Atelier de educație media la Răzeni, Ialoveni: tineri cu dizabilități și din categorii social-vulnerabile au învățat cum să devină consumatori de media conștienți și responsabili
25 de tineri și tinere cu dizabilități și din categorii social-vulnerabile din diverse localități ale țării au participat la un atelier de educație pentru media, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) la liceul „Ion Pelivan” din satul Răzeni, r-nul Ialoveni, pe 20 septembrie 2023.
„Ne-am propus să vorbim astăzi despre noi și interacțiunea pe care o avem cu mediul informațional care ne înconjoară. De ce avem nevoie de Educație pentru media? Pentru că zilnic suntem asaltați de zeci de informații din toate părțile și adeseori nu știm cum să le facem față. Nu știm cum să alegem între fapte și opinii, între o informație corectă / bine documentată și o informație falsă, care se distribuie uneori pe aceleași canale mediatice și rețele sociale pe care le folosim”, a menționat, în deschiderea evenimentului, Victoria Tataru, coordonatoare de programe CJI.
Jurnalistele Diana Răileanu și Georgeta Carasiucenco, formatoare în cadrul atelierului, au oferit tinerilor mai multe argumente pentru a-i face să înțeleagă de ce în prezent este necesar să fii un consumator de media educat, bine informat și protejat.
„Presa transmite informații, nu zvonuri și falsuri! Presa răspunde la întrebările: Cine? Ce? Când? Unde? Cum? De ce? O știre corectă este scrisă din cel puțin două surse independente care informează, nu distorsionează mesajul. Dacă nimeni nu mai vorbește despre un anumit subiect, iar persoanele vizate în acea știre nu mai sunt citate în altă parte, cel mai probabil, aveți în față o dezinformare”, a explicat jurnalista Diana Răileanu.
Ea a adus exemple de lucruri false care apar în mass-media și pe rețelele sociale, pentru a demonstra cum poate fi manipulată opinia publică, inclusiv prin fotografii. „S-ar părea, atunci când te uiți într-o fotografie, vezi adevărul, pentru că privești cu ochii tăi. Dar există trucuri, când prin intermediul mijloacelor tehnice, o parte din fotografia adevărată rămâne ascunsă, se arată doar ceea ce se dorește a fi arătat, iar unele elemente din acea fotografie rămân ascunse și necunoscute nouă. Și atunci, ce se întâmplă? Ne facem o părere greșită. Credem că am văzut totul, cunoaștem totul, dar în realitate am fost mințiți intenționat, adevărul ne-a fost ascuns”, a atenționat jurnalista. Diana Răilean a îndemnat tinerii să fie cât se poate de prudenți mai ales pe rețelele sociale, unde fiecare are posibilitate să publice ce vrea, adeseori doar pentru a impresiona, fără a se gândi la consecințele ce le-ar putea avea acel conținut.
Georgeta Carasiucenco, jurnalistă la Moldova.org, a povestit tinerilor despre tematica pe care o abordează în presa online, despre frumusețea acestei profesii, dar și responsabilitatea pe care o are atunci când scrie despre persoanele discriminate, refugiați, copiii rămași fără îngrijirea părinților, victimele violenței domestice ș.a. „Prin ce se deosebesc jurnaliștii de alte persoane care publică informații sau fotografii? Prin faptul că jurnaliștii respectă niște reguli și poartă responsabilitate pentru ceea ce fac. Jurnaliștii sunt datori să respecte dreptul la viața privată și demnitate al persoanelor; trebuie să se asigure că publicarea unei informații despre cineva care suferă prejudicii nu va provoca noi suferințe. De asemenea, jurnaliștii tratează cu deosebită acuratețe informația ce vizează copiii, asigurându-se că publicarea unei atare informații nu va avea consecințe negative asupra acestora”, a relatat Georgeta Carasiucenco.
Jurnalista le-a vorbit tinerilor despre activitatea sa, împărtășindu-le ce întrebări își pune ca reporteră, dar și cititoare atunci când decide să scrie despre un anumit subiect. „Îmi pun întrebări despre cum m-aș simți dacă aș fi eu în rolul persoanei despre care scriu. Ce emoții aș avea după ce voi citi sau viziona acest material? Cum mă voi simți eu sau acea persoană peste ani, când problema pe care o are la moment va fi rezolvată? Va dori să-și amintească de situația prin care trece acum? Dacă își va pune oricine astfel de întrebări atunci când decide să plaseze ceva în internet, sunt sigură că spațiul nostru online ar fi mai curat, mai sigur și mai sănătos”, a concluzionat jurnalista de la Moldova.org.
Pe parcursul Atelierului de educație media, tinerii au participat la câteva activități interactive și au vizionat filmulețe cu mesaje educative, scopul cărora a fost de a-i face să înțeleagă cât de important este să poți analiza în mod critic informația cu care vii în contact, să fii un consumator conștient și responsabil. La final, tinerii ne-au împărtășit și câteva opinii.
Maria Lazar, 19 ani: Cred că aș avea nevoie de mai mult timp să verific dacă am înțeles ceea ce ni s-a transmis astăzi – să privesc mai multe știri, să analizez, să caut informația în mai multe surse. Îmi place că jurnalistele au încercat să ne învețe lucruri complicate prin jocuri, să fie și distractiv, să nu ne plictisim. A fost interesant și captivant. Unele lucruri le voi transmite și altor persoane care știu că nu au opiniile lor personale, dar cred tot ce aud sau privesc.
Nicoleta Adam, 16 ani: Părinții și profesorii mereu ne spun că nu trebuie să fim atât de dependenți de Internet. Le dau dreptate. Nu trebuie să credem tot vedem. Până nu demult eram și eu o persoană naivă, credeam tot ce auzeam. Acum mă strădui să pun la îndoială. Dacă aud ceva – mai întreb de alte persoane, ascult diferite opinii, după care îmi fac propria mea părere.
Elena Chiriac, 24 ani: Am învățat multe lucruri noi astăzi: să nu oferim date cu caracter personal unor persoane necunoscute; să avem grijă – Ce vorbim? Ce scriem? Ce comentăm? – pe Facebook, Instagram, Tik Tok, pentru că informația rămâne înregistrată, chiar dacă nouă ni se pare că am șters-o. Până acum nu obișnuiam să-mi pun astfel de întrebări. Credeam că tot ce făceam era corect. Acum am înțeles că nu poți avea încredere în oricine, mai ales în prietenii pe care ni-i facem pe rețele sociale și pe care nu-i cunoaștem în realitate. Printre ei pot fi persoane care să te păcălească. Am avut câteva cazuri când am fost jignită pe aceste rețele. Din prudență, eu nu am reacționat la fel. Doar am încetat să mai comunic cu ei.
Irina Mândrescu, coordonatoare de instruire, AO „Eco-Răzeni”: A fost un atelier de educație media binevenit și vă mulțumim că ați venit cu așa idee. Tinerii stau permanent conectați pe rețele și sunt foarte vulnerabili la capitolul educației și comportamentului media. Noi le oferim diverse informații despre cum să procedeze într-un caz sau altul. Dar când această informație vine de la niște profesioniști în domeniul mass-media, încrederea lor este mai mare.
Evenimentul a fost desfășurat în parteneriat cu Asociația Obștească „Eco-Răzeni”.
Atelierul de educație pentru media a fost organizat în cadrul proiectului „Promovarea coeziunii sociale în Moldova prin încurajarea incluziunii și diminuarea discriminării” desfășurat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul programului „Inițiativă Comună pentru Oportunități Egale – Faza II”, implementat cu suportul Guvernului Elveției.