Reporteri Fără Frontiere, la Chișinău, la invitația Centrului pentru Jurnalism Independent: „Calitatea presei, o garanție pentru libertatea mass-mediei”

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și reprezentanți ai organizației internaționale Reporteri Fără Frontiere (RSF) au analizat joi, 21 septembrie, calitatea și starea presei din Republica Moldova în cadrul atelierului „Calitatea presei, o garanție pentru libertatea mass-mediei”. La discuție au participat jurnaliști din circa 15 redacții, precum și cercetători media, dar și reprezentanți ai comunității de donatori.

Experții celor două organizații au comparat rezultate ale două cercetări care sunt lansate anual: Indicele privind Situația Presei din Republica Moldova, pe care CJI îl publică la începutul fiecărui an, precum și Indicele Mondial privind Libertatea Presei, prezentat an de an în luna mai, atunci când sunt marcate Zilele Libertății Presei.

Nadine Gogu, directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, a punctat că cercetările anuale ale CJI au arătat de-a lungul anilor atât urcușuri, cât și coborâșuri pentru domeniul mass-media din Republica Moldova. „De-a lungul timpului, presa de la noi s-a confruntat cu mai multe provocări precum sustenabilitatea financiară limitată sau inexistentă, influența politică asupra numeroaselor organizații media, monopolizarea pieței de publicitate, încălcarea dreptului de acces la informații etc. Severitatea continuă a problemelor mass-media în Republica Moldova este evidentă în rapoartele anuale ale CJI. De exemplu, în 2022, în ciuda unei anumite îmbunătățiri a stării presei în comparație cu anii precedenți, acest progres s-a dovedit a fi inconsecvent, conform Indicelui privind Situația Presei”, a explicat Nadine Gogu.

Chiar dacă Indicele privind Situația Presei lansat anual de CJI arată că, în pofida anumitor îmbunătățiri, o parte dintre probleme persistă, în 2023, organizația internațională RSF a clasat Republica Moldova pe locul 28 din 180 de țări monitorizate în Indicele Mondial privind Libertatea Presei, acesta fiind cel mai bun rezultat înregistrat până acum de Republica Moldova.

Jeanne Cavelier de la Reporteri Fără Frontiere a explicat jurnaliștilor prezenți la eveniment că RSF folosește o metodologie diferită decât cea a CJI, iar rezultatele sunt bazate pe expertiza unui grup de profesioniști în domeniul mass-media astfel încât să reprezinte o diversitate de instituții, dar și puncte de vedere. „În cazul Republicii Moldova saltul poate fi explicat printr-un efect mecanic, pentru că situația în alte țări s-a înrăutățit. Scorul oferit pentru contextul politic a crescut și, respectiv, a contribuit la acest salt”, a precizat Jeanne Cavelier. Ea a ținut să menționeze că în cazul contextului economic, trebuie de luat în calcul faptul că RSF nu adresează în chestionar întrebări despre dificultățile de ordin economic, cum ar fi lipsa resurselor financiare sau modul în care operează piața de publicitate.

În context, reprezentanții RSF au vorbit și despre experiența Suediei, țară care s-a menținut în topul țărilor cu cea mai bună situație la capitolul libertatea presei. În prezent, Suedia ocupă locul patru. Erik Larsson, director al RSF Suedia, a explicat că în Suedia este mult prea complicat să acționezi în judecată un jurnalist sau o redacție. „Este aproape imposibil să te judeci cu un jurnalist. Pe de altă parte, în Suedia funcționează instituția ombudsmanului care monitorizează situația în presă. Ombudsmanul poate emite decizii cu privire la derapajele mass-media și pe care redacțiile vizate sunt obligate să le publice. Iată de ce, chiar dacă un proces de judecată este aproape imposibil, în calitate de jurnalist nu mi-ar plăcea să ajung să public deciziile ombudsmanului”, a spus Erik Larsson.

În a doua parte evenimentului, jurnaliștii de la Chișinău au aflat despre Inițiativa pentru Încredere în Presă (Journalism Trust Initiative), un mecanism internațional care recompensează jurnalismul etic.

Evenimentul a fost organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent cu sprijinul Suediei.

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy