Zilele Libertății Presei 2022 // Flashmob în fața sediului Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova: „Uciderea jurnaliștilor nu va ascunde ororile războiului!”

Mai mulți jurnaliști, reprezentanți ai societății civile și studenți ai Școlii de Jurnalism din Moldova au participat marți, 3 mai 2022, la un flashmob cu genericul #OprițiRăzboiul!, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în fața sediului Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova. Evenimentul s-a desfășurat cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, având scopul de a aduce un omagiu jurnaliștilor care au fost uciși în timp ce-și exercitau misiunea de a informa publicul.

Participanții au afișat mesajul „Uciderea jurnaliștilor nu va ascunde ororile războiului!”, precum și fotografiile celor șapte jurnaliștilor uciși în timp ce reflectau războiul din Ucraina, conform organizațiilor Reporteri fără frontiere și Comitetul pentru protecția jurnaliștilor: Evghenii Sakun, Brent Renaud, Pierre Zakrzewski, Alexandra Kuvșinova, Oxana Baulina, Max Levin și Mantas Kvedaravicius.

„Considerăm că pot fi calificate crime de război atunci când jurnaliștii sunt arestați, deținuți, torturați, omorâți în mod deliberat. Cei care se fac responsabili pentru crimele de război ar trebui să poarte răspundere conform prevederilor legislației naționale, dar și internaționale. Am venit în fața Ambasadei Federației Ruse pentru că spunem cu toată tăria că este un abuz împotriva libertății presei, împotriva libertății în Ucraina”, a declarat Nadine Gogu, directoarea executivă a CJI.

Zilele Libertății Presei în Republica Moldova vor continua până pe 31 mai 2022. În cadrul acestora, CJI a lansat Memoriul privind libertatea presei în perioada 3 mai 2021 – 3 mai 2022, semnat de mai multe organizații de media, iar portalul Media Azi a anunțat o campanie de informare în cadrul căreia mai mulți jurnaliști din Ucraina vorbesc despre cum s-a schimbat jurnalismul în țara vecină, începând cu 24 februarie 2022.

Agenda tuturor evenimentelor, desfășurate de CJI și alte organizații de media cu prilejul Zilelor Libertății Presei, poate fi consultată aici.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy