Expoziția de fotografii și ilustrații #narativ, dedicată drepturilor omului, a fost lansată și la Comrat

 

Expoziția de fotografii și ilustrații #narativ, dedicată drepturilor omului, a fost lansată pe 13 noiembrie 2024 și la Comrat, în incinta Universității de Stat din Comrat, după ce pe 6 noiembrie a fost inaugurată în cadrul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți. Expoziția, organizată de Ambasada Regatului Țărilor de Jos la Chișinău în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), agenția Piko Creative și Universitatea de Stat din Comrat, reflectă diverse aspecte ale drepturilor omului prin prisma materialelor realizate pe parcursul ultimilor ani în cadrul competiției anuale Tulip Press Awards.

La evenimentul de lansare a expoziției au participat studenți ai Facultății de Drept, care au fost îndemnați de rectorul Serghei Zaharia să analizeze lucrările expuse din perspectiva (ne)respectării drepturilor omului. „În calitate de studenți ai Facultății de Drept aveți în programul de studii cursuri legate de drepturile omului. Acum aveți posibilitatea să analizați felul în care în Moldova drepturile omului nu sunt respectate și cum acest lucru este redat prin text și fotografie. În calitate de viitori juriști trebuie să insistați ca drepturile omului să fie respectate în țara noastră”, a spus rectorul.

Excelența Sa, Fred Duijn, Ambasadorul Regatului Țărilor de Jos la Chișinău, a menționat că pentru misiunea diplomatică pe care o reprezintă drepturile omului și respectarea acestora sunt un obiectiv important. „În societate există numeroase probleme pe care jurnaliștii le abordează în diverse materiale de presă. Astăzi, lansăm o expoziție creată de jurnaliști moldoveni pentru oamenii din Moldova. Suntem onorați să prezentăm această expoziție în incinta universității, care este un spațiul al cunoașterii. Vă încurajăm să descoperiți aceste istorii, scanând codul QR, să discutați despre problemele abordate de jurnaliști și să conștientizați cât este de important ca drepturile fiecăruia dintre noi să fie respectate”, a concluzionat ambasadorul.

Directoarea executivă a CJI, Nadine Gogu, a evidențiat faptul că de 30 de ani CJI susține presa independentă prin diverse inițiative, inclusiv prin intermediul concursurilor pentru jurnaliști. „Rezultatul unui astfel de concurs îl vedeți astăzi. În ultimii patru ani am desfășurat competiția Tulip Press Awards dedicată drepturilor omului. Am considerat oportun ca o parte din lucrările expediate la acest concurs să fie prezentate și publicului larg, pentru că drepturile omului reprezintă, de fapt, drepturile fiecăruia dintre noi. Mulțumim Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chișinău, pentru că este un partener fidel al jurnaliștilor și promovează standarde de calitate în jurnalism”, a spus Nadine Gogu.

Lansarea expoziției #narativ a fost urmată de discuții cu studenții despre modul în care media poate contribui la o mai bună educare, conştientizare şi respectare a drepturilor omului în Republica Moldova. Dezbaterea a fost coordonată de Elena Cristian, moderatoarea panelului. Jurnalista NewsMaker Daria Slobodcicova a discutat despre rolul presei în elucidarea problemelor legate de (ne)respectarea drepturilor omului, despre dezinformare, manipulare și propagandă în presă. Kiril Jelezov, coordonator de proiecte în cadrul Asociației „Gagauz.Online” a accentuat importanța dreptului de a cunoaște limba găgăuză și a păstra acest tezaur lingvistic pentru generațiile viitoare, iar experta în educație media Natalia Grîu a atras atenția studenților asupra rolului pe care îl are gândirea critică în promovarea unei societăți democrate și bine informate.

Lucrările sunt expuse la cinci categorii ce abordează câteva aspecte ale drepturilor omului: drepturile copiilor, cele ale fetelor şi femeilor, diversitate şi incluziune, drepturile omului în stânga Nistrului, dreptul la un mediu ambiant sănătos. Fiecare categorie prezintă câteva istorii locale, ce ilustrează cum aceste drepturi au fost încălcate, precum şi modul în care a fost soluţionat fiecare caz. Expoziţia are scopul de a creşte conştientizarea asupra diverselor încălcări ale drepturilor omului și asupra grupurilor sau comunităţilor vulnerabile faţă de aceste probleme. De asemenea, expoziţia creează un spaţiu de discuţii şi reflecţii pentru a creşte rezilienţa şi informarea tinerilor.

Expoziția va putea fi vizitată în incinta Universității de Stat din Comrat până pe data de 4 decembrie 2024. Fiecare fotografie sau serie de fotografii și ilustrații are un scurt rezumat şi un cod QR ce prezintă întreaga istorie. Intrarea este liberă.

Expoziția este organizată de Ambasada Regatului Țărilor de Jos la Chișinău în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent, Agenția Piko Creative și Universitatea de Stat din Comrat.

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy