Turneul Teatrului Municipal de Păpuși „Guguță”, la Edineț: 240 de copii au fost atenționați despre riscurile mediului online

În luna noiembrie, Teatrul Municipal de Păpuși „Guguță” și-a continuat turneul cu spectacolul PikPok.online@guguta prin țară. Pe 5 noiembrie, echipa teatrului a ajuns la Edineț. Circa 240 de elevi de la treapta primară de la Liceul Teoretic „Vasile Suhomlinski” și Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, ambele – instituții cu predare în limba rusă, au avut parte de o lecție educativă mai puțin obișnuită. Prin intermediul piesei de teatru, copiii au aflat despre unele riscuri la care se pot expune când navighează pe Internet, precum și ce reguli de comportament sunt obligatorii să respecte pentru a fi mai bine protejați online.

Primul popas actorii teatrului l-au făcut la Liceul „Vasile Suhomlinschi”, unde în acest an pentru prima dată s-a jucat o piesă de teatru.
„Internetul vă captivează tot mai mult, zi de zi. Se pare că deja nu vă mai puteți imagina existența fără Internet. Totuși, pe lângă posibilitățile enorme pe care acesta vi le oferă, trebuie să știți cum să preveniți eventuale probleme, pentru că mediul online este cu foarte multe capcane despre care trebuie să fiți informați”, a menționat, în cuvântul său de salut, Gabriela Lungu, directoarea teatrului. Ea a îndemnat copiii să fie atenți la conținutul poveștii pe care o vor prezenta actorii și să încerce să înțeleagă dacă ceea ce li s-a întâmplat personajelor din spectacol li se poate întâmpla și lor.

Copiii au urmărit cu interes spectacolul, reacționând la faptele necugetate ale personajelor și răspunzând cu aplauze atunci când lucrurile luau o întorsătură frumoasă. La final, i-am surprins pe elevii clasei a III-a B discutând despre spectacolul vizionat împreună cu diriginta de clasă:
Varvara Sanduleac, elevă: „Mie părinții îmi permit să folosesc cât doresc mobilul, computerul, dar înțeleg că nu e chiar bine. Trebuie să folosesc Internetul cu pricepere și limită de timp”.
Igor Dimov, elev: „Și mie părinții îmi permit să stau pe Internet, dar concluzia pe care mi-am făcut-o e că nu trebuie să privim orice și să ne pierdem timpul. Unele lucruri pot fi false, neadevărate”.
Dumitru Focov, elev: „Eu înainte stăteam mult timp pe Internet, dar acum deloc. Privesc doar televizorul. Am emisiuni preferate și doar pe acelea le urmăresc”.
Olga Focov, elevă: „Internetul ne ajută să comunicăm cu cei care sunt departe, să căutăm rapid o informație de care avem nevoie pentru lecții ori să ne facem proiectele la școală. Dar prea mult computer/tabletă/mobil face să ne obosească ochii și toți mușchii corpului. Prefer să mă joc puțin la telefon, dar mai mult cu prietenele pe care le am în curte”.
Elena Litovșciuc, diriginta clasei a III-a B: „Spectacolul e foarte actual în zilele noastre. Mulți dintre voi folosiți Internetul acasă și, din câte am înțeles, nu toți părinții acordă atenție la cât timp petreceți în spațiul online. La Educația Digitală vorbim frecvent despre beneficiile și daunele Internetului, dar, după cum puteți observa, multe se pot învăța și prin așa metode cum ar fi teatrul. Lupul v-a adus un exemplu despre cum se produce un fake pe TikTok, dar ca acestea pot fi multe. Și pe diverse rețele. Trebuie să fiți atenți la ceea ce urmăriți pe platformele online, pentru că nu tot ce aflați acolo s-ar putea să fie adevărat”.

Turneul Teatrului Municipal de Păpuși „Guguță” a continuat la Liceul „Dimitrie Cantemir”, unde aproximativ 100 de elevi ai claselor primare au venit să privească spectacolul PikPok.online@guguta.

După vizionarea reprezentanței teatrale, am stat de vorbă cu mai mulți copii din clasa a IV-a, care ne-au împărtășit opinii:
Xenia Cebotari, elevă: „Mi-a plăcut că în această poveste lupul și-a recunoscut vina, cerându-și iertare de la prietenii săi pentru fapta urâtă pe care a făcut-o. A fost un gest frumos. La fel, cred, trebuie să procedăm și noi. Nu este bine să mințim, iar dacă se întâmplă să greșim, să nu ne fie frică să recunoaștem greșeala și mai mult să nu o repetăm”.
Kira Coman, elevă: „Lupul a dorit să câștige popularitate pe Internet și a ajuns, la final, fără prieteni. A publicat video-uri false, prin care îi păcălea, iar asta e rău. Asemeni lui pot fi și unii oameni, tineri, copii. Trebuie să fim atenți ce privim. Mie îmi plac jocurile la calculator, dar cel mai mult citesc cărți și rețete culinare pe Internet. Vreau să învăț să gătesc gustos”.
Eugenia Ardelean, elevă: „Am înțeles că trebuie să prețuim prietenii pe care îi avem alături și să nu acceptăm propunerile de prietenie pe Internet, dacă vin de la persoane necunoscute. E un spectacol extraordinar, educativ pentru copii”.

PikPok.online@guguta este o adaptare după povestea educațională „Un click din colţi sau Lupul Manipulator”, scrisă de cercetătoarea media Solvita Denisa Liepniece din Letonia. Spectacolul are o durată de 45 de minute și este inclus în repertoriul Teatrului „Guguță”, atât în limba rusă, cât și română. În parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent, Teatrul „Guguță” a lansat versiunea în limba română a spectacolului PikPok.online@guguță în luna noiembrie 2022, iar în limba rusă în februarie 2023.

Spectacolul este realizat sub forma unei povești educaționale și distractive, fiind destinată copiilor de la grădinițe, precum și elevilor de la treapta primară. Piesa de teatru îi ajută pe cei mici să înțeleagă cum funcționează mediul online, îndemnându-i să analizeze ceea ce au văzut sau auzit în special pe rețelele sociale.
Turneul spectacolului PikPok.online@guguta este organizat în cadrul proiectului „Educația și alfabetizarea media și optimizarea redacțiilor de știri”. Acest proiect este sprijinit financiar de Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Moldova.

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy