Refuzul de a prelungi licența de emisie pentru nerespectarea concepției de programe. Ce înseamnă, de fapt, decizia CA?

Întrebare: În ședința de astăzi a Consiliului Audiovizualului (CA), autoritatea a refuzat prelungirea licenței de emisie a postului TV 8 „pentru nerespectarea conceptului de programe”. Împotriva prelungirii licenței, care expiră peste câteva luni, au votat 4 din cei 5 membri prezenți la ședința de astăzi a CA.

Ce efecte are decizia? Echivalează acesta cu privarea postului TV de dreptul de a transmite în continuare programe?

Răspuns: Orice deținător al licenței de emisie (la caz, TV8) este în drept să ceară CA prelungirea valabilității acesteia. Potrivit legii, actul ce permite posturilor TV să difuzeze programe poate fi prelungit pentru un nou termen de 9 ani doar dacă instituția media a respectat câteva cerințe:

  1. Cererea de prelungire trebuie să fie depusă la CA cu cel mult 6 luni, dar nu mai puțin de 3 luni înaintea expirării termenului pentru care a fost acordată.
  2. Postul TV trebuie să fi respectat conceptul de principiu (general), tipul și structura serviciului media audiovizual prevăzute în conținutul licenței de emisie.
  3. În privința instituției media nu trebuie să existe sancțiuni pentru încălcări grave în urma cărora CA să-i fi suspendat licența pentru o perioadă de la 30 la 60 de zile.

Atunci când una dintre cele trei cerințe de mai sus nu e respectată, CA este obligat să respingă cererea postului de televiziune.

Atenție! Acest lucru NU echivalează cu retragerea sau suspendarea licenței de emisie.

Dacă cererea de prelungire a valabilității licenței de emisie a fost respinsă de CA, frecvența sau canalul sunt scoase la concurs după expirarea termenului pentru care a fost acordată licența respectivă. Altfel spus, postul TV vizat va putea să-și „redobândească” licența ulterior, în urma unui concurs.

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy