CJI a premiat elevii și elevele care au găsit răspuns la întrebarea „De ce le place Educația pentru media?”

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a desemnat câștigătorii concursurilor de eseuri și materiale video la tema „De ce îmi place Educația pentru media?”, organizate în cadrul Săptămânii Educației Media, ediția 2022. Evenimentul de premiere au avut loc vineri, 25 noiembrie 2022, în format online, iar alături de participanți au fost prezente învățătoarele și profesoarele care, la fel, s-au implicat în desfășurarea celei de-a cincea ediții a Săptămânii Educației Media și au încurajat elevii și elevele să participe în cadrul celor două concursuri.

Ina Grejdeanu, directoarea de dezvoltare strategică din cadrul CJI, a apreciat entuziasmul elevilor de la treapta primară și i-a încurajat să scrie și în continuare eseuri, apreciind acest fapt „drept o bună modalitate prin care elevii își pot manifesta creativitatea”. „Am avut o misiune dificilă în cadrul CJI pentru că a trebuit să-i alegem pe cei mai buni din cei buni. Cu siguranță, toți participanții se pot considera câștigători, având în vedere că experiența acumulată este una utilă pentru fiecare. Noi vom mai organiza concursuri și nu ne rămâne decât să vă îndemnăm să fiți în continuare activi, creativi și mereu deschiși să acceptați provocările noastre”, a spus Ina Grejdeanu.

Natalia Gribineț-Strogoteanu, șefa programului Educație Media de la Centrul Media pentru Tineri, care i-a instruit pe o parte dintre participanți în cadrul formării online „Cum transformăm o idee într-un material video de calitate?”, și-a exprimat speranța ca odată cu finalizarea acestui concurs, elevii vor continua să manifeste curiozitate. „Cu siguranță, lucrurile nu se opresc aici. Faptul că ați realizat un material video este doar un început. Educația pentru media este despre fiecare zi, despre fiecare experiență pe care o avem pe rețelele sociale, despre fiecare fotografie pe care o facem și o postăm în mediul virtual. Nu uitați să răspundeți mereu la întrebarea: în momentul în care creez conținut media, ce mesaj vreau să transmit publicului. Este foarte important să avem împreună responsabilitatea de a crea conținut calitativ informativ și astfel împreună să contribuim la edificarea unei societăți care gândește critic”, a spus Natalia Gribineț-Strogoteanu.

În acest an, CJI a organizat două concursuri pentru două categorii de elevi – de la clasele primare și, respectiv, de la clasele gimnaziale și liceale. Participanții mai mici au avut sarcina să scrie câte un eseu la tema „De ce îmi place Educația pentru media?”, iar elevii claselor gimnaziale și liceale au filmat și montat un material video la aceeași temă. În total, au fost depuse 53 de materiale, dintre care 46 au fost eseuri, iar 7 – materiale video. Cinci premii au fost oferite elevilor de la treapta primară, iar trei – la treptele gimnazială și liceală.

Câștigători/câștigătoare la treapta primară

  • Aris Agache, clasa a IV-a „A”, Școala Internațională ,,Heritage”, mun. Chișinău
  • Călin Gurău, clasa a IV-a „A”, Școala Internațională „Heritage”, mun. Chișinău
  • Ivan Dumbrovan, clasa a IV-a „B”, Liceul „Ștefan cel Mare”, mun. Bălți
  • Bianca Cigoreanu, clasa a IV-a „A”, Liceul „Al. I. Cuza”, Chișinău
  • Alexandra Mardare, clasa a IV-a, Liceul „Al. I. Cuza”, Chișinău

Câștigătoare la treptele gimnazială și liceală

  • Nadejda Murea, clasa a XI-a, Centrul de Excelență în Construcții, Chișinău
  • Cătălina Radu, clasa a XI-a, Centrul de Excelență în Construcții, Chișinău
  • Alexandra Coban, clasa a VIII-a, Liceul „Ion Vatamanu”, or. Strășeni

În cadrul celei de-a cincea ediții a Săptămânii Educației Media în Moldova, desfășurată în perioada 19-25 octombrie 2022, au fost organizate diverse activități de promovare a educației media, precum dezbateri, lecții publice, mese rotunde, ședințe cu părinții, întâlniri cu jurnaliștii, discuții pe marginea Serialului „Educație pentru media”, realizat de Teatrul de păpuși din s. Brînzenii Vechi, r-n Telenești. De asemenea, au fost organizate concursuri și expoziții de postere, jocuri și quiz-uri. Toate activitățile s-au desfășurat sub îndrumarea profesorilor/profesoarelor de Educație pentru media și au avut loc atât în timpul lecțiilor de Educație pentru media sau ale altor discipline, cât și în afara orelor de studii.

Concursurile au fost organizate în cadrul proiectului „Consolidarea competențelor de educație media în Republica Moldova”, implementat de CJI, cu susținerea Deutsche Welle Akademie și cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania (BMZ).

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy