Timp de cinci luni, patru instituții media au scris despre problemele și trăirile refugiaților ucraineni din Moldova

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a susținut patru instituții media – TV8, Jurnal TV, Elita TV și Studio-L să producă conținut cu și despre refugiații ucraineni din Republica Moldova. Timp de cinci luni, cele patru redacții au interacționat cu zeci de refugiați, aflându-le poveștile lor de viață și empatizând cu problemele lor. Activitățile au fost susținute de proiectul „Sprijin pentru refugiații din Ucraina prin intermediul mass-media”, finanțat de Guvernul Japoniei. Acesta este o inițiativă a UNESCO dezvoltată în cadrul Planului regional de răspuns la situația refugiaților din Ucraina, coordonat de UNHCR.
Inițiativa și-a propus să sporească accesul refugiaților la informații corecte și relevante despre subiecte de interes pentru ei, cum ar fi asistența umanitară oferită de autorități și parteneri sau încadrarea în câmpul muncii.
Pe parcursul proiectului, jurnaliști de la cele patru redacții au beneficiat de instruiri, în cadrul cărora au învățat de la experți locali și internaționali care sunt principiile de reflectare etică a problemelor cu care se confruntă refugiații, au aflat diverse strategii de prezentare a situațiilor de conflict și au învățat cum să reflecte subiectele privind refugiații într-un mod imparțial, echilibrat și bazat pe fapte. De asemenea, au discutat despre jurnalismul constructiv și modul în care acesta poate fi utilizat în cadrul reflectării subiectelor care îi privesc pe refugiații ucraineni. Jurnaliștii au conștientizat cât este de important să inițieze dezbateri constructive în societate, care să determine autoritățile să identifice soluții, fără a contribui la divizarea societății.
Cele patru redacții au beneficiat și de mentorat, susținut de experți locali și internaționali, care i-au ghidat în procesul de reflectare corectă și echidistantă a subiectelor care vizează persoanele strămutate din Ucraina.
De asemenea, pe site-ul Media Azi a fost creată rubrica Refugiații în presă, unde au fost publicate diverse materiale și interviuri, care au în centrul atenției problemele refugiaților.
Pe parcursul celor cinci luni de zile, partenerii media ai CJI au realizat zeci de reportaje video despre persoanele strămutate din Ucraina, dezvăluind publicului istoriile lor de viață, provocările și oportunitățile pe care le-au găsit în Republica Moldova. În reportajele lor, jurnaliștii au reflectat despre necesitățile, trăirile, emoțiile și starea psihologică a refugiaților. De asemenea, au bătut la ușa autorităților pentru a ajuta și RM să facă pași majori spre integrarea în societate a acestor cetățeni.
Postul de televiziune Elita TV de la Rezina a realizat o serie de emisiuni la rubrica „Așa cum este” în care a abordat diverse subiecte referitoare la integrarea ucrainenilor, cum ar fi incluziunea copiilor în procesul educațional din grădinițe și școli, angajarea în câmpul muncii, voluntariat sau dezvoltarea micilor afaceri.
Echipa Jurnal TV a realizat mai multe ediții speciale ale emisiunii „Cealaltă Basarabie” și „DE FACTO”, în cadrul cărora au povestit istorii ale refugiaților și au abordat diverse aspecte vizând situația lor în Moldova.
Redacția Studio-L de la Căușeni a realizat mai multe emisiuni și reportaje la rubrica Oamenii războiului, în cadrul cărora și-a propus să reflecte războiul prin prisma celor care l-au trăit.
Echipa TV8 a adus în atenția publicului subiecte importante pentru coeziunea socială și sensibilizarea cetățenilor privind problemele ucrainenilor strămutați în Moldova. În cadrul emisiunii „Bună seara! Noi suntem din Ucraina”, TV8 a reflectat istoriile mai multor cetățeni ucraineni aflați în Moldova, promovând în societate mai multă conștientizare și empatie cu privire la situația dificilă a persoanelor din Ucraina.
În realizarea activităților proiectului au fost implicate și două persoane din Ucraina, care activează în cadrul a două redacții. Este vorba de jurnalista Irina Stryapko, care s-a alăturat TV8 la scurt timp după declanșarea războiului, dar și de regizoarea, Irina Odinobecova, care s-a integrat în echipa Studio-L de la Căușeni.
„Filmul din 9 episoade pe care l-am realizat în cadrul echipei Studio-L abordează nu doar subiectul războiului și a dramelor personale, dar și teme ale violenței psihologice și fizice, problemele persoanelor cu dizabilități, lupta pentru viață, puterea credinței și, bineînțeles, iubirea necondiționată. A fost important să arătăm caracterul și puterea fiecăruia dintre cei 9 eroi. Vreau să-mi exprim profunda recunoștință pentru oportunitatea de a vorbi prin intermediul mass-media despre tragedia țării mele, despre durere și pierdere, despre dificultățile și problemele poporului ucrainean. Acest proiect i-a ajutat pe oameni să-și deschidă inimile și să vorbească despre drumul lor în acest război. Dacă prin munca noastră am sensibilizat cel puțin o persoană, atunci acesta este deja un rezultat enorm și un pas spre pace”, a spus Irina Odinobecova.
Proiectul „Sprijin pentru refugiații din Ucraina prin intermediul mass-media”, realizat de CJI și finanțat de Guvernul Japoniei, este o inițiativă a UNESCO dezvoltată în cadrul Planului regional de răspuns la situația refugiaților din Ucraina, coordonat de UNHCR.