CJI și European Implementation Network și-au formalizat angajamentul să contribuie la implementarea hotărârilor CtEDO privind încălcarea libertății de exprimare

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și European Implementation Network (EIN) și-au confirmat angajamentul să colaboreze pentru a contribui la implementarea hotărârilor CtEDO privind încălcarea libertății de exprimare, precum și să promoveze acest drept fundamental în Republica Moldova. Memorandumul de înțelegere a fost semnat de directoarea executivă a CJI, Nadine Gogu, și managera INI, Ioulietta Bisiouli.

Echipa CJI este încântată să anunțe colaborarea sa cu EIN, în cadrul unui nou proiect ce vizează protecția libertății de exprimare în statele membre ale Consiliului Europei. În calitate de participant în cadrul proiectului, CJI își va direcționa eforturile spre promovarea acestui drept fundamental și contribuirea la implementarea eficientă a hotărârilor relevante ale Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO).

Încălcarea dreptului la libertatea de exprimare a devenit obiectul central al crizei recesiunii democratice din țările europene. Asistăm la subminarea și, uneori, limitarea funcționării sănătoase a democrațiilor din cauza unei combinații de factori, în funcție de țară. Este vorba de legile draconice privind defăimarea, care îi reduc la tăcere pe jurnaliști prin procese judiciare; subminarea dezbaterii libere prin controlul excesiv al mass-mediei de către stat sau afiliații săi; violența extinsă împotriva reporterilor.

Pentru a răspunde acestor provocări stringente, CtEDO a emis deja aproximativ 300 de hotărâri principale ce identifică încălcări ale dreptului la libertatea de exprimare. Cu toate acestea, suntem îngrijorați să observăm că, la momentul scrierii acestui articol, 50% dintre hotărârile principale privind libertatea de exprimare, pronunțate de CtEDO în ultimii 10 ani, încă așteaptă să fie implementate. În prezent, există mai mult de 100 de hotărâri principale ale CtEDO privind libertatea de exprimare în așteptarea executării.

Împreună cu EIN și alte organizații partenere, ne angajăm să promovăm libertatea de exprimare și să apărăm valorile democratice în Europa. Prin participarea activă în procesul de implementare a hotărârilor CtEDO, ne propunem să inițiem reforme durabile, care să protejeze și să promoveze libertatea de exprimare pe întreg continentul. Urmăriți-ne activitatea în continuare, pe măsură ce contribuim la edificarea unei societăți mai incluzive și democratice.

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy