În cele trei licee, câștigătoare ale concursului „Educația pentru media – prioritate în școala mea”, ediția 2024, au fost amenajate colțișoare de educație media

Trei licee din Republica Moldova și-au amenajat colțișoare de educație media. Acestea au devenit câștigătoare ale celei de-a patra ediții a concursului „Educația pentru media – prioritate în școala mea”, fiind premiate fiecare cu câte un colțișor de educație media – un spațiu de odihnă și comunicare pentru elevi și profesori. Concursul a fost organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și DW Akademie, în perioada septembrie-octombrie 2024, iar premiile au ajuns recent la cele trei instituții de învățământ.

Liceul Teoretic „Al. Pușkin”, or. Fălești (cu predare în limba rusă)

La Liceul Teoretic „Al. Pușkin” din Fălești, educația media este la ea acasă. Deja de mai mulți ani, profesoara de matematică, Gabriela Diaciuc, predă disciplina opțională Educație pentru media, domeniu în care, recunoaște, că se regăsește din deplin. Împreună cu profesoara Tatiana Filipova, au reușit nu doar să-și ajute elevii să-și dezvolte capacitățile de gândire critică, dar și să-și extindă propriile orizonturi în domeniul alfabetizării media.

„Îmi exprim profunda recunoștință pentru oportunitatea de a fi parte a unui proiect atât de interesant și util, care a reunit 130 de elevi de diferite vârste, începând din clasele a 7-a până în clasele a 10-a. Împreună cu ei, am reușit să creăm o atmosferă unică de colaborare și schimb reciproc de cunoștințe. Am încredere că cunoștințele și abilitățile dezvoltate în cadrul activităților îi vor ajuta pe elevi să navigheze cu succes în spațiul informațional. Întotdeauna le spun că educația media este ca o busolă pentru un marinar. Fără ea, te poți rătăci, te poți pierde printre numeroase titluri și imagini, neștiind în cine să ai încredere. Dar cu educația media îți poți continua calea fără ați fi teamă de furtuni și manipulări. Succesul nostru a fost posibil datorită unității și profesionalismului întregii echipe de profesori, dar și dedicației elevilor noștri. Colțișorul de educație media nu este doar un premiu, este cheia deschiderii spre noi orizonturi ale cunoașterii”, spune Gabriela Diaciuc.

Irina Stețiuc este elevă în clasa a X-a la Liceul „Al. Pușkin” din Fălești, iar concursul „Educație pentru media – prioritate în școala mea” a fost o adevărată revelație pentru ea. „Împreună cu profesorii am învățat să evaluăm informațiile în mod critic. Acum sunt mai atentă la știrile de pe rețelele sociale și sunt capabilă să verific atent informațiile. Am reușit să creăm cu colegii conținut de calitate – am învățat elementele de bază ale editării video și am învățat cum să creăm videoclipuri interesante. Lucrul comun la proiecte mi-a permis să-mi dezvolt abilitățile de comunicare și să învăț cum să lucrez în echipă. Colțișorul de educație media este o surpriză plăcută pentru noi toți. Acum, vom putea petrece timpul util în pauze și, de asemenea, îl vom putea utiliza ca și spațiu creativ în cadrul altor activități. Aș dori să le mulțumesc în mod special profesoarelor noastre pentru profesionalism și sprijin. Proiectul nu doar că mi-a oferit noi cunoștințe, dar m-a ajutat să-mi dezvolt și potențialul intelectual. Voi fi bucuroasă să recomand cursul de Educație pentru media prietenilor și cunoscuților mei din alte licee”, spune eleva.

Liceul Teoretic „Emil Nicula”, s. Mereni, r-n Anenii Noi (cu predare în limba română)

Și la Liceul Teoretic „Emil Nicula” din s. Mereni se face educație media de câțiva ani. Profesoara Luminița Gîlcă este cea care îi încurajează pe elevi să-și dezvolte spiritul critic și îi mobilizează să desfășoare diverse activități de educație media. Concursul „Educație pentru media – prioritate în școala mea” a fost pentru elevi o bună oportunitate pentru a-și dezvolta potențialul creativ, iar premiul obținut a fost pe măsura așteptărilor lor.

Luminița Gîlca, profesoară de Educație pentru media: „Colțișorul de educație media este o adevărată binecuvântare pentru clasa de Educație pentru media. Această disciplină a crescut armonios în liceul nostru, iar astăzi se bucură de «camera ei» personală, unde elevii sunt cei mai așteptați oaspeți. Toate mulțumirile noastre se îndreaptă către Centrul pentru Jurnalism Independent și partenerii implicați în organizarea concursului, pentru gura de aer proaspăt în liceul nostru”, spune profesoara.

Ionela Cerchina , elevă în clasa a VII-a: „Colțișorul de educație media este un vis împlinit, pentru care am muncit împreună cu colegii, iar astăzi venim aici ca acasă. Nu-mi imaginez clasa fără el. Suntem cu adevărat norocoși!”.

Daniel Straist, elev în clasa a VII-a: „Am participat la fiecare activitate de promovare a educației media, pentru că este obiectul unde îmi este auzită vocea, unde învăț să analizez și să gândesc critic, dar și să dezbat diverse subiecte cu colegii mei. Colțișorul de educație media este cel mai frumos cadou pe care l-am așteptat cu mari emoții”.

Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, or. Cimișlia (cu predare în limba română)

Liudmila Stepanov este profesoară de limba română la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Cimișlia. Este una dintre profesoarele care în anul de studii 2023-2024 a implementat Programul de integrare a conținuturilor de educație media la limba română în clasa a VI-a și care consideră „educația media un imperativ al timpurilor și o competență indispensabilă”. „Cred că toți profesorii trebuie să «gândească limpede» pentru a dezvolta elevilor abilitatea de a gândi critic, a discerne adevărul de minciună și a naviga cu încredere în «oceanul informațional», care reprezintă realitatea noastră. Îmi exprim recunoștința pentru posibilitatea de a participa în anul de studii 2023-2024 în cadrul Programului de pilotare a conținuturilor de educație media la limba română, care ne-a oferit posibilitatea să fuzionăm armonios conținuturile disciplinelor Limba și literatura română și Educație pentru media. Completându-se reciproc și descoperind noi perspective de interpretare a unităților de conținut de la disciplina de bază, parcursul didactic devine și mai atractiv pentru elevi”, afirmă profesoara.

Participarea la concursul republican „Educație pentru media – prioritate în școala mea” a permis instituției să beneficieze de amenajarea unui spațiu dedicat educației media. „Elevii au rămas profund impresionați de jocurile, cărțile, mobilierul oferit și au menționat că spațiul le creează o stare de bine și îi predispune pentru comunicare și conlucrare productivă”, spune Liudmila Stepanov.

Eleazara Uncu, elevă în clasa a VI-a susține că „integrarea conținuturilor de educație media la limba română i-a ajutat să-și umple «farfuriа» lor media”. „Am învățat că noi consumăm nu doar produse alimentare, dar și informații. Prin urmare, ne putem intoxica, dacă consumăm necontrolat informațiile care ne înconjoară. De asemenea, am reușit să aflăm cum diferențiem o știre falsă de una adevărată și cum să ieșim din bula noastră informațională pentru a cunoaște evenimentele care nu trebuie neglijate. Toate acestea le-am descoperit în cadrul lecțiilor de Limbă și literatură română”, spune eleva.

Ea afirmă că spațiul amenajat pentru activități de educație media este un loc primitor, care corespunde așteptărilor elevilor. „Este spațiul potrivit pentru discuții informale, care ne ajută să ne expunem ideile, să lucrăm în echipe și să realizăm noi proiecte sau să ne relaxăm utilizând jocurile cu care este dotat spațiul. Sunt recunoscătoare. Mi-a plăcut enorm”, a precizat Eleazara.

Colțișoarele de educație media au fost achiziționate din resursele proiectului „Consolidarea competențelor de educație media în Republica Moldova: Pilotarea abordării integrate în educația formală”. Proiectul este implementat de CJI în parteneriat cu Deutsche Welle Akademie și cu susținerea Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania (BMZ).

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy