La Bălți a fost lansată expoziția de fotografii și ilustrații #narativ, dedicată drepturilor omului

Expoziția de fotografii și ilustrații #narativ, dedicată drepturilor omului, a fost lansată pe 6 noiembrie 2024 la Bălți, în incinta Facultății de Științe ale Educației, Psihologie și Arte din cadrul Universității de Stat „Alecu Russo”. Aceasta reflectă diverse aspecte ale drepturilor omului prin prisma materialelor realizate pe parcursul ultimilor ani în cadrul competiției anuale Tulip Press Awards. Expoziția este organizată de Ambasada Regatului Țărilor de Jos la Chișinău în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Agenția Piko Creative și Universitatea de Stat „Alecu Russo”.

Rectora Natalia Gașițoi a menționat că este o onoare pentru universitate să găzduiască această expoziție, a cărei tematică abordează subiecte importante pentru societate, precum drepturile copilului și ale femeii, abuzul sau bullingul în școli. „Vă încurajăm să explorați conținutul expoziției și să meditați asupra problemelor pe care le evocă. Important este nu doar să reflectăm cu toții asupra acestor tematici, ci să încercăm împreună să găsim soluții. De asemenea, este important să le implantăm tinerilor valori precum toleranța, atenția și grija unora față de alții. Totodată, trebuie să conștientizăm că într-o lume extrem de dinamică și tehnologizată factorul uman contează, de fapt, cel mai mult”, a mai spus Natalia Gașițoi.

Excelența Sa, Fred Duijn, Ambasadorul Regatului Țărilor de Jos la Chișinău, a confirmat faptul că expoziția este una valoroasă, având în vedere că abordează teme importante ce vizează drepturile omului. „Este o expoziție creată de moldoveni pentru moldoveni. Este o expoziție despre oamenii care există în societatea dvs., dar și despre oamenii pe care ați dori să-i aveți în societate. Lucrările acestei expoziții reprezintă rodul muncii jurnaliștilor dedicați, care au avut curajul să scrie istorii cu impact. Rolul nostru, al ambasadei, este să susținem jurnalismul de calitate în Moldova și, implicit, promovarea drepturilor omului în societate. Veniți aici, împreună cu prietenii și familia, pentru a descoperi aceste istorii”, i-a îndemnat diplomatul pe studenții prezenți la evenimentul de lansare.

Directoarea adjunctă a CJI, Anastasia Nani, a menționat că expoziția de fotografii și ilustrații vine să accentueze o dată în plus importanța respectării drepturilor omului în țara noastră. „De 30 de ani, CJI  susține jurnalismul corect, echidistant și echilibrat, iar astăzi avem plăcerea să vă invităm să descoperiți istoriile care se ascund în spatele acestor imagini. Jurnaliștii merg în teren și caută istorii care să sesizeze despre existența multor probleme privind respectarea drepturilor omului. Prin urmare, să știți că în spatele fiecărei imagini nu este doar o istorie, dar și munca colosală depusă de colegi din presă care țin la această meserie, dar și la etica profesională. Iar acesta este un element atât de important: să știi cât să spui, cum să o spui și când să o faci”, a evidențiat Anastasia Nani.

Lansarea expoziției #narativ a fost urmată de discuții cu studenții despre modul în care media poate contribui la o mai bună educare, conştientizare şi respectare a drepturilor omului în Republica Moldova, coordonate de Ecaterina Vâlcu, moderatoarea panelului. Elvira Drangoi, coordonatoarea Platformei Copiilor din cadrul Centrului de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), a abordat subiectul discriminării copiilor și adolescenților, precum și tematica violenței, abuzului sau a bullingului în școală, precizând că „problema discriminării este cea mai des întâlnită în rândul copiilor”. Jurnalista Diez.md Valeria Batereanu s-a axat pe subiectul drepturilor femeilor în societate, accentuând că „femeile nu sunt doar despre frumusețe și gingășie, ele sunt despre putere, abilități și curaj”. Experta în educație media Natalia Grîu a vorbit despre importanța gândirii critice în societate, despre capacitatea de a accesa și analiza informația. „Totul în jurul nostru este informație, iar de modul în care o putem gestiona depinde dacă putem sau nu fi manipulați și dezinformați”, a spus experta.

Lucrările sunt expuse la cinci categorii ce abordează câteva aspecte ale drepturilor omului: drepturile copiilor, cele ale fetelor şi femeilor, diversitate şi incluziune, drepturile omului în stânga Nistrului, dreptul la un mediu ambiant sănătos. Fiecare categorie prezintă câteva istorii locale, ce ilustrează cum aceste drepturi au fost încălcate, precum şi modul în care a fost soluţionat fiecare caz. Expoziţia are scopul de a creşte conştientizarea asupra diverselor încălcări ale drepturilor omului și asupra grupurilor sau comunităţilor vulnerabile faţă de aceste probleme. De asemenea, expoziţia creează un spaţiu de discuţii şi reflecţii pentru a creşte rezilienţa şi informarea tinerilor.

Expoziția va putea fi vizitată în incinta Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți până pe data de 27 noiembrie 2024. Fiecare fotografie sau serie de fotografii și ilustrații are un scurt rezumat şi un cod QR ce prezintă întreaga istorie. Intrarea este liberă.

Expoziția este organizată de Ambasada Regatului Țărilor de Jos la Chișinău în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent, Agenția Piko Creative și Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți.

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy