Un grup de juriști au fost instruiți să apere drepturile jurnaliștilor din Moldova prin programul CJI privind dreptul mass-media
29 de profesioniști din domeniul juridic și-au fortificat cunoștințele în domeniul dreptului mass-media, pentru a putea oferi servicii juridice de calitate și în timp util jurnaliștilor/stelor din Republica Moldova. Participanții, juriști și avocați au beneficiat de două instruiri în domeniul accesului la informație și libertății de exprimare, desfășurate la 29 octombrie și, respectiv, 1 noiembrie 2024, în cadrul unui program organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în colaborare cu Centrul de Instruire a Avocaților (CIA) la Chișinău.
Programul de instruiri a fost gândit ca un răspuns la necesitatea stringentă de apărare a drepturilor și intereselor jurnaliștilor din Republica Moldova, care se confruntă cu numeroase litigii neîntemeiate de defăimare și refuzuri ilegale în oferirea datelor de interes public.
Formatorul instruirii din 29 octombrie Victor KALUGHIN, consultant principal în Direcția Ministerului Justiției, responsabil de elaborarea actelor normative și co-autor al noii Legi privind accesul la informațiile de interes public a explicat participanților cum trebuie să fie aplicată corect legea, precum și care sunt modalitățile și mijloacele de apărare eficientă a dreptului presei de a accesa informații de interes public. La instruirea vizată au participat și câțiva juriști din cadrul unor furnizori de informație, care și-au manifestat dorința de a se alătura avocaților la acest training, pentru a înțelege mai bine cum să examineze și să soluționeze corect cererile de acces la informație.
În cadrul trainingului din 1 noiembrie, avocații/tele și avocații/tele stagiari/e au explorat legislația și jurisprudența ce vizează libertatea de exprimare. Formatorul Vadim VIERU, avocat și director de program al Asociației Promo-Lex, a explicat participanților particularitățile procesului de apărare a jurnaliștilor în litigiile de defăimare, subliniind garanțiile specifice consacrate de legiuitor pentru presă.
„CJI oferă asistență juridică și consultații juridice jurnaliștilor și presei independente, deoarece, aceștia deseori se pomenesc vizați în litigii de defăimare sau se confruntă cu dificultăți în accesarea informațiilor de interes public. Avem foarte mulți avocați în Republica Moldova, însă, din păcate, foarte puțini sunt specializați în domeniul mas-media. Iată de ce aceste instruiri au fost foarte importante și sperăm că avocații participanți ai acestui program să colaboreze cu CJI pentru apărarea drepturilor și intereselor legitime ale presei”, a spus Cristina DURNEA, managera programului Politici și Legislație Media din cadrul CJI.
Programul de instruiri a fost organizat în cadrul proiectului „Reacționăm, expunem și acționăm împotriva dezinformării” (READ), implementat în comun de către International Media Support (IMS) și CJI, cu susținerea financiară a Uniunii Europene.