CJI lansează un proiect care va susține pilotarea abordării integrate a Educației pentru media în școli

În perioada anilor 2023-2025, Centrul pentru Jurnalism Independent va pilota Programul  privind integrarea conținuturilor de educație media în cadrul disciplinelor școlare de bază. Toate activitățile acestui proces complex sunt parte a noului proiect lansat de CJI în domeniul educației media, susținut de Deutsche Welle Akademie.

Astfel, în cadrul proiectului „Consolidarea competențelor de educație media în Republica Moldova: Pilotarea abordării integrate în educația formală”, CJI va crea o rețea din 30 de instituții de învățământ general, cu o distribuție geografică reprezentativă, în care, în următorii trei ani, va fi pilotată această inițiativă, fundamentată și pe experiența altor state unde, la nivel de sistem educațional, componenta de cultură informațională și educație media este integrată în curricumulurile școlare. Astfel, pentru fiecare an de studiu din cei trei ani de proiect, CJI va identifica câte 10 instituții de învățământ și va selecta câte două cadre didactice din fiecare școală care, urmare a unui program complex de formare, vor pilota integrarea conceptelor de educație media în cadrul disciplinelor din Aria Limbă și Comunicare (limba română și limba engleză).

Experții CJI vor elabora metodologia și modulele necesare pentru disciplinele menționate la treapta gimnazială (clasa a VI-a) și liceală (clasa a X-a), iar cadrele didactice vor fi instruite cum să le valorifice în cadrul a trei programe de formare și profesionalizare, desfășurate în fiecare an de studiu din cei trei ani de proiect.

Lista finală a școlilor în care va fi pilotat Programul va fi coordonată și aprobată de Ministerul Educației și Cercetării (MEC), în conformitate cu angajamentul de a susține abordarea integrată a educației media, asumat de MEC prin Memorandumului de Înțelegere, semnat cu CJI în decembrie 2022.

De asemenea, pe parcursul noului proiect, CJI va continua să desfășoare alte ediții ale concursului „Educația pentru media – prioritate în școala mea”, programe de formare pentru cadrele didactice privind implementarea disciplinei opționale Educație pentru media, dar și Săptămâna Educației Media, pentru a promova disciplina în cadrul instituțiilor de învățământ general din Republica Moldova.

În luna octombrie 2023, Internews în Moldova, DW Akademie și CJI vor organiza cea de-a doua ediție a Forumului de Educație Media, care își propune să aducă în discuție cele mai noi tematici și să analizeze provocările din domeniul educației media. Un aspect important în cadrul Forumului va fi acordat abordării integrate a educației media.

„După aproape șase ani de predare a disciplinei opționale Educație pentru media în școală, ne-am convins că domeniul rămâne a fi unul extrem de important pentru educarea noilor generații de tineri care gândesc critic. Indiferent de profesia pe care o vor alege pe viitor, la absolvirea liceului elevii trebuie să posede un bagaj suficient de cunoștințe, care le-ar permite să aibă o abordare critică în raport cu tot ce se întâmplă în jurul lor. Iată de ce, pentru ca un număr cât mai mare de elevi și eleve să învețe să gândească critic, CJI pilotează Programul privind integrarea conținuturilor de educație media în cadrul disciplinelor școlare de bază. Această inițiativă a venit inclusiv din rândul profesorilor care predau disciplina Educație pentru media și care s-au convins cât este de important ca elevii să-și poată dezvolta simțul critic, să-și educe sentimentul de responsabilitate și să dea dovadă de cât mai mult discernământ”, susține Mariana Tabuncic, manageră de program la CJI.

Din anul 2017 și până în prezent, CJI a instruit 606 cadre didactice care, la rândul lor, au instruit în cadrul disciplinei opționale Educație pentru media peste 16.200 de elevi, învățându-i să devină consumatori de media activi și responsabili.

Proiectul „Consolidarea competențelor de educație media în Republica Moldova: Pilotarea abordării integrate în educația formală”, este implementat de CJI în parteneriat cu Deutsche Welle Akademie și cu susținerea Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania (BMZ).”

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy