CJI a lansat o nouă rundă de instruiri în domeniul educației media. Învățătoare de la treapta primară și-au dezvoltat competențele media
Optsprezece învățătoare ale treptei primare au fost instruite în domeniul educației media în cadrul unui nou training organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în format online, în perioada 8-10 aprilie 2022. Formatoarele cursului au fost Loretta Handrabura și Natalia Grîu, autoarele curriculumului şi manualului Educație pentru media pentru clasele a III-a și a IV-a.
În debutul activității, Nadine Gogu, directoarea executivă a CJI, a familiarizat învățătoarele cu drumul parcurs de organizație în domeniul promovării educației pentru media. „Suntem cu mână pe puls și credem în continuare că este foarte important să gândim critic. În special acum, ținând cont de cele întâmplate în Ucraina, trebuie să putem cântări, pune la îndoială informațiile care apar în media și pe rețelele de socializare”, a precizat Nadine Gogu. Cristina Leva, reprezentanta Deutsche Welle Akademie în Moldova, a mulțumit participantelor pentru implicare și le-a asigurat că vor avea parte de o formare diferită de cele cu care sunt obișnuite, datorită profesionalismului instructoarelor. „Sperăm că veți transmite entuziasmul pentru acest domeniu în clasele și școlile dumneavoastră”, a mai adăugat ea.
Timp de trei zile, participantele și-au îmbogățit competențele media, au însușit regulile netichetei și funcțiile mass-media, au testat instrumente interactive noi și au făcut dezbateri pe subiectul oportunităților și riscurilor din mediul virtual la care se expun copiii.
Formatoarele au pus accent pe rolul pedagogilor în modelarea micilor consumatori conștienți de media, precum și importanța unui parteneriat sănătos cu părinții. Învățătoarele au fost, de asemenea, îndemnate să-și împărtășească impresiile despre manual, precum și celelalte resurse oferite de CJI.
Alina-Mihaela Stratulat, învățătoare la Liceul „Mihai Viteazul” din mun. Chișinău, a rămas impresionată de cele 3 zile de instruire. „Așteptările mele au fost depășite. Am aflat noi lucruri interesante despre ce presupune educația pentru media. Sper să-i molipsesc pe colegii mei pedagogi. Mă gândesc deja la activitățile pe care le voi organiza în curând cu elevii și părinții”. Cuvântul cheie pentru această experiență, pentru învățătoarea Liliana Iurcenco, de la Liceul „Mihail Sadoveanu” din orașul Ocnița, a fost „continuitate”. „Plec de la instruire cu o valiză de informații și tehnici și cu un plan de activități pe care să le desfășor pentru colegii din liceu, pentru a disemina cele însușite în acest training”, a spus învățătoarea.
Până în prezent, CJI a instruit 211 de învăţătoare și învățători, 176 de profesori și profesoare de la treapta gimnazială şi 164 de pedagogi de la treapta liceală. Disciplina opţională Educaţie pentru media este predată în şcolile din Republica Moldova din anul 2017, fiind inclusă în Programul-cadru al Ministerului Educaţiei și Cercetării al Republicii Moldova la toate cele trei trepte de învăţământ – primar, gimnazial şi liceal. CJI a elaborat curriculumul și manualele de Educație pentru media care sunt oferite gratuit profesorilor și elevilor.
Această instruire a fost organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul proiectului „Consolidarea competențelor de educație media în Republica Moldova”, cu susținerea Deutsche Welle Akademie și finanțat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania (BMZ).