PikPok.online@guguta, la Soroca: „E un spectacol pentru toate vârstele. Părinții ar trebui să îl vizioneze alături de copii”

Săptămâna aceasta, turneul Teatrului Municipal de Păpuși „Guguță” a ajuns la Soroca. Peste 200 de preșcolari de la grădinița nr. 16 „Izvoraș” și elevi ai claselor I-V de la Liceul Teoretic „Alexandr Pușkin” din localitate au vizionat spectacolul PikPok.online@guguta și au învățat cum să se protejeze în mediul online. Evenimentele au fost organizate pe 12 noiembrie, de echipa teatrului în colaborare cu Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI).

Primul popas echipa teatrului l-a făcut la Liceul Teoretic „Alexandr Pușkin”.

„Este al 18-lea spectacol pe care îl jucăm în acest an în cadrul turneului nostru pe la instituțiile de învățământ cu predare în limba rusă din țară. Ne face o deosebită plăcere să venim în fața voastră și să vă povestim reguli simple de comportament, pe care s-ar putea să le cunoașteți, dar nu întotdeauna să le respectați”, a menționat în cuvântul său de salut Anghelina Codreanu, actriță la teatrul „Guguță”. Ea a îndemnat elevii să urmărească cu atenție reprezentația teatrală și să conștientizeze care sunt cele mai mari provocări legate de tehnologiile informaționale și Internet.

Copiii s-au lăsat captivați de jocul actorilor, de muzică și personajele pe care, la final, au dorit să le vadă mai îndeaproape și să se fotografieze. „Nu știu dacă mă voi face vreodată actriță, dar îmi place la nebunie teatrul. Când eram la grădiniță am privit mai multe spectacole. Îmi amintesc, eram atât de captivată de eroii din scenă că nici nu observam cine stă alături de mine”, ne-a mărturisit Sofia Zamufinskaia, elevă în clasa a I-a.

Și colega sa, Arina Lindinboin, ne-a spus că i-a plăcut foarte mult spectacolul. „Mi-a plăcut absolut totul, de la început până la sfârșit. Lupul a fost un erou negativ, dar prin comportamentul său ne-a învățat că nu e frumos să mințim. Își dorea să ajungă popular pe TikTok, dar minciuna nu este calea de a deveni celebru. Te poți evidenția prin alte calități frumoase, de exemplu, prin talentul pe care îl ai”, a spus ea.

„Acest spectacol este actual. Eu tot am cont pe TikTok și pe YouTube. Îmi place să fotografiez și să public fotografii despre Moldova. Sunt familiarizată cu regulile de comportament pe Internet și mă străduiesc să le respect – să nu public imagini indecente, texte cu erori gramaticale, cuvinte urâte. Pentru asemenea postări riști să fii blocată ori etichetată de alții. Anumite critici se întâmplă și așa să le primești, dar eu nu le i-au foarte aproape. Mă străduiesc să fiu corectă, rațională și responsabilă pe Internet”, ne-a comunicat Liza Vlas, elevă în clasa a IV-a.

Dorina Marișcoi, directoare adjunctă pe Educație în cadrul liceului, a ținut să aducă mulțumiri Teatrului Municipal de Păpuși „Guguță” pentru posibilitatea de a viziona un spectacol gratuit pentru copii. „Elevii noștri și-au fortificat cunoștințele despre securitatea pe Internet. Această temă este foarte actuală în prezent. În era digitală există numeroase provocări legate de rețelele sociale și Internet. Noi cu elevii la școală discutăm frecvent despre securitatea pe Internet, dar actorii astăzi le-au dat o lecție despre cum trebuie să se protejeze în mediul online. Sper că fiecare dintre ei pleacă acasă cu o temă pe care o vor discuta în continuare și cu părinții, cu cu alți membri ai familiei. Doar așa ne vom putea crește în siguranță copiii”, a concluzionat învățătoarea.

Povestea lupului care manipulează și a veveriței care îl atenționează despre regulile pe care trebuie să le respecte în mediul online au ascultat-o și micuții de la grădinița nr. 16 „Izvoraș” din Soroca.

Alexandru Săli, actorul care îl joacă pe lup în spectacolul PikPok.online@guguta, i-a prevenit pe copii să nu le fie frică de niciun personaj din povestea teatrală pe care o vor privi și nici să nu se supere pe ei, pentru că, până la urmă, toți eroii se vor împrieteni și adevărul va câștiga. Prietenia va câștiga. Binele câștigă. Și exact așa ar trebui să fie și în viața reală”.

Internetu-i bun și aduce mult folos atunci când știm cum, și când, și la ce oră mai putem să-l folosim. Voi, copii, luați aminte, nu mai credeți chiar în toate, orice info, știri, cuvinte trebuiesc verificate”, au fredonat refrenul și ceilalți actori. Micuții au cântat, dansat, aplaudat jocul actorilor, mulțumindu-le astfel pentru reprezentația teatrală de care au avut parte.

 „A fost un spectacol cu sens. Am mai fost la teatru, dar acesta a fost mai frumos ca altele. Mi-a plăcut iepurașul pentru că a fost îndrăzneț, prietenos, îi plăcea să spună adevărul și dorea ca și ceilalți să se comporte la fel”, ne-a spus Raluca Railean, de cinci ani.

„Și mie mi-a plăcut cel mai mult iepurașul. Lupul i-a dăruit o floare, ca să-l ierte pentru că a spus minciuni. Lupul a păcălit de două ori. O dată când a mințit că poate să zboare și a doua oară când s-a prefăcut că a fost atacat de iepurași. Dar nu a fost adevărat. Iepurașii sunt gingași, drăguți. Nici noi, copiii, nu trebuie să spunem minciuni. Trebuie să ne comportăm frumos, să fim buni unii cu alții și să fim prietenoși”, a adăugat colega sa Sofia Avricenco, de aceeași vârstă.

Pe Ludmila Nagorneac, educatoare la grupa mică, am observat-o pe parcursul spectacolului foarte atentă la reacțiile copiilor pe care îi avea în preajmă, precum și la tot ce se petrecea pe scenă. La final, am întrebat-o dacă acest spectacol a fost înțeles de copii. „Da, desigur. Am observat momente educative de prietenie, relații interpersonale: cum să comunice între ei, cum să poată rezolva niște conflicte, de ce apare o neînțelegere și de ce este necesar să ne împăcăm, să rezolvăm conflictul. Copiilor le-a fost interesant. I-am observat entuziasmați, concentrați la ceea ce se petrecea în scenă, mi-a plăcut că au ce învăța de la acest spectacol”,  ne-a mărturisit educatoarea.

„E un spectacol pentru toate vârstele. Părinții ar trebui să fie sensibilizați și să-l privească alături de copii”, s-a grăbit să ne spună opinia sa și metodista Cristina Boldescu. „În prezent, copiii fac cunoștință cu dispozitivele tehnologice la o vârstă fragedă, de la câteva luni interacționează deja cu telefonul mobil. Așa sunt tendințele. Dar părinții nu trebuie să uite să limiteze timpul lor de utilizare. Copiii de grădiniță sunt în perioada de dezvoltare și telefoanele chiar le strică, nu le permit să se dezvolte armonios, cum ar trebui să o facă. Cu regret, părinții observă acest lucru abia când copiii ajung la școală. Contactul prea des cu telefonul mobil se răsfrânge asupra reușitelor școlare. Sunt deja observații constatate în timp. Nu spun că nu trebuie să le folosească deloc, pentru că suntem în era digitalizării, dar trebuie să existe o limită în folosirea tehnologiilor informaționale”, a menționat metodista. Referitor la spectacolul PikPok.online@guguta, ea a remarcat că potrivit planului-cadru al instituției de învățământ, în grădiniță sunt planificate vizionări de spectacole câte 1-3 ori pe lună, în funcție de vârsta copiilor. „Am mai avut spectacole până acum, dar niciunul nu a fost atât de bun, educativ pentru copii precum a fost acesta. Au fost peste o sută de copii de toate vârstele și actorii au putut să le mențină atenția pe tot parcursul spectacolului. Dacă am avea mai multe spectacole educative de acest fel, ne-ar ajuta și pe noi în procesul educațional” a concluzionat Cristina Boldescu.

PikPok.online@guguta este o adaptare după povestea educațională „Un click din colţi sau Lupul Manipulator”, scrisă de cercetătoarea media Solvita Denisa Liepniece din Letonia. Spectacolul are o durată de 45 de minute și este inclus în repertoriul Teatrului „Guguță”, atât în limba rusă, cât și română. În parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent, Teatrul „Guguță” a lansat versiunea în limba română a spectacolului PikPok.online@guguță în luna noiembrie 2022, iar în limba rusă în februarie 2023.

Spectacolul este realizat sub forma unei povești educaționale și distractive, fiind destinată copiilor de la grădinițe, precum și elevilor de la treapta primară. Piesa de teatru îi ajută pe cei mici să înțeleagă cum funcționează mediul online, îndemnându-i să analizeze ceea ce au văzut sau auzit în special pe rețelele sociale.

Turneul spectacolului PikPok.online@guguta este organizat în cadrul proiectului „Educația și alfabetizarea media și optimizarea redacțiilor de știri”. Acest proiect este sprijinit financiar de Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Moldova.

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy