Atelier de educație media la Universitatea „Alecu Russo” din Bălți. Tinerii au discutat despre provocările jurnalismului contemporan și responsabilitatea diseminării informației în spațiul public

30 de studenți și studente de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți au participat pe 20 martie 2025 la un atelier de instruire în domeniul alfabetizării informaționale și educației media. În cadrul evenimentului, tinerii au discutat despre provocările jurnalismului contemporan, dar și despre responsabilitatea diseminării informației în spațiul public. Atelierul a fost organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) cu suportul Uniunii Europene.

Victoria Tataru, coordonatoare de programe la CJI, i-a salutat pe participanți, îndemnându-i să beneficieze la maxim de timpul rezervat pentru o abordare în profunzime a noțiunilor și fenomenelor ce țin de fake news, deepfake, dezinformare, manipulare, propagandă ș.a. „Nevoia de educație media în societate este foarte mare. În calitate de viitori jurnaliști și reprezentanți ai altor specialități care sunteți aici prezenți, dar cu siguranță consumatori și creatori de conținut pe online, este important să înțelegeți că pregătirea media și  gândirea critică sunt competențe obligatorii pentru a putea livra publicului produse de calitate. Trebuie să știți ce informație să accesați, cum să o selectați și ce alegeți să transmiteți mai departe pentru a nu induce în eroare opinia publică”.

Ana Sârbu, jurnalistă, lectoră universitară și formatoare în cadrul atelierului a propus tinerilor, într-o formă interactivă, să examineze, pe rând, mai multe subiecte de interes pentru ei.

„Informațiile și imaginile circulă astăzi într-un flux continuu și cu o viteză uimitoare, astfel, încât, adeseori devine extrem de complicat să te poți orienta în acest spațiu imens. Să știi să te informezi corect, să poți selecta știrile veridice de cele false este o mare provocare, în special, în mediul online, unde se răspândesc cele mai multe știri false”, a menționat Ana Sârbu.

În cadrul unui exercițiu practic, tinerii au vizionat mai multe materiale video din media și platforme online, fiind îndemnați să recunoască dacă informațiile prezentate sunt reale sau false. „În prezent știrile false sunt create atât de iscusit și prin intermediul lor se manipulează atât de subtil, încât uneori nici jurnaliștii nu le pot recunoaște. De regulă, știrile false au scopul de a discredita imaginea unei instituții sau a unei persoane și de a induce în eroare publicul. În spatele acestor narative, de obicei, se află întotdeauna un câștig financiar sau politic”, le-a mai spus jurnalista.

„Dezinformarea atinge niște limite, pe care nici nu le putem bănui. Ca să înțelegeți ce am în vedere, vă îndemn să vizionăm niște materiale video, create cu ajutorul inteligenței artificiale. Este vorba despre conținutul de tip deep-fake, care este în totalitate fals. În aceste materiale nu este nimic adevărat – nici textul, nici imaginile. Deep-fake-urile generate de AI sunt, practic, imposibil de deosebit de materialele reale. AI-ul poate genera un deep-fake într-un timp foarte scurt, folosind o imagine sau un video, analizând comportamentul online, generând vocea și chiar răspunzând la întrebări. Acesta este cel mai periculos aspect, iar în câțiva ani lucrurile vor deveni și mai complicate”, le-a explicat Ana Sârbu.

Timp de aproximativ trei ore, participanții la atelierul de instruire au vizionat materiale, le-au discutat și analizat prin prisma opiniilor și experiențelor personale, concluzionând că, pentru a face față realității, trebuie să fii bine instruit, să ai o cultură generală și, nu în ultimul rând, să ai gândire critică pentru a-ți da seama de calitatea și corectitudinea conținutului cu care interacționezi.

Tinerii au împărtășit unele impresii despre atelierul la care au participat.

Elizaveta Guțul, studentă, anul I, facultatea de Litere, specialitatea Jurnalism și mass media

„Consider important că se promovează astfel de activități, pentru că ne îmbunătățesc nu doar cunoștințele, dar și competențele de a face mai bine față situațiilor legate de practicarea profesiei de jurnalist. Ceea ce am acumulat astăzi sunt sigură că mă va ajuta mult în viitor”.

Adelina Ivanița, studentă, anul I, facultatea de Litere, specialitatea Jurnalism și mass media

„Acest training a fost extrem de util pentru mine. Chiar dacă unele lucruri păreau cunoscute la prima vedere, azi am avut posibilitatea să aprofundez. Inteligența artificială a complicat foarte mult lucrul unui jurnalist, dar sper să mă descurc”.

Sabrina Thor, studentă, anul I, facultatea de Litere, specialitatea Jurnalism și mass media

„Eu deja lucrez într-o redacție și pot spune că, într-adevăr, te poți simți copleșit de abundența de informații. Uneori e destul de complicat să deosebești dacă o informație este adevărată sau falsă. Informațiile care ni se prezintă la training mă ajută să fiu mai bine pregătită pentru viitoarea mea profesie”.

Atelierul de educație media a fost organizat în cadrul proiectului „Reacționăm, expunem și acționăm împotriva dezinformării” (READ), implementat în comun de International Media Support (IMS) din Danemarca și Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), cu susținerea financiară a Uniunii Europene.

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy