Educație media prin teatru. CJI a instruit actorii Teatrului „Guguță” cum să le dezvolte spectatorilor competențe media

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) continuă colaborarea cu Teatrul Municipal de Păpuși „Guguță”. În 2024 și 2025, actorii vor merge într-un turneu cu versiunea în limba rusă a spectacolului PikPok.online@guguta, montat de echipa de creație la sfârșitul anului 2022. Versiunea în limba rusă a spectacolului a fost jucată pe scena Teatrului „Guguță” începând cu anul 2023.

Înainte de începerea turneului, pe 24 aprilie, CJI i-a implicat pe actorii Teatrului „Guguță” într-o instruire în domeniul Educației media. Experta Natalia Grîu, coautoarea manualelor de Educație pentru media, a provocat echipa de creație să identifice sursele din care se informează, îndemnând-o să analizeze calitatea acestor surse. Pe de altă parte, Natalia Grîu a discutat împreună cu actorii cei cinci pași obligatorii formării competenței media, în conformitate cu recomandările Comisiei Europene: acces, analiză, creare, reflecție și acțiune.

„Prin ceea ce faceți, puteți urma pașii competenței media. Tot ce înseamnă acces, analiză, reflecție se produce în teatru. Puteți contribui la formarea competenței media așa cum nu o va face niciun manual școlar, pentru că aveți o formă superioară de transmitere a unui mesaj, prin artă. (…) Momentul în care discutați cu sala este esențial și trebui să-i ajutăm pe copii să plece de la spectacol cu mesajele-cheie”, a explicat Natalia Grîu.

„Mă bucură întâi de toate că înțelegeți rolul educației prin teatru. Această instruire m-a ajutat să-mi sistematizez niște gânduri. Atunci când mergem cu spectacole la copii, înainte de spectacol, dar și după, vorbesc cu ei. De obicei, îi îndemn să fie atenți. Instruirea mi-a atras atenția la niște trepte prin care trebuie să treacă un copil din punct de vedere al informației. Acum, când voi merge la spectatori și voi vorbi cu ei, voi cunoaște cum să-mi structurez mesajul mai eficient până, dar și după spectacol”, a spus Gabriela Lungu, directoarea Teatrului „Guguță”.

PikPok.online@guguta este o adaptare după povestea educațională „Un click din colţi sau Lupul Manipulator”, scrisă de cercetătoarea media Solvita Denisa Liepniece din Letonia, fiind destinată copiilor de la grădinițe și elevilor de la treapta primară.

Spectacolul are o durată de 45 de minute și este inclus în repertoriul Teatrului „Guguță”, atât în limba rusă, cât și română. Lansarea spectacolului PikPok.online@guguță în limba română a avut loc în luna noiembrie 2022, iar în limba rusă în februarie 2023.

Spectacolul este o premieră pentru spațiul mediatic din Republica Moldova, fiind realizat sub forma unei povești educaționale și distractive. Piesa de teatru este destinată copiilor de la grădinițe, precum și elevilor de la treapta primară, ajutându-i să înțeleagă cum funcționează mediul online și îndemnându-i să analizeze ceea ce au văzut sau auzit în special pe rețelele sociale.

Instruirea pentru actorii Teatrului Municipal de Păpuși „Guguță” a fost organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul proiectului „Educația și alfabetizarea media și optimizarea redacțiilor de știri”. Acest proiect este sprijinit financiar de Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Moldova.

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy