Zilele Libertății Presei 2023 // Flashmob în fața sediului Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova: „Uniți pentru libertatea presei. Adevărul nu poate fi suprimat!”

Jurnaliști, reprezentanți ai societății civile și ai Școlii de Jurnalism din Moldova au participat miercuri, 3 mai 2023, la un flashmob cu genericul #OprițiRăzboiul!, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI). Evenimentul, desfășurat în fața sediului Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova, a avut loc cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei și a ținut să  evidențieze consecințele războiului din Ucraina asupra presei libere și independente.

Sloganul „Uniți pentru libertatea presei. Adevărul nu poate fi suprimat!” a accentuat cât este de important ca jurnaliștii să-și desfășoare activitatea într-un mediu sigur, fără a fi persecutați. Participanții la flashmob au ținut în mână pancarte cu îndemnul #OprițiRăzboiul!, precum și caricaturi care ilustrează probleme precum uciderea jurnaliștilor care reflectă războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, oprimarea presei în Rusia, dar și amplificarea propagandei în întreaga lume.

„La un an de la declanșarea invaziei Kremlinului în Ucraina constatăm cu îngrijorare o creștere a numărului de  profesioniști mass-media care și-au pierdut viața în timp ce reflectau războiul, unii din ei fiind chiar executați. Remarcăm, de asemenea, că în Federația Rusă ia amploare fenomenul de a-i lipsi de libertate pe jurnaliștii care au o altă viziune asupra războiului, decât viziunea Kremlinului, și toate acestea pe fundalul unui val masiv de propagandă și dezinformare care afectează mințile oamenilor din Rusia și din afara ei. Ne solidarizăm pe această cale cu jurnaliștii care reflectă profesionist războiul din Ucraina, dar și jurnalistul de la Wall Street Journal Evan Gershkovich, arestat la Moscova, și cu jurnaliștii ruși care au fost condamnați la închisoare pentru simplul fapt că au spus lucrurilor pe nume”, a declarat Nadine Gogu, directoarea executivă a CJI.

Zilele Libertății Presei în Republica Moldova vor continua până pe 31 mai 2023. În cadrul acestora, CJI a lansat Memoriul privind libertatea presei în perioada 3 mai 2022 – 3 mai 2023, semnat de mai multe organizații de media.

Agenda tuturor evenimentelor, desfășurate de CJI și alte organizații de media cu prilejul Zilelor Libertății Presei, poate fi consultată aici.

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy