CJI a elaborat și a oferit Institutului de Administrație Publică un curs online actualizat privind accesul la informații, destinat funcționarilor din instituțiile de stat

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a elaborat și a oferit Institutului de Administrație Publică (IPA) din cadrul Universității de Stat din Moldova un curs online actualizat privind accesul la informațiile de interes public, destinat funcționarilor publici. Cursul a fost elaborat odată cu intrarea în vigoare, la 9 ianuarie 2024, a noii Legi privind accesul la informațiile de interes public, fiind structurat în trei module: Cadrul de reglementare a accesului la informațiile de interes public; Procedura de furnizare a informațiilor de interes public; Formele răspunderii juridice în cazul încălcării dreptului de acces la informațiile de interes public.

Resursa online a fost introdusă în Planul de dezvoltare profesională a funcționarilor publici pentru semestrul I al anului 2024, aprobat de conducerea IPA la 23 ianuarie 2024, pentru a extinde şi diversifica „oferta educaţională de bază întru consolidarea capacităţilor profesionale ale funcţionarilor publici şi îmbunătăţirea performanţei organizaţionale ale entităţilor publice”.

Potrivit documentului, funcționarii publici se pot înscrie la acest curs online până la 2 februarie, 1 martie, 29 martie și 10 mai, având la dispoziție circa o săptămână pentru a-l studia. Angajații din instituțiile de stat se pot înregistra la curs accesând platforma LearnIn a IPA.

În 2019, CJI a încheiat un acord de colaborare cu Academia de Administrare Publică (APA), reorganizată în 2022 în Institutul de Administrație Publică, privind instruirea funcționarilor publici în domeniul accesului la informațiile de interes public. De atunci, CJI a desfășurat un ciclu de lecții la APA/IPA, instruind 324 de funcționari. În 2020, Centrul pentru Jurnalism Independent a elaborat și a oferit instituției un curs online privind accesul la informațiile de interes public. În 2023, acel curs online a fost cel mai solicitat de către funcționarii publici, fiind accesat de peste 500 de persoane.

Prin colaborarea cu IPA, CJI și-a propus să crească nivelul de cunoștințe al funcționarilor publici în domeniul accesului la informații, contribuind astfel la depășirea problemelor pe care le reclamă jurnaliștii atunci când solicită date de interes public de la instituțiile de stat.

Cursul online oferit IPA este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, Ambasada Marii Britanii la Chișinău și implementat de Internews în Moldova, care are ca scop promovarea dezvoltării mass media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice.

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy