Educație pentru media, disciplina care de opt ani dezvoltă gândirea critică

Anul de studii 2024-2025 este al optulea an în care disciplina Educație pentru media este predată în școlile din Republica Moldova. De opt ani promovăm consumul critic de informații în rândul elevilor și elevelor și încurajăm profesorii și profesoarele să fie parte a acestei inițiative.

De la treapta primară până la cea gimnazială și liceală, această inițiativă contribuie în fiecare an la formarea unei generații mai bine informate și capabile să navigheze în mod responsabil în spațiul informațional actual.

„Pe parcursul ultimilor opt ani, CJI a contribuit la implementarea curriculumului Educație pentru media la toate treptele de studii, a elaborat manuale care facilitează procesul de predare a disciplinei în școală, anual pregătește cadrele didactice, pentru a asigura o predare eficientă a acestei discipline. De asemenea, CJI a lansat diverse activități cu implicarea elevilor și profesorilor care susțin eforturile de promovare a culturii media în școală. Educația pentru media nu doar că îi învață pe elevi cum să analizeze critic informațiile, ci și cum să fie cetățeni responsabili într-o lume din ce în ce mai digitalizată”, spune Mariana Tabuncic, manageră de program CJI.

În 2024, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a desfășurat șapte programe de formare în domeniul educației media și a instruit alți 127 de profesori și profesoare, majorând numărul acestora până la 872 de persoane. Astfel, profesorii care predau în limbile română şi rusă de pe întreg teritoriul ţării și-au dezvoltat competențele media pentru a putea preda disciplina opțională Educație pentru media.

În anul de studii 2024-2025, 87 de pedagogi care au urmat programele de instruire ale CJI predau disciplina opţională Educație pentru media unui număr de 3,113 elevi din 121 clase din 65 de şcoli de pe întreg teritoriul ţării. Dintre acestea, 59 de școli sunt cu predare în limba română și 6 cu predare în limba rusă. Cei mai mulți elevi care studiază disciplina sunt din Chișinău – 1,081, urmați de cei din Căușeni – 219, Fălești – 183, Anenii Noi – 153, Ștefan Vodă – 144, Sîngerei – 132.

Începând cu anul de studii 2024-2025, elevi și eleve de la toate cele trei trepte de învățământ – primar, gimnazial și liceal, studiază disciplina opțională Educație pentru media din manuale actualizate. CJI a decis să revadă conținutul tuturor manualelor, pentru a ține pasul cu noile schimbări și evoluții în domeniu, având în vedere că prima ediție a manualelor a fost tipărită în perioada anilor 2017-2019. Autoarele acestora sunt expertele în educație dr. în filologie Loretta Handrabura și Natalia Grîu.

În anul de studii 2024-2025, CJI continuă implementarea Programului privind integrarea conținuturilor de educație media în cadrul disciplinelor de bază. În acest an, realizăm programul la treapta de liceu, mai exact în cadrul lecțiilor de limbă engleză desfășurate în clasa a X-a. În luna august 2024, CJI a instruit un grup de profesoare, care integrează conținuturile de educație media la disciplina limba engleză.

Cursul Educaţie pentru media a fost introdus în programul de studiu cu acordul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării în anul de studii 2017-2018. Un an mai târziu, începând cu 1 septembrie 2018, cursul a început să fie predat şi la treapta gimnazială. Din 2019, deja al cincilea an consecutiv, disciplina opţională Educaţie pentru media se predă la toate treptele de învăţământ.

Din 2017 și până în prezent, inclusiv în anul de studii 2024-2025, 7,961 elevi de la treapta primară, 11,170 elevi de la treapta gimnazială și 4,162 elevi de la treapta liceală au învățat/învață disciplina Educație pentru media

Centrul pentru Jurnalism Independent organizează activităţi de educaţie media în cadrul proiectului „Consolidarea competențelor de educație media în Republica Moldova: Pilotarea abordării integrate în educația formală”, susţinut de Deutsche Welle Akademie şi finanţat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare din Germania, în cadrul proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, Ambasada Marii Britanii la Chișinău și implementat de Internews în Moldova, în cadrul proiectului „Avansarea educației mediatice și sprijinirea mass-media din Republica Moldova”, susținut de Suedia și implementat de Internews în Moldova, în cadrul proiectului Reacționăm, expunem și acționăm împotriva dezinformării” (READ), implementat în comun de International Media Support (IMS) din Danemarca, cu susținerea financiară a Uniunii Europene, în cadrul proiectului „Sporirea sprijinului pentru instituţiile media de limbă rusă independente şi pentru eforturile în domeniul Educaţiei media”, finanţat de Ministerul Afacerilor Externe al Regatului Țărilor de Jos, precum și în cadrul proiectului „Instrumente inovatoare de educație media pentru cetățeni bine informați”, implementat cu sprijinul Ambasadei Finlandei la București. 

 

 

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy