Campania CJI privind necesitatea modificării articolului din Codul contravențional ce vizează calomnia

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a desfășurat în perioada 15 – 19 august 2022 o campanie online privind necesitatea modificării articolului din Codul contravențional ce vizează calomnia.

Cinci jurnaliști din presa națională și regională s-au solidarizat în contextul înrădăcinării practicilor de utilizare a prevederilor articolului 70 al Codului contravențional, Calomnia, drept mijloc de intimidare a mass-mediei, fapt semnalat de organizațiile  neguvernamentale de media de cel puțin trei ori în ultimii doi ani.

Victor Moșneag, redactor-șef al Ziarului de Gardă, Mariana Rață, realizatoarea emisiunii „Cutia Neagră”, Anghelina Gaidarji, jurnalistă a portalului Tuk din Taraclia, Mihail Sirkeli, fondatorul site-ului Nokta din Comrat, precum și Liuba Șevciuc, una dintre fondatoarele proiectului media CU SENS, au transmis timp de o săptămână mesaje adresate Parlamentului prin care au cerut ca articolul 70 din Codul contravențional să nu fie folosit abuziv împotriva mass-mediei. Mesajele jurnaliștilor au fost difuzate pe rețelele sociale după ce CJI a expediat în adresa Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media o scrisoare solicitând să fie întreprinse demersurile necesare în vederea excluderii jurnaliștilor din categoria subiecților pasibili de răspundere în temeiul acestui articol.

CJI a făcut referire la trei cazuri. Cel mai recent caz vizează Jurnal TV, administratorul postului de televiziune, Val Butnaru. La 26 iulie 2022, jurnalistul a fost sancționat de instanța de judecată cu o amendă, fiind privat și de dreptul de a administra instituția timp de șase luni. Procesul contravențional a fost declanșat după ce un fost polițist, vizat într-o investigație jurnalistică a postului de televiziune, a depus o plângere la Inspectoratul de Poliție Buiucani. Tot la 26 iulie 2022, Poliția a întocmit un alt proces-verbal în baza aceluiași articol din Codul contravențional – Calomnia, dând astfel curs solicitării înaintate de alți doi protagoniști vizați în materialele Jurnal TV. Un alt caz a fost înregistrat în mai 2020, Natalia Cebotari, jurnalistă la ziarul „Znamea” din Ceadîr-Lunga, fiind amendată de Poliție pentru informații pe care le-a publicat pe rețele sociale și pe care le-a obținut de la surse.

Potrivit adresării CJI, persoanele care sunt în dezacord cu ceea ce scrie presa vor putea să-și apere drepturile și interesele legitime în instanța de judecată, într-un proces civil care va derula conform prevederilor Legii cu privire la libertatea de exprimare.

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy