Jurnaliști și jurnaliste din diferite regiuni au învățat cum să facă jurnalism constructiv
Identificarea soluțiilor la probleme, reflectarea contextului pentru o mai bună înțelegere a subiectului și generarea unei discuții constructive asupra chestiunilor relevante sunt elemente ale jurnalismului constructiv (CoJo), concept relativ nou pentru presa din Republica Moldova, pe care l-au studiat timp de trei zile la Chișinău 15 jurnaliști și jurnaliste în cadrul instruirii „Jurnalismul constructiv – remodelarea narațiunilor”. Instruirea a fost organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu susținerea Deutsche Welle Akademie.
Instructoarele Aida Salihbegovic, traineră Deutsche Welle Akademie, și Ana Gherciu, directoare a portalului Moldova.org, le-au explicat participanților diferențele dintre alte tipuri de jurnalism și jurnalismul constructiv, le-au prezentat mostre de jurnalism constructiv din presa de peste hotare, au modelat situații și au făcut exerciții. „Spre deosebire de alte tipuri de jurnalism, care, de regulă, fixează ce s-a întâmplat deja, adică trecutul, jurnalismul constructiv este despre ziua de mâine, viitor, explorare și despre dialog cu publicul. În jurnalismul constructiv răspundem la întrebarea: „Cum vom proceda? Ce vom face de acum încolo?”, a explicat Aida Salihbegovic. „Unul dintre pilonii jurnalismului constructiv este încurajarea comunicării calme și a curiozității. Prin abordare CoJo, implicăm publicul în dialog, pentru a crește implicarea lui”, a adăugat Ana Gherciu.
„Instruirea mi-a arătat că de fapt orice subiect despre care scriu jurnaliștii poate fi abordat prin prismă constructivă. În Moldova noi foarte mult scriem despre probleme și foarte puțin despre ce se poate face pentru a le rezolva. Ne-am învățat să ne plângem, dar nu suntem obișnuiți să căutăm soluții”, a spus după instruire unul dintre participanți, Piotr Garciu, redactor al portalului Laf.md din autonomia găgăuză.
„Prin intermediul jurnalismului constructiv noi, în sfârșit, reabilităm jurnalistul. Aici căutăm soluțiile problemei și le prezentăm publicului. Documentăm și prezentăm contextul și invităm la dialog. Astfel contribuim la aplicarea acestor soluții și la răspândirea abordărilor pozitive, orientate pe constructivism și pe dezvoltare”, a concluzionat Andrei Bargan, director al MEDIA TV Cimișlia. „Instruirea mi-a confirmat convingerile pe care le aveam până acum ca jurnalistă – e timpul să ne concentrăm pe pozitiv și pe ce putem face, nu doar pe negativ”, a menționat o altă participantă, Mariana Ionel.
Cei 15 participanții la instruire au primit certificate de absolvire a cursului scurt de Jurnalism Constructiv și au șansa să participe la concursul de burse a câte 3 mii de euro, pentru realizarea materialelor constructive.
Instruirea și concursul de burse sunt organizate de CJI în cadrul proiectului „Promovarea Jurnalismului Constructiv în Republica Moldova”, cu susținerea Deutsche Welle Akademie și cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania (BMZ). Proiectul are drept scop promovarea conceptului de jurnalism constructiv în rândul breslei jurnalistice și îmbunătățirea abilităților mass-media de reflectare constructivă a realităților cotidiene printr-un program de instruire, un program de mentorat și oferirea de asistență financiară pentru producerea de materiale.