CJI a notificat Comisia parlamentară responsabilă de domeniul mass-media privind necesitatea modificării articolului din Codul contravențional ce vizează calomnia

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a expediat în adresa Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media o scrisoare de informare cu privire la necesitatea modificării cadrului legal național în vederea stopării practicilor ce subminează libertatea presei.

Acțiunea vine în contextul înrădăcinării practicilor de utilizare a prevederilor articolului 70 al Codului contravențional (Calomnia) drept mijloc de intimidare a jurnaliștilor, fapt semnalat de organizațiile  neguvernamentale de media de cel puțin trei ori în ultimii doi ani. Cel mai recent caz vizează Jurnal TV, administratorul postului de televiziune, Val Butnaru. La 26 iulie 2022, jurnalistul a fost sancționat de instanța de judecată cu o amendă, fiind privat și de dreptul de a administra instituția timp de șase luni. Procesul contravențional a fost declanșat după ce un fost polițist, vizat într-o investigație jurnalistică a postului de televiziune, a depus o plângere la Inspectoratul de Poliție Buiucani. Tot la 26 iulie 2022, Poliția a întocmit un alt proces-verbal în baza aceluiași articol din Codul contravențional – Calomnia, dând astfel curs solicitării înaintate de alți doi protagoniști vizați în materialele Jurnal TV. Un alt caz a fost înregistrat în mai 2020, Natalia Cebotari, jurnalistă la ziarul „Znamea” din Ceadîr-Lunga, fiind amendată de Poliție pentru informații pe care le-a publicat pe rețele sociale și pe care le-a obținut de la surse.

„În scrisoarea adresată Comisiei parlamentare de profil subliniem pericolul sporit al acestor precedente, precum și efectele grave asupra libertății presei în Republica Moldova. Astfel, CJI a solicitat membrilor Comisiei parlamentare responsabile pentru domeniul mass-media să întreprindă demersurile necesare în vederea excluderii jurnaliștilor din categoria subiecților pasibili de răspundere în temeiul articolului 70 al Codului contravențional. Nu este vorba despre oferirea unei imunități absolute pentru jurnaliști. Persoanele aflate în dezacord cu materialele presei pot să-și apere drepturile într-un proces civil, cu respectarea garanțiilor din articolul 10 al CEDO”, a declarat Nadine Gogu, directoarea executivă a CJI.

Potrivit adresării CJI, persoanele care sunt în dezacord cu ceea ce scrie presa vor putea să-și apere drepturile și interesele legitime în instanța de judecată, într-un proces civil care va derula conform prevederilor Legii cu privire la libertatea de exprimare.

Scrisoarea este însoțită de o notă explicativă care abordează problema din perspectivă juridică și relevă principalele raționamente care stau la baza solicitării organizației.

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy