În cinci ani, disciplina Educaţie pentru media a ajuns în toate raioanele și municipiile țării

Anul de studii 2021-2022 este nu doar al cincilea an în care disciplina Educație pentru media este predată în școlile din Republica Moldova, dar și primul an în care aria geografică a disciplinei a cuprins toate raioanele și municipiile țării. În cinci ani de zile, am reușit să ajungem în fiecare raion și să convingem tot mai mulți profesori și profesoare că Educația pentru media este o disciplină care merită o atenție sporită în rândul disciplinelor opționale.

În anul 2021, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a organizat alte șase programe de formare în domeniul educației media și a instruit 115 profesori și profesoare, majorând numărul acestora până la 533 de persoane. Astfel, profesorii care predau în limbile română şi rusă de pe întreg teritoriul ţării au avut oportunitatea să-și dezvolte competenţe media pentru a putea ulterior contribui la formarea culturii media a elevilor.

În anul de studii 2021-2022, 128 de pedagogi care și-au format competențe media în ultimii ani predau disciplina opţională Educație pentru media unui număr de 4,180 de elevi din 103 şcoli de pe întreg teritoriul ţării. Sunt cele mai mari cifre înregistrate de la introducerea disciplinei în programul școlar în 2017. În același timp, numărul pedagogilor care interacţionează cu domeniul este mult mai mare, având în vedere că manualele de Educaţie pentru media sunt folosite ca materiale didactice şi în cadrul altor discipline şcolare sau opţionale, precum şi la orele de diriginţie în diferite clase.

Pentru toate cele trei trepte de învățământ – primar, gimnazial și liceal, CJI a pus la dispoziția profesorilor manuale atât în limba română, cât și rusă, precum și o serie de materiale didactice online pe platforma Educaţia Mediatică pentru a-i ajuta să organizeze lecțiile mai interesant și interactiv. Entuziasmul profesorilor este transmis elevilor, iar în consecință, de la an la an, numărul cadrelor didactice și al discipolilor lor care fac educație media este în continuă creştere.

Disciplina opţională Educaţie pentru media a fost introdusă în programul de studiu cu acordul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării în anul de studii 2017-2018. Primii beneficiari ai disciplinei au fost 53 de cadre didactice care au predat la circa 500 de elevi în 30 de instituţii de învăţământ de nivel primar. Un an mai târziu, începând cu 1 septembrie 2018, cursul a început să fie predat şi la treapta gimnazială. Din 2019, deja al treilea an consecutiv, disciplina opţională Educaţie pentru media se predă la toate cele trei trepte de învăţământ.

În perioada 2017-2021, 7700 de elevi de la toate cele trei trepte de învățământ au studiat disciplina opțională Educație pentru media.

Centrul pentru Jurnalism Independent organizează activităţi de educaţie media în cadrul proiectului „Consolidarea competenţelor de educaţie media în Republica Moldova”, cu susţinerea Deutsche Welle Akademie şi cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare din Germania (BMZ), în cadrul proiectului „Presa în sprijinul democraţiei, incluziunii şi responsabilităţii în Moldova (MEDIA-M)”, finanţat de USAID, UK şi implementat de Internews în Moldova şi în cadrul proiectului „Sporirea sprijinului pentru instituţiile media de limbă rusă independente şi pentru eforturile în domeniul educaţiei media”, susţinut financiar de Ambasada Olandei.

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy