Agenda CJI pentru luna aprilie

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a pregătit mai multe activități utile pentru această lună. Vă îndemnăm să fiți informați, urmărind portalurile și accesând resursele noastre.

  • În luna aprilie, CJI va organiza primele două instruiri din acest an în domeniul Educației pentru media. Astfel, învățătorii și învățătoarele sunt invitate la o instruire online în perioada 8-10 aprilie, iar profesorii și profesoarele de la treapta de liceu își vor dezvolta competențele media în cadrul unei formări offline, care se va desfășura la Chișinău în perioada 15-17 aprilie 2022. Instruirile reprezintă o oportunitate pentru cadrele didactice de a-și spori gradul de înțelegere și utilizare rațională a mass-media, având ulterior posibilitatea de a preda disciplina opțională Educație pentru media în anul de studii 2022-2023.
  • Până pe 15 aprilie, CJI va recepționa dosarele în cadrul celei de-a doua ediții a concursului Tulip Press Awards, pentru a aprecia eforturile jurnaliștilor de a explora tematica drepturilor omului în materialele lor jurnalistice și fotografice. Concursul se desfășoară la două secțiuni: Fotografie și Presa online/Presa scrisă. Concursul este organizat în contextul Zilelor Libertății Presei, marcate tradițional în luna mai, iar rezultatele competiției vor fi anunțate pe 3 mai.
  • Tot până pe 15 aprilie, CJI va recepționa dosarele la concursul de granturi pentru asigurarea sustenabilității proiectelor lansate și dezvoltate în cadrul celor 7 ediții ale Hackathonului media „Puterea a cincea”, organizate în perioada 2015-2021. La concurs sunt eligibile echipele/instituțiile media câștigătoare ale edițiilor precedente ale hackathonului, care au dezvoltat proiecte durabile, iar în continuare au nevoie de susținere pentru a-și îmbunătăți inițiativele și pentru a le asigura continuitate. Juriul va selecta 4 echipe câștigătoare care vor beneficia de granturi în valoare de 5.000 de dolari fiecare pentru a asigura în continuare sustenabilitatea proiectelor.
  • CJI va continua să acorde consultanță și suport organizațiilor societății civile beneficiare de granturi în cadrul proiectului „OSC-urile acționează pentru servicii sociale mai bune”. Organizațiile vor fi încurajate să-și promoveze serviciile sociale pe care le dezvoltă pentru persoanele din grupuri vulnerabile, în conformitate cu planurile de comunicare elaborate.
  • Echipa Media Azi va urmări în continuare noutățile despre mass-media în contextul războiului din Ucraina. Suntem cu ochii și pe activitatea Consiliului Audiovizualului, dar și pe inițiativele legislative ale deputaților care vizează domeniul presei.
  • Conflictul din țara vecină dictează și agenda portalului Mediacritica. Vă vom informa zilnic despre falsurile și dezinformarea care circulă la subiect, iar analizele și studiile de caz vor avea în vizor mesajele propagandistice de la unele posturi de televiziune. La finalul lunii, nu ratați tradiționala ediție a Podcastului cuMINTE.
  • Consumatorii media sunt îndemnați să raporteze anumite abateri, nereguli și încălcări pe care le consideră inadmisibile și neconforme cu legislația audiovizuală prin intermediul platformei T(V)E Privește!. În baza plângerilor recepționate, echipa CJI va pregăti notificări către redacții și/sau petiții pentru autoritatea de reglementare.
  • Departamentul Politici și Legislație Media va avea în vizor în continuare situația legislativă din sfera mass-media și va oferi consultații juridice gratuite jurnaliștilor și instituțiilor de presă. De asemenea, vom publica noi ediții la rubrica Juristul Presei, unde veți afla răspuns la multe întrebări juridice ale jurnaliștilor.
  • La Şcoala de Jurnalism din Moldova începe Modulul 8: Investigația din care fac parte cursurile „Jurnalismul de investigație” (5-15 aprilie) și „Jurnalismul de date” (18-21 aprilie). Tot în această lună, studenții și studentele vor participa la cursul „Limba română”, după care se vor bucura de o scurtă vacanță.

Pentru a fi la curent cu activitățile desfășurate de CJI, accesați pagina noastră – www.cji.md. De asemenea, ne găsiți pe Facebook – Centrul pentru Jurnalism Independent MoldovaMedia Azi și MediacriticaTwitterTelegram și Instagram.

Activitățile CJI sunt susținute financiar în principal de către Deutsche Welle Akademie/ Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania, USAID, UK, Internews, Ambasada SUA la Chișinău, Fundația Soros-Moldova, Oficiul Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos la Chișinău, Suedia, Uniunea Europeană, Black Sea Trust, proiect al Fondului German Marshall al Statelor Unite și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy