Numeroase resurse de educație media, lansate de CJI pentru consumatorii de informații

În perioada 18-24 octombrie, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) organizează, pentru al patrulea an consecutiv, Săptămâna Educației Media în Moldova. Cu acest prilej, reamintim că CJI vă oferă mai multe instrumente și platforme de promovare a educației media și a gândirii critice:

Platforma Mediacritica, care dezvoltă spiritul critic al consumatorilor de media și combate fenomenul dezinformării prin conținut divers. De-a lungul celor cinci ani de activitate, portalul a devenit o sursă credibilă de informare, unde oricine poate găsi informații veridice și sfaturi cum să evite manipularea.

Platforma Educația Mediatică, destinată în special profesorilor și elevilor, conține o varietate de resurse de cultivare a gândirii critice. Diverse ca tematică, materialele au scopul de a-i provoca pe elevi să fie vigilenți atunci când citesc conținuturi media, dar și să însușească mai bine temele din cadrul cursului opțional de Educație pentru media.

Podcastul cuMINTE – primul podcast de educație media din țară. Cele 21 de ediții realizate până acum ghidează publicul în tot ce înseamnă dezinformare, manipulare și fake news. Jurnaliști, cercetători și experți au analizat și explicat de ce educația media și gândirea critică sunt prioritare pentru a nu fi manipulați în avalanșa informațională a erei în care trăim. Pentru toți cei care încă nu l-au descoperit, Podcastul cuMINTE poate fi ascultat pe Google Podcasts, Apple Podcasts și SoundCloud.

Platforma T(V)E Privește! – un instrument prin care telespectatorii și radioascultătorii sunt încurajați să analizeze critic conținuturile difuzate la radio și TV, iar ulterior să le semnaleze pe cele pe care le consideră discriminatorii sau care lezează drepturile omului, sunt neconforme cu deontologia ori legislația în vigoare.

Platforma Media Radar oferă date privind gradul de credibilitate a portalurilor informaționale din țară. Platforma vine în ajutorul consumatorilor de media care navighează prin informația oferită zilnic de zecile de portaluri informaționale credibile, mai puțin credibile sau deloc credibile. Instrumentul este disponibil și sub formă de aplicație mobilă.

Canalul YouTube al CJI conține o colecție bogată de materiale explicative – spoturi, tutoriale, ateliere online – concepute de o manieră interesantă și atractivă, astfel încât orice utilizator să poată găsi aici produse care să-l ajute să-și dezvolte spiritul critic. Tot aici găsiți și spectacolul „Un click din colţi sau Lupul Manipulator” – o premieră pentru spațiul mediatic din Republica Moldova, urmărind scopul de a ajuta micii consumatori de media să înțeleagă și să analizeze corect informația din sursele virtuale.

CJI continuă proiectele de educație media și promovare a gândirii critice. Urmăriți-ne pentru a afla detalii sau pentru a fi parte a acestor inițiative.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy