Denisa Liepniece din Letonia. Spectacolul are o durată de 45 de minute și este inclus în repertoriul Teatrului „Guguță”, atât în limba rusă, cât și română. În parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent, Teatrul „Guguță” a lansat versiunea în limba română a spectacolului PikPok.online@guguță în luna noiembrie 2022, iar în limba rusă în februarie 2023.

Spectacolul este realizat sub forma unei povești educaționale și distractive, fiind destinată copiilor de la grădinițe, precum și elevilor de la treapta primară. Piesa de teatru îi ajută pe cei mici să înțeleagă cum funcționează mediul online, îndemnându-i să analizeze ceea ce au văzut sau auzit în special pe rețelele sociale.

Turneul spectacolului PikPok.online@guguta este organizat în cadrul proiectului „Educația și alfabetizarea media și optimizarea redacțiilor de știri”. Acest proiect este sprijinit financiar de Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Moldova.

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy