Turneul Teatrului Municipal de Păpuși „Guguță”, la Bălți: 250 de preșcolari și elevi au învățat prin spectacol despre pericolele mediului online
Grădinița nr. 34 și Liceul Teoretic „Vladimir Maiakovski” din municipiul Bălţi sunt alte două instituții, cu predare în limba rusă, pe care Teatrul Municipal de Păpuși „Guguță” le-a vizitat în cadrul turneului pe care îl susține cu spectacolul PikPok.online@guguta prin țară. Pe 8 noiembrie, echipa teatrului, în colaborare cu Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), a organizat două evenimente culturale gratuite pentru aproximativ 250 de preșcolari și elevi ai claselor I-V. Copiii au urmărit cu interes reprezentația teatrală, aflând despre beneficiile utilizării Internetului, dar și despre unele riscuri legate de comunicarea și interacțiunea cu prietenii virtuali de pe rețelele sociale.
„Într-o eră dominată de tehnologiile informaționale, Internetul a devenit o sursă foarte importantă de învățare, oferindu-ne acces rapid la orice informație de care avem nevoie. Totuși, dincolo de multiplele avantaje pe care le are, mediul online vine și cu diverse provocări, în special ce țin de calitatea informației pe care o accesăm. Verificarea informației din mai multe surse și dezvoltarea competențelor de analiză și gândire critică ne ajută să rezistăm într-o lume suprasaturată de informație”, a menționat în cuvântul său de salut Gabriela Lungu, directoarea teatrului.
Ea le-a mai atras atenția copiilor că dacă în viața reală se bucură de prieteni adevărați, printre cei de pe rețelele sociale pot ajunge persoane pe care nu le cunosc sau care sunt rău-intenționate. „Pretinzând că spun adevărul, ele vă pot manipula după bunul lor plac. Spectacolul de astăzi e despre un astfel de personaj, pe nume Hait sau Lupul manipulator, care sper să vă ajute să conștientizați riscurile de a fi expuși presiunilor online. Vă îndemn să găsiți asocierea dintre ceea ce li se întâmplă vietăților din pădure și posibile situații pe care le-ați putea întâlni și voi din partea semenilor cu un comportament iresponsabil pe rețelele sociale”, le-a spus Gabriela Lungu.
Primul spectacol actorii teatrului l-au jucat la grădinița nr. 34. Micuții de aici, însoțiți de educatoarele lor, s-au bucurat de întâlnirea cu personajele: veverița Sita, șoricelul Maus, lupul Hait, mistrețul Ghindă, iepurașul Rica și nevăstuica Filtru. Micii spectatori i-au aplaudat pe actori și le-au mulțumit pentru faptul că au venit la ei, învățându-i să prețuiască sinceritatea și prietenii adevărați. Astfel, Ira Latâșiova, la ai săi cinci ani, a spus că i-au plăcut toate personajele, dar cel mai mult că, la final, acestea s-au împrietenit. Lena Suhadeeva, în vârstă de șase ani, a înțeles că lupul și-a dorit să devină popular prin trucuri neoneste și de aceea nu este un personaj pozitiv. De altă părere este colegul ei, Mihai Zenico, de șase ani, care a zis că „lupul este un personaj vesel și i-a plăcut de el pentru că și-a cerut scuze de la toți prietenii săi pentru faptele urâte pe care le-a făcut”.
Nadejda Gladco, educatoarea micuților, ne-a spus că „spectacolul este actual, expresiv, cu mulți eroi moderni, care sunt pe placul copiilor. Lucrurile bune se învață încet, cu răbdare, explicații și astfel de exemple concrete”.
Cel de-al doilea spectacol PikPok.online@guguta actorii de la Teatrul Guguță l-au susținut la Liceul Teoretic „Vladimir Maiakovski” din municipiul Bălţi. Aflând că în ospeție a venit un teatru de păpuși, copiii din ciclul primar (dar și unii mai măricei) s-au grăbit să ocupe un loc în sală. Din câte am aflat, pentru marea majoritate dintre ei aceasta era prima întâlnire cu un teatru adevărat. „Chiar dacă prețul unui bilet nu este atât de mare, totuși, nu fiecare părinte își poate permite să îi ducă pe copii la teatru. Având posibilitate să vizioneze gratuit acest spectacol, ne-am bucurat extrem”, ne-a împărtășit una dintre învățătoarele de la clasele primare.
Timp de 45 de minute, cât a durat spectacolul, elevii au avut ocazia să învețe lucruri utile într-un mod atractiv pentru ei.
„A fost ca o lecție despre posibilele amenințări pe care le-am putea avea, dar și o pregătire de a ne dezvolta abilități și atitudini care să ne ajute să navigăm în lumea digitală într-un mod responsabil și sigur”, ne-a spus Ana Cacinscaia, elevă în clasa a V-a. Ea ne-a mai mărturisit că odată chiar i s-a întâmplat ca o colegă din altă clasă să scrie despre ea lucruri neadevărate pe o rețea socială. „Nu mi-a plăcut ce a făcut. La început nu știam cum să reacționez. Apoi am vorbit cu ea să șteargă totul. Așa a și făcut. A șters postarea, dar amintirea despre ce a fost a rămas până acum”, a recunoscut Ana.
Colega sa Daria Cernăucaia ne-a povestit că obișnuiește să înregistreze secvențe video și să le posteze pe TikTok. „Mie îmi place să dansez și unele fotografii și secvențe video de la spectacolele mele le public pe TikTok. Dar nu falsific nimic”, a continuat fata, amintindu-și de personajului Hait din spectacol, care a publicat fake-uri.
Surorile Dașa și Ecaterina Cvasniuc, eleve în clasele I-a și, respectiv, a II-a, ne-au spus aproape într-o voce că au vizionat pentru prima dată un spectacol de păpuși, de la care au învățat că nu e frumos să minți pe cineva și că într-o relație de prietenie trebuie să fii sinceră.
„Internetul ne influențează pe fiecare, într-un mod pozitiv sau negativ. Aceasta este realitatea. Rețelele sociale sunt realitatea copiilor de astăzi și ceea ce întâlnesc acolo le influențează viziunea față de prezent și de viitor. Nu doar părinții și învățătorii formează viziunea copiilor, dar și Internetul. De aici copiii află multe lucruri despre lumea înconjurătoare, despre cum este omul, despre cum trebuie să se comporte/să reacționeze într-o situație sau alta. Lupul a conștientizat faptul că a greșit. Și noi am conștientizat faptul că realitatea este mult mai importantă decât lumea virtuală. Consider că acesta este cel mai important mesaj al spectacolului vizionat. Copiii trebuie să conștientizeze că realitatea este cea pentru care ei trebuie să muncească, să învețe, să facă față lucrurilor, nu lumea virtuală să le impună să fie ceea ce doresc alții să îi vadă”, ne-a împărtășit emoționată doamna Ana Petrova, învățătoare de clasele primare la Liceul Teoretic „Vladimir Maiakovski” din municipiul Bălţi.
„Probabil, în dorința de a se evidenția, de a se face mai importanți față de alții, recurg la fake-urile despre care am văzut în spectacol. În lumea virtuală copiii se orientează conform tendințelor și de aceea postează ceea ce așteaptă să vadă alții de la ei. Și dacă «trendul» e să fii vulgar, copiii vor posta ceva vulgar. Cu toate că ei poate nu sunt așa și nu consideră că este bine ceea ce fac. Dar fiind «în trend», au tendința de a merge pe cale greșită”, ne-a explicat învățătoarea. „Vizionând așa gen de spectacole, analizând cu copiii în clasă comportamentul personajelor, subiectul spectacolului (și părinții – discutând acasă, explicându-le anumite lucruri), copiii vor înțelege că noi suntem cei care trebuie să facem lumea mai bună, nu viața virtuală trebuie să ne facă pe noi să fim mai buni sau mai răi. În sală au venit și părinți să privească alături de copii acest spectacol, or asemenea evenimente culturale sunt extrem de rare în instituția noastră. Acest spectacol este o premieră pentru mulți copii care nu au văzut spectacole în viața lor. Nu au fost niciodată la teatru. Au văzut filme. Dar teatru este arta de suflet. Mulțumim că ați ales să veniți și la noi, într-o instituție de cartier”, ne-a mai spus învățătoarea.
PikPok.online@guguta este o adaptare după povestea educațională „Un click din colţi sau Lupul Manipulator”, scrisă de cercetătoarea media Solvita Denisa Liepniece din Letonia. Spectacolul are o durată de 45 de minute și este inclus în repertoriul Teatrului „Guguță”, atât în limba rusă, cât și română. În parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent, Teatrul „Guguță” a lansat versiunea în limba română a spectacolului PikPok.online@guguță în luna noiembrie 2022, iar în limba rusă în februarie 2023.
Spectacolul este realizat sub forma unei povești educaționale și distractive, fiind destinată copiilor de la grădinițe, precum și elevilor de la treapta primară. Piesa de teatru îi ajută pe cei mici să înțeleagă cum funcționează mediul online, îndemnându-i să analizeze ceea ce au văzut sau auzit în special pe rețelele sociale.
Turneul spectacolului PikPok.online@guguta este organizat în cadrul proiectului „Educația și alfabetizarea media și optimizarea redacțiilor de știri”. Acest proiect este sprijinit financiar de Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Moldova.