Instruire CJI: Jurnaliști și jurnaliste din 10 redacții și-au consolidat cunoștințele în domeniul legislației mass-media

13 jurnaliști și jurnaliste au învățat vineri, 23 septembrie, în cadrul unei instruiri organizate de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), cum să-și revendice drepturile. Participanții la training au identificat împreună cu instructoarea Cristina Durnea, consilieră juridică la CJI, probleme de ordin juridic comune cu care se confruntă redacțiile din Republica Moldova, precum și soluții.  

În cadrul instruirii, jurnaliștii au discutat despre procedura de exercitare a dreptului de acces la informație, au examinat conținutul unor cereri de acces la informație, au analizat informațiile cu accesibilitate restricționată și categoriile de date pe care autoritățile sunt îndreptățile să nu le furnizeze etc.

În cadrul unei alte sesiuni, participanții au studiat libertatea de exprimare a jurnalistului versus drepturile protagonistului. Mai exact, reprezentanții celor 10 redacții au aflat care sunt condițiile restricționării libertății de exprimare, au analizat conceptul de onoare, demnitate și reputație profesională a protagonistului, dar și diferențele între judecățile de valoare, relatările cu privire la fapte și injurii. La fel, Cristina Durnea le-a vorbit reporterilor și editorilor despre prezumpția de nevinovăție, precum și despre imunitatea parlamentară sau cea prezidențială în cauzele de defăimare. Jurista a prezentat și pașii pe care ar trebui să-i urmeze o redacție atunci când recepționează cereri prealabile de chemare în judecată.

„Astfel de instruiri sunt extrem de utile pentru jurnaliști întrucât ne ajută să ne familiarizăm cu cadrul legal în baza căruia activăm și astfel reușim să deținem informații în baza cărora putem responsabiliza autoritățile să ne ofere date în termenii prevăzuți de lege. Totodată, grație acestui traning am aflat care sunt metodele în baza cărora pot să acționez pentru a-mi apăra dreptul de a accesa informații de interes public și să nu fiu indus în eroare de către reprezentanții autorităților prin terminologii juridice complicate”, spune Mihail Caragacean, jurnalist la portalul Agora.

„În ultimii ani, presiunile asupra jurnaliștilor se fac mai discret, prin avalanșe de procese de judecată pentru lezarea onoarei, demnității sau reputației profesionale din partea subiecților investigațiilor jurnalistice. Aceste dosare ne consumă timp și bani. Procesele de judecată nu mai par înspăimântătoare, după ce, în cadrul instruirii, am aflat ce pași ar trebui să întreprindem când primim o cerere prealabilă de chemare în judecată, dar și faptul că Legea privind libertatea de exprimare este suficient de protectivă în raport cu interesul public de care se ghidează jurnaliștii în munca lor”, este de părere Felicia Crețu, reporteră în cadrul proiectului media Cu Sens.

Jurnaliștii și jurnalistele care au participat la instruire au reprezentat următoarele redacții: Replica Media, Prime TV, RISE Moldova, Ziarul de Gardă, Moldova.org, Radio Orhei, Cu Sens, TV8, Agora și SP de la Bălți.

Instruirea a fost organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, UK și implementat de Internews în Moldova.

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy