CJI a decernat premiile Tulip Press Awards 2023
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), în parteneriat cu Ambasada Țărilor de Jos la Chișinău, a decernat marți, 23 mai, premiile în cadrul celei de-a treia ediții a concursului Tulip Press Awards. Competiția a fost lansată în luna martie pentru a susține și aprecia eforturile jurnaliștilor și jurnalistelor care scot în evidență diverse aspecte ale (ne)respectării drepturilor omului în Moldova.
Concursul, desfășurat la două secțiuni – Presa online/Presa scrisă și Video, a încurajat jurnaliștii să abordeze în materiale de presă diverse subiecte legate de respectarea drepturilor omului, pentru a sensibiliza publicul cu privire la această tematică în Republica Moldova, dar și pentru a face autoritățile mai responsabile în raport cu nevoile oamenilor.
Fred Duijn, Ambasadorul Regatului Țărilor de Jos la Chișinău, a explicat în discursul său din cadrul ceremoniei de premiere de ce misiunea diplomatică susține tematica drepturilor omului în Republica Moldova. „Pentru că aceasta este conectată cu libertatea. Fiecare persoană are drepturi care trebuie respectate. Moldova a făcut pași importanți în domeniul libertății de exprimare, iar noi ne propunem să susținem în continuare jurnaliștii, în special pe cei care se axează pe tematica drepturilor omului. Drepturile omului uneori vizează subiecte sensibile și este nevoie de mult curaj pentru a le relata. În același timp, este nevoie de abilități pentru a reuși să scrii despre aceste probleme în mod profesionist”, a precizat Fred Duijn.
Nadine Gogu, directoarea executivă a CJI, a menționat că decernarea premiilor Tulip Press Awards este un ultim eveniment din cadrul Zilelor Libertății Presei, organizate pe tot parcursul lunii mai. „Este un bun prilej să readucem în discuție un subiect important, cel al drepturilor omului. Noi, ca organizație de media care în curând facem 30 de ani, am desfășurat numeroase activități prin care am susținut jurnaliștii și mass-media care au reflectat tematica drepturilor omului. Fie că este vorba de libertatea de exprimare sau libertatea presei, accesul la informare, egalitatea de gen, drepturile persoanelor vulnerabile etc. Dacă ne întrebați intenționăm sau nu să continuăm? Cu siguranță, nu ne oprim aici, pentru că după toți acești ani am înțeles că drepturile omului stau la temelia unei societăți democrate, iar presa are un rol foarte important în acest sens. Și nu este vorba doar să relateze cazurile de abuz, dar și să ajute oamenii să înțeleagă ce înseamnă drepturile omului, cum să se protejeze, atunci când consideră că le sunt încălcate anumite drepturi și libertăți”, a spus directoarea executivă a CJI.
Sorina Stefârță, jurnalistă, una din cei trei membri ai juriului, a ținut să precizeze că fiecare participant la concurs se poate considera un câștigător. „A fost un efort din partea fiecăruia, iar eu am simțit acest efort în materialele dvs. Am simțit o implicare personală și nu am văzut indiferență. Jurizarea a fost o provocare nu doar pentru că au fost multe materiale, dar pentru că au fost multe materiale bune. Pe unele a trebuit să le parcurg de două ori. Toate au fost de interes public, pentru că așa este firesc să fie atunci când este vorba de drepturile omului. Pe cât de abstract ar părea, drepturile omului sunt despre fiecare dintre noi, despre copilul care nu are acces la educație, despre vecina cu dizabilități, care nu se bucură de îngrijiri medicale sau care suportă violența, despre ilegalitățile care ne afectează viața și viitorul. M-a bucurat să văd că autorii s-au focusat pe oameni și pe problemele lor. Vreau să cred că împreună, solidari cu acești oameni și punând presiune pe autorități, putem să contribuim la îmbunătățirea vieții lor. Pentru că jurnalismul este despre oameni”, a conchis Sorina Ștefârță.
Secțiunea Presa online/Presa scrisă
Ana Bejenaru, Moldova.org
În materialele sale, Ana a descris istoria Anastasiei, care suferă de glaucom și a dorit să lase școala din cauza discriminării. De asemenea, a relatat cum o familie mixtă de romi din Ucraina și-a găsit locul în satul Purcari, fiind respectați de tot satul.
Este foarte important să promovăm respectarea drepturilor omului pentru că ele ne vizează pe fiecare. Discriminarea distruge vise și provoacă multă durere. Dacă vrem să trăim într-o țară democratică trebuie să ne respectăm reciproc și să fim corecți unii față de alții. Respectând drepturile celorlalți demonstrăm că ne pasă și că vrem să trăim într-o societate tolerantă și dispusă să-i accepte pe toți așa cum sunt”, a menționat Ana Bejenaru.
Secțiunea Presa online/Presa scrisă
Polina Cupcea, Oameni și Kilometri
Polina a descris istoria unei femei care a devenit „prizoniera unui stat la pat”, fiind nevoită, în lipsa unor servicii sociale adecvate, să îngrijească de mama sa țintuită la pat. De asemenea, în materialul Povara asistenței noastre, Polina a descris istoria Elenei Scurtu din satul Dereneu, raionul Călărași, care, după ce timp de 41 de ani a lucrat bibliotecară, a devenit asistentă socială.
Vă mulțumesc pentru acest premiu și sunt onorată pentru încrederea acordată. Sunt ferm convinsă că democrația și calea spre Europa sunt doar prin presa liberă. Iar drepturile celor lăsați în urmă trebuie auzite. Astea sunt valorile care îmi ghidează munca”, a spus Polina Cupcea.
Secțiunea Presa online/Presa scrisă
Iuliana Volcova, BAStv
Iuliana a abordat în materialele sale subiectul lipsei accesului la informație în Republica Moldova și a descris experiența redacțiilor locale în acest sens. De asemenea, a descris istoria unor femei de etnie romă, refugiate din Ucraina, și modul în care acestea au fost discriminate în Moldova.
Mulțumim organizatorilor pentru posibilitatea de a participa la acest concurs. Să știți, însă, că noi scriem despre drepturile omului nu doar pentru a participa la diverse concursuri, dar pentru că suntem conștienți de faptul că asta este important și actual, pentru că ne dorim ca materialele noastre să aibă o mai mare rezonanță în societate, iar autoritățile să reacționeze la problemele oamenilor”, a spus Iuliana Volcova.
Secțiunea Video
Adela Șevciuc, CU SENS
Adela a abordat un subiect extrem de sensibil – cel al copiilor cu deficiențe de auz și cum aceștia (nu) reușesc să se integreze în societate. De asemenea, a descris istoria unei refugiate de 99 de ani, care a trebuit să aștepte două luni un ajutor financiar de 2.200 de lei.
Echipa CU SENS și-a propus să monitorizeze cum sunt respectate drepturile omului în Republica Moldova, iar de fiecare dacă când am depistat un abuz am prezentat acest lucru în reportajele și investigațiile noastre. Premiul Tulip Press Awards ne confirmă faptul că am făcut acest lucru bine”, a precizat Adela Șevciuc.
Secțiunea Video
Natalia Sergheev, Radio Europa Liberă
În documentarul „O școală specială”, realizat pentru emisiunea „Pur și Simplu” de la Radio Europa Liberă, Natalia a aflat cum învață să se descurce în viață elevii cu cerințe educaționale speciale. În reportajul „Voluntarii moldoveni de la granița războiului”, ea a abordat subiectul discriminării refugiaților romi din Ucraina.
Când faci povești umane le cauți, le găsești și uneori simți că ai dat peste o comoară. Exact așa a fost în cazul meu și al Victoriei Colesnic, împreună cu care am realizat documentarul despre școala specială. Este un colț special al Chișinăului unde am înțeles că în Moldova mai există oameni cărora le pasă, chiar și în circumstanțe foarte complicate”, a spus Natalia Sergheev.
Secțiunea Video
Daria Slobodcicova, NewsMaker
Daria a descris istoria unei mame care educă un copil cu sindromul Down și ajută și alți copii ai Soarelui să se simtă membri deplini ai societății. De asemenea, Daria a vorbit despre modul în care politicienii utilizează subiectul discriminării pentru a-și crea capital politic.
Este o onoare să fiu aici și sunt ferm convinsă că facem acest efort în fiecare zi pentru a schimba lucrurile spre bine. Cu regret, în Moldova sunt oameni care consideră că drepturile omului nu sunt importante. Prin ceea ce facem noi, jurnaliștii, arătăm că putem schimba această societate și putem face viața oamenilor mai bună și mai sigură în fiecare zi”, a spus Daria Slobodcicova.
Premii
Cele șase câștigătoare de la cele două categorii – Presa online/Presa scrisă și Video – au primit câte un premiu în valoare de 300 de euro.
Menționăm că la concursul Tulip Press Awards, ediția 2023, la Secțiunea Presa online/Presa scrisă au fost depuse 13 dosare, iar la Secțiunea Video – 11.
Concursul este organizat de CJI cu suportul financiar al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chișinău.