PikPok.online@guguță, reprezentație teatrală ce formează competențe media celor mai mici spectatori

De mai bine doi ani, copiii de vârstă preșcolară și elevii de la treapta primară de învățământ din țară au  ocazia să vizioneze spectacolul PikPok.online@guguță din repertoriul Teatrului Municipal de Păpuși „Guguță”. Piesa de teatru a fost lansată inițial în format video, iar din noiembrie 2022 este inclusă în repertoriul teatrului „Guguță” în limba română, versiunea în limba rusă fiind lansată în februarie 2023. În perioada aprilie 2024 – martie 2025, spectacolul a fost parte a unui turneu prin țară, care a cuprins douăzeci de instituții preșcolare și primare de învățământ cu predare în limba rusă. Prin intermediul reprezentanței teatrale, copiii au fost ajutați să înțeleagă că dincolo de multiplele avantaje pe care le au tehnologiile informaționale, mediul online vine și cu diverse provocări, în special ce țin de calitatea informației pe care o accesăm. Spectacolul este o colaborare a Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) cu actorii teatrului „Guguță”.

Potrivit Anastasiei Nani, vicedirectoare CJI, educația media este o prioritate pentru Centrul pentru Jurnalism Independent. De mai bine zece ani, de la lansarea primului proiect de educație media în aprilie 2014, an de an au fost demarate diverse activități pe segmentul alfabetizării informaționale: campanie pentru promovarea educației media în scoli, instruiri pentru cadrele didactice, tabere și hackathoane, precum și un curs opțional de educație media, implementat în comun cu Ministerul Educației și Cercetării la cele trei trepte de învățământ, cu elaborarea manualelor de educație media pentru fiecare nivel pentru a asigura o predare eficientă a acestei discipline. După opt ani în care Educația pentru media se învață în școli, Centrul pentru Jurnalism Independent a început pilotarea Programului privind integrarea conținuturilor de educație media în cadrul disciplinelor școlare de bază, pentru a contribui astfel la promovarea consumului critic de informații în rândul elevilor și elevelor, dar și pentru a încuraja un număr cât mai mare de cadre didactice să devină parte a acestei inițiative.

„În 2022 ne-am gândit să mergem pe o nouă provocare, în care să implicăm pentru prima dată teatrul în promovarea cunoștințelor despre comportamentul nostru în mediul online. Ideea unui spectacol a venit în momentul în care la Centrul pentru Jurnalism Independent a ajuns povestea «Un click din colți sau lupul manipulator», scrisă de cercetătoarea media Solvita Denisa Liepniece din Letonia. După ce am tradus-o și tipărit-o, ne-am zis că e păcat să nu o valorificăm și mai mult. Știam că teatrul este o formă interactivă prin care pot învăța și cei mici, dar și cei mari. Ne-am bucurat să vedem că și echipa de creație de la Teatrul «Guguță» a fost deschisă să implementeze ideea noastră. Astfel, împreună am reușit să transformăm un subiect complex, precum manipularea și informațiile false, într-o experiență artistică accesibilă și captivantă pentru copii”, spune Anastasia Nani.

Directoarea teatrului, Gabriela Lungu, își amintește cu drag despre acest proiect social-educativ și de tot parcursul pe care l-a urmat: de la povestea scrisă pe hârtie, la schița teatralizată și spectacolul jucat pe diverse scene din țară și de peste hotare.

„Acum doi ani am acceptat colaborarea cu CJI într-un proiect destul de interesant și ambițios. La început  a fost o variantă video scurtă, publicată online. Spectatorii păreau prinși de conținut, îl distribuiau pe diverse rețele sociale și ulterior a fost necesar să fim și mai creativi, să regândim scenariul și să aducem povestea la un alt nivel – să montăm un spectacol adaptat la individualitatea copiilor din Moldova. Și aici a fost marea dificultate pe care am întâlnit-o: să ajustăm limbajul poveștii la cel vorbit de copii în prezent. Odată cu apariția tehnologiilor digitale, apar cuvinte noi, pe care nu le prea cunoaștem. Recunosc, ne-a luat un pic de timp și efort ca să infiltrăm unele noțiuni și cuvinte apropiate vocabularului în care se exprimă astăzi tinerii pentru a face mai bine înțeleasă și atractivă piesa de teatru”, explică Gabriela Lungu.

„Am jucat piesa la câteva festivaluri în România. Copii au fost receptivi, fiindu-le apropiată ca și conținut. Acest lucru ne bucură. Pentru noi este foarte important ca mesajele pe care le transmitem să ajungă la spectatori. Prin comportamentul personajelor în scenă observăm reacțiile copiilor în sală. Ei află reguli simple de conduită în mediul online, pe care s-ar putea să le cunoască, dar nu întotdeauna să le respecte. Sunt atenționați că nu e frumos să mintă și că într-o relație de prietenie trebuie să fii sincer”, afirmă Gabriela Lungu.

Actorul Alexandru Săli recunoaște că nu este ușor să-l joace pe lupul manipulator. „Copiii reacționează diferit. Unii aplaudă, alții strigă. De fiecare dată am emoții când ies în fața publicului pentru că mă aștept la o reacție din partea lor”.

„Sunt o eroină pozitivă, care oferă emoții plăcute copiilor în timpul spectacolului. Nu îmi este greu să joc rolul iepurașului Rica pentru că mă reprezintă. Le spun copiilor să nu creadă tot ce se publică pe Internet, fiindcă nu totul e sigur. Îi sfătuiesc să țină cont de sfaturile părinților, a profesorilor și a altor persoane apropiate, care doresc să-i protejeze de riscurile mediului online”, adaugă colega sa, Lucia Zmuncilă.

„Șeful rețelelor sociale” din spectacol, domnul Filtru, care este responsabil de informația publicată și distribuită acolo, este jucat de actorul Iurie Popa. „Sunt foarte plăcut surprins când copiii rezonează cu mesajele pe care le transmitem. Subiectul reflectă situația pe care o avem astăzi – copiii sunt ademeniți de tehnologiile informaționale, care îi rup de realitate, îi țin în niște bule informaționale. Exemplul lupului manipulator de pe PikPok este o transpunere a ceea ce pot întâlni în viața reală pe TikTok sau alte rețele sociale. În calitate de părinți, profesori, maturi avem responsabilitatea să-i facem să conștientizeze care sunt provocările virtuale ce le pot pune viața în pericol”, potrivit lui.

Din februarie 2023, PikPok.online@guguță se joacă în limba rusă. „E primul spectacol în limba rusă din repertoriul teatrului nostru. În perioada aprilie 2024-martie 2025, am susținut un turneu de 20 de spectacole la instituțiile cu predare în limba rusă din țară. Fiind un spectacol gratuit, suntem fericiți că prin intermediul acestui proiect am reușit să ajungem la aproximativ 2.000 de copii, unii dintre care nu au mers niciodată în viața lor la un teatru de păpuși. E trist că sunt localități unde sunt câțiva copii în tot satul și la ei nu mai ajunge nimeni. Încercăm să prindem proiecte care să ne ajute financiar să ajungem la cât mai mulți copii. Suntem interesați de acest gen de proiecte social-educative și mizăm pe continuitatea activităților de informare și educație media a celor mai mici spectatori”, concluzionează Gabriela Lungu.

EXEMPLE DE DEPRINDERI SĂNĂTOASE

La finalul reprezentațiilor teatrale, mai mulți copii, învățători și părinți ne-au împărtășit impresii despre spectacolul pe care l-au urmărit, prezentat de teatrul „Guguță”.

„Ca directoare, profesoară, dar și mamă, pot să spun că acest spectacol a fost foarte util. Nimeni nu stă să le explice celor mici despre pericolele Internetului. Poate părinții le vorbesc despre anumite capcane, dar copiii le interpretează cuvintele ca pe o interdicție. Aici, prin intermediul teatrului de păpuși, a poveștilor, a unor exemple din viață ei își formează deprinderi sănătoase”, menționează Natalia Chiperi, directoarea Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” din orașul Râșcani.

„Cu regret, în ultimii ani nu am prea avut parte de spectacole, dar educația copiilor se face nu doar prin disciplinele școlare, dar și prin artă. Suntem foarte bucuroși de întâlnirea cu actorii și asemenea activități sunt extrem de binevenite”, spune Gulnara Teslari, directoarea gimnaziului din satul Ciobanovca, raionul Anenii Noi.

„Mi-a plăcut foarte mult acest spectacol. Acasă încercăm adeseori să limităm timpul copiilor pe Internet, dar nu ne prea reușește. Sper că ceea ce află școlarii prin intermediul unor opere artistice de acest fel să prindă mai ușor și să aibă un impact mai mare asupra lor”, relevă Irina Nichitina, o mămică din orașul Orhei.

„Povestea teatrală m-a făcut să înțeleg mai bine beneficiile Internetului, dar și riscurile pe care le poate aduce. Sunt impresionată de jocul actorilor. A fost totul atât de interesant încât  mi-aș dori să devin și eu în viitor o actriță, ca să pot bucura copiii”, exclamă Mașa Chiriacova, elevă în clasa a III-a la liceul Teoretic „N. Tretiacov” din Comrat.

Turneul spectacolului PikPok.online@guguță este organizat în cadrul proiectului „Educația și alfabetizarea media și optimizarea redacțiilor de știri”. Acest proiect este sprijinit financiar de Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Moldova.

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy