Agenda lunii octombrie 2023

În luna curentă, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) își continuă activitatea cu entuziasm sporit și un program extins de evenimente captivante. Vă invităm cu căldură să luați parte la aceste evenimente pe care le-am pregătit cu drag pentru jurnaliști, educatori și toate persoanele interesate. Suntem bucuroși să vă avem alături de noi.

Astfel, portalul Mediacritica va veni pe parcursul acestei luni cu mai multe sfaturi și materiale utile la subiectul informării corecte în campania electorală și cu privire la alegeri. În plus, vă vom provoca să vă testați cunoștințele la tematica discriminării printr-un quiz și vom continua să explicăm noțiuni ce țin de securitatea cibernetică în cadrul rubricii săptămînale #PeÎnțeles. Iar la sfârșitul lunii difuzăm un nou Podcast CuMINTE.

Portalul Media Azi urmărește în continuare cele mai importante evenimente care vizează activitatea presei, iar Tatiana Ețco va semna un comentariu despre sănătatea mintală a jurnaliștilor, în contextul marcării Zilei Mondiale a Sănătății Mintale, pe 10 octombrie. În plus, vom publica două interviuri: unul cu Jeanne Cavelier de la organizația Reporteri fără Frontiere, iar o altă discuție cu Monica Vazquez de la Agenția ONU pentru Refugiați.

Pe data de 26 octombrie, lansăm cea de-a doua ediție a Forumului de Educație Media – Moldova Media Literacy Forum 2023. În cadrul acestui eveniment, CJI își propune să reunească la Chișinău factori de decizie, profesori și profesoare de Educație pentru media, experți locali și străini pentru a discuta cele mai recente evoluții în domeniu, a examina experiența țărilor vecine și a analiza perspectivele acestui domeniu în Moldova. Forumul va avea loc la Clasa Viitorului din incinta Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”. Înregistrarea la Forum se face aici: https://medialiteracyforum.media-azi.md/index.php/forma-de-inregistrare/

Tot pe parcursul lunii octombrie, CJI în colaborare cu Direcția Generală Educație, Tineret și Sport din municipiul Chișinău, va organiza alte două ateliere cu participarea factorilor de decizie din cadrul instituțiilor de învățământ din mun. Chișinău. Agenda discuțiilor va viza subiecte precum comunicarea în situații de criză sau în perioade de insecuritate informațională.

Vom lansa, de asemenea, video-podcasturi cu genericul „Cum îmbunătățim serviciile sociale?”.  În cadrul edițiilor vor fi abordate subiectele: „calitatea și accesibilitatea serviciilor sociale”, „dezvoltarea profesională a personalului din domeniul asistenței sociale”, „costul versus eficiența serviciilor sociale”. Materialele sunt destinate lucrătorilor din domeniul social, precum și OSC-urilor care dezvoltă servicii sociale în diferite localități ale Republicii Moldova.

În a doua jumătate a lunii octombrie vor fi lansate primele două rapoarte de monitorizare a zece posturi TV, privind monitorizarea și informarea publicului cu privire la comportamentul mass-mediei în campania electorală pentru alegerile locale din 5 noiembrie și accesul concurenților electorali la mass-media.

Tot în luna octombrie, în contextul Săptămânii Educației Media, CJI va lansa un concurs de promovare a educației media pentru elevii de la treapta primară. 10 echipe formate din 3 elevi fiecare vor concura între ele pentru a-și testa cunoștințele în domeniul educației media și a promova cultura media în școala lor. Concursul se va desfășura la Chișinău pe data de 2 noiembrie cu prezență fizică.

CJI va continua monitorizarea cu atenție a situației legislative din sfera mass-media și va oferi consultații juridice gratuite jurnaliștilor și instituțiilor media. De asemenea, va continua întreținerea rubricii „Juristul Presei” pe portalul www.cji.md , unde veți afla răspuns la întrebări juridice ale jurnaliștilor.

Pentru a fi la curent cu activitățile desfășurate de CJI, accesați pagina noastră www.cji.mdwww.media-azi.md, www.mediacritica.md,  www.moldova-azi.md . De asemenea, ne găsiți pe Facebook – Centrul pentru Jurnalism Independent MoldovaMedia Azi și MediacriticaTwitterTelegram și Instagram.

Activitățile CJI sunt susținute financiar în principal de către Deutsche Welle Akademie/ Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania, USAID, UK, Internews, Ambasada SUA la Chișinău, Fundația Soros-Moldova, Guvernul Elveției, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos la Chișinău, Suedia, Uniunea Europeană, și Institutul pentru Raportare despre Război și Pace (IWPR).

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy