START Săptămânii Educaţiei Media în Moldova, ediţia 2022

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) lansează cea de-a cincea ediție a Săptămânii Educației Media în Moldova (SEM), care se va desfășura în perioada 19-25 octombrie 2022. Inițiativa are loc în contextul Săptămânii Mondiale a Educației Media, declarată de UNESCO.

Pe tot parcursul Săptămânii, CJI încurajează învățătoarele și profesorii/profesoarele care predau disciplina opțională Educație pentru media sau au participat la instruirile CJI în acest domeniu, să desfășoare diverse activități de educație media pentru a promova cultura media și consumul critic de informație în rândul elevilor. Ele pot fi organizate atât în cadrul lecțiilor de Educație pentru media, cât și în afara acestora. Printre activități se pot număra – concursuri de postere, expoziții de fotografii, întâlniri tematice cu părinții, dezbateri sau ateliere de discuții la care vor fi abordate subiecte de educație media.

Tradițional, în cadrul SEM, CJI va prezenta totalurile celor șase ani de promovare și predare a cursului opțional Educație pentru media în instituțiile de învățământ preuniversitar din țară.

Pe parcursul Săptămânii, CJI va lansa o campanie de promovare a Educației pentru media cu susținerea profesorilor, care au decis să fie mesagerii gândirii critice în școală și va promova produse de educație media create în ultimii ani.

Pe 21 octombrie, CJI va anunța rezultatele primei etape a concursului „Educaţia pentru media – prioritate în şcoala mea”, ediția a III-a, organizat în acest an pentru două categorii: I – școli în care, în anul de studii 2022-2023, disciplina opţională Educaţie pentru media este predată la cel puţin una din cele trei trepte – primară, gimnazială sau liceală; II – școli în care, în anul de studii 2022-2023, nu este predată disciplina opțională Educație pentru media. În rezultat, pentru prima categorie vor fi selectate 7 instituţii de învăţământ, iar de la a doua categorie alte 5 instituții. Toate cele 12 școli vor beneficia fiecare de un suport financiar în valoare de 300 de euro pentru desfăşurarea activităţilor de educație media până la sfârșitul anului de studii 2022-2023. Două școli câștigătoare din cadrul primei categorii vor fi premiate cu câte o Tablă interactivă, iar alte două școli din cadrul celei de-a doua categorii vor fi echipate cu câte un Media Corner – un colțișor de Educație pentru media în care elevii vor avea acces la resurse de educație media.

Pe 24 octombrie, CJI va organiza o întâlnire online cu câștigătorii primei etape a concursului „Educaţia pentru media – prioritate în şcoala mea”, ediția a III-a, pentru a discuta despre următoarea etapă a competiției.

De asemenea, în contextul Săptămânii Educației Media, CJI a anunțat două concursuri – un concurs de eseuri la tema „De ce îmi place Educația pentru media?” pentru elevii claselor primare și un concurs de materiale video la aceeași temă „De ce îmi place Educația pentru media?”  pentru elevi din clasele de gimnaziu și liceu. Elevii pot expedia lucrările pentru concurs până pe data de 26 octombrie pe adresa comunicare@ijc.md. Încurajăm elevii să participe la concursuri pentru a fi parte a educației media și a promova consumul conștient de informații în rândul semenilor.

Totodată, echipa CJI va organiza pe 25 octombrie un atelier de educație media pentru un grup de tineri de la Centrul de Tineret „UniT” din Criuleni.

Vă invităm să urmăriți pagina de Facebook a Centrului pentru Jurnalism Independent și Platforma Educația Mediatică pentru a fi la curent cu inițiativele noastre în domeniul educației media.

Săptămâna Educației Media este organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul proiectului „Consolidarea competențelor de educație media în Republica Moldova”, implementat de CJI, cu susținerea Deutsche Welle Akademie și finanțat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania (BMZ).

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy