Un nou grup de cadre didactice, instruite de CJI, a conștientizat că „fără educația pentru media nu poți rezista pe autostrada vieții”

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a organizat o nouă instruire în domeniul Educației pentru media la treapta de liceu, în cadrul căreia 21 de profesoare și un profesor și-au dezvoltat noi competențe media și au devenit mai pregătiți pentru a preda în școală disciplină opțională. Instruirea s-a desfășurat la Chișinău, în perioada 6-8 mai 2022, iar formatoarele cursului au fost Loretta Handrabura și Natalia Grîu, autoarele curriculumului şi manualului Educație pentru media pentru clasele a X-a și a XI-a.
Mariana Tabuncic, manageră de program la CJI, a evidențiat rolul organizației în promovarea disciplinei opționale Educație pentru media din 2017 și până în prezent. „În ultimii 5 ani am reușit să instruim peste 560 de profesori și profesoare în cadrul a 29 de programe de instruire, iar pe an ce trece numărul elevilor care decid să aleagă disciplina Educație pentru media este în continuă creștere. Este o dovadă a faptului că acest curs devine tot mai actual în rândul elevilor, care decid să învețe ce înseamnă să gândești critic, cum să eviți capcanele informaționale și cum să fii mai protejat în mediul virtual”, a spus ea.
Oxana Iuteș, directoare adjunctă la Internews în Moldova, a menționat că Educația pentru media devine o necesitate tot mai mare în secolul XXI, care contribuie la formarea unei societăți bine informate. „Optând împreună cu elevii dvs. pentru această disciplină optați, de fapt, pentru un viitor mai bun, în care faceți alegeri conștiente”, potrivit ei.
Pe parcursul programului de instruire, profesorii și profesoarele şi-au dezvoltat competenţele de predare a disciplinei Educaţie pentru media la treapta de liceu în baza conţinutului curriculumului şi manualului.
Formatoarele cursului, Loretta Handrabura și Natalia Grîu, au ghidat cadrele didactice în procesul de studiere a principalelor teme din manual, cum ar fi calitatea şi diversitatea informaţiei, pluralismul de opinie, rolul fotografiei în presă sau formele de manipulare și dezinformare. De asemenea, au discutat despre comportamentul etic în online, rolul noilor media, formele de agresiune online, siguranța în mediul virtual și rolul pe care îl au influencerii în modelarea comportamentului noii generații.
De asemenea, în cadrul instruirii a fost prezentată platforma Educaţie Mediatică, unde pot fi găsite jocuri, tutoriale, animații și diverse articole pe teme de educație media, dar și Portofoliul Educație pentru media, care înglobează toate activitățile de bază realizate de CJI în ultimii ani în domeniul educației media.
La finalul instruirii, participanții și participantele au recunoscut rolul important pe care îl are educația media în procesul de dezvoltare a unei societăți care gândește critic, menționând că această experiență de trei zile le-a deschis noi orizonturi de cunoaștere și le-a trasat noi perspective în activitatea didactică și profesională.
Ana Rusu, profesoară la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Chișinău, a menționat faptul că în cadrul programului de instruire a descoperit multe lucruri noi și utile pentru societatea informațională în care trăim.
Mi-am notat multe cuvinte pe care urmează să le trec din vocabularul meu pasiv în cel activ. Mulțumesc că mi-ați deschis o altă viziune, o altă cărare pe care încă nu am fost. Este un tărâm nou de descoperit împreună cu elevii noștri. Noi ne-am simțit comod în postura de elevi/eleve, dar atunci când vom prelua rolul de profesoare, îmi dau seama că vom avea încă multe întrebări. Cert este că vom depune tot efortul pentru a prezenta elevilor acest curs la fel de interesant cum ne-a fost prezentat nouă în aceste zile”, a spus profesoara.
Viorel Bolduma, profesor de istorie la Centrul de Excelență în Construcții din Chișinău, a evidențiat faptul că evenimentele recente care au loc în lume demonstrează odată în plus importanța educației media.
Un om bine informat va putea desluși adevărul de fals, iar în rezultat vom avea o societate care gândește critic și are discernământ. De asemenea, trebuie să învățăm noua generație să nu fie doar consumatoare de produse, dar și creatoare de produse media, iar disciplina în cauză vine să răspundă acestor exigențe”, a spus profesorul.
Până în prezent, CJI a instruit 211 învățătoare și învățători, 176 de profesori și profesoare de la treapta gimnazială şi 200 de pedagogi de la treapta liceală. Disciplina opțională Educație pentru media este predată în școlile din Republica Moldova din anul 2017, fiind inclusă în Programul-cadru al Ministerului Educaţiei şi Cercetării al Republicii Moldova la toate cele trei trepte de învățământ – primar, gimnazial şi liceal. CJI a elaborat curriculumul și manualele de Educație pentru media care sunt oferite gratuit profesorilor și elevilor.
Instruirea a fost organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul proiectului „Presa în sprijinul democraţiei, incluziunii şi responsabilităţii în Moldova” (MEDIA-M), finanţat de USAID, UK şi implementat de Internews în Moldova.