Celula de criză a jurnaliștilor și solidarizarea breslei pentru soluționarea problemelor comune

Celula de criză a jurnaliștilor, lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în 2020, odată cu începerea crizei pandemice, și-a demonstrat eficiența timp de aproape doi ani, fiind o platformă de solidarizare pentru redacțiile din Republica Moldova. Dacă în 2020, prin eforturi comune, Celula de criză a reușit să convingă reprezentanții Ministerului Sănătății să organizeze conferințe online la care jurnaliștii să poată adresa întrebări după o lungă perioadă în care autoritățile au comunicat unilateral, în 2021 prin aceeași platformă, reprezentanții instituțiilor de presă au determinat funcționarii de la același minister să le asigure imunizarea în etapa a doua a vaccinării. Astfel de eforturi ce solidarizează breasla ar trebui să continue și în 2022, susțin mai mulți jurnaliști. 

Celula a fost lansată de CJI în aprilie 2020, în contextul stării de urgență instituită ca urmare a pandemiei de Covid-19 și a mai multor semnale privind lipsa transparenței și accesul restricționat la informațiile de interes public. Una dintre primele inițiative a fost expedierea unei solicitări comune la adresa Ministerului Sănătății, în care 25 de organizații și instituții media au cerut instituției să organizeze conferințe de presă săptămânale, în regim online, la care presa să poată pune întrebări și să primească răspunsuri în direct. După solicitări repetate în acest sens, ministerul a dat curs inițiativei. Accesul restricționat la informațiile de interes public și lipsa de transparență a rămas în atenția Celulei de criză și în 2021, după venirea unei noi guvernări. În octombrie, de exemplu, comunicatorii Guvernului și ai mai multor ministere au reușit să se așeze la o masa comună pentru a expune probleme și a identifica soluții.

„Problemele legate de comunicarea defectuoasă dintre jurnaliști și autotități în perioada pandemiei au determinat identificarea unei soluții de solidarizare a presei pentru a le putea rezolva. În lipsa unei uniuni sau a unui sindicat al jurnaliștilor, Celuza de criză creată de CJI a reprezentat o soluție rapidă și care s-a dovedit utilă în timp pentru a identifica problemele comune ale jurnaliștilor din Republica Moldova și de a le soluționa. Celula de criză a fost activată de fiecare dată când jurnaliștii au simțit că există reticență din partea instituțiilor de stat de a comunica cu toată presă sau o parte a ei pe probleme de interes public, atunci când jurnaliștii au fost intimidați de politicieni sau demnitari sau a fost vorba despre necesitatea protejării drepturilor sau libertăților presei”, susține jurnalista Mariana Rață, cofondatoarea TV8.

Și jurnalista Liuba Șevciuc, cofondatoarea CU SENS, crede că Celula de criză a fost o platformă de solidarizare necesară pentru comunitatea media.

„Noi, jurnaliștii, de multe ori suntem dispersați și preocupați doar de ceea ce se întâmplă în cadrul redacțiilor din care facem parte. Problemele cu care ne confruntăm în majoritatea cazurilor sunt însă aceleași. În acest context, Celula de criză este acel instrument care vine să ne coalizeze și să ne solidarizeze pentru a fi o forță și a pune împreună presiune pe autorități, cerându-le să fie mai transparente și să ne ofere mai multă informație de interes public. Vorba proverbului – «Unde-i unul, nu-i putere, unde-s doi, puterea crește»”, spune Liuba Șevciuc.

Nu doar lipsa de transparență și accesul limitat la informația de interes public au fost în atenția Celulei de criză, ci și siguranța jurnaliștilor. La insitența Celulei de criză, în 2021, Ministerul Sănătății a asigurat imunizarea, în etapa a II-a a vaccinării, a jurnaliștilor din prima linie și a angajaților din redacții care se află în contact direct cu aceștia. O bună parte din jurnaliștii din Republica Moldova a reușit să se vaccineze datorită acestei campanii.

„Solidaritatea jurnalistică este foarte importantă pentru meseria noastră. În urmă cu un an, datorită acestui fapt, a fost posibilă includerea jurnaliştilor în grupul prioritar pentru vaccinarea împotriva Covid-19. Acest lucru a făcut posibilă protejarea multor colegi din presă și, în egală măsură, a ajutat autoritățile în informarea corectă populației cu privire la vaccinare. Cred că pe viitor astfel de inițiative pot îmbunătăți nu doar condițiile de muncă ale jurnaliștilor, ci ar putea contribui și la creșterea nivelului jurnalismului din țară”, este de părere jurnalistul Nicolae Paholnițchi de la NewsMaker.

CJI își propune să reacționeze și în continuare prin Celula de criză a jurnaliștilor la identificarea și soluționarea problemelor de interes comun.

  

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy