Turneul Teatrului Municipal de Păpuși „Guguță”, la Comrat: „Internetul este un lucru bun, dar depinde de fiecare în ce mod îl folosește ca să nu-i dăuneze”

Circa 220 de preșcolari și elevi ai claselor primare de la Gimnaziul-Grădiniţă „Suleyman Demirel” și Liceul Teoretic „N. Tretiacov” din or. Comrat au urmărit spectacolul PikPok.online@guguta, din repertoriul  Teatrului Municipal de Păpuși „Guguță”, pe 2 octombrie. Reprezentația teatrală este parte a unui proiect realizat în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent.

„Internetul este peste tot. Fiecare dintre noi are acces la mediul online într-o măsură mai mare sau mai mică. În povestea de astăzi veți afla despre posibilitățile nelimitate pe care le avem în acest spațiu informațional, dar și despre provocările cu care ne putem confrunta”, a menționat, în cuvântul său de salut, Gabriela Lungu, directoarea Teatrului „Guguță”.  Ea le-a mai spus copiilor că, deși acest spectacol este relativ nou în repertoriul teatrului și printre puținele care sunt jucate în limba rusă, acesta se bucură de mare succes în rândul spectatorilor tocmai pentru faptul că este actual și răspunde unor întrebări de  informare ale copiilor. „Mulți copii descoperă o altă fațetă a Internetului, învățând despre anumite pericole, dar și cum să le evite, să găsească soluții așa ca să nu devină victime ale mediului online”, ne-a mai spus directoarea teatrului.

La rândul lor, copiii ne-au spus că au venit cu bucurie să privească spectacolul, așa cum întâlnirile cu actorii și personajele din povești sunt întotdeauna așteptate cu mult drag.

Dima Dimitroglo, elev în cl. a III-a, ne-a zis că i-a plăcut mult înscenarea teatrală. „Cel mai mult mi-a plăcut că lupul și-a învățat lecția: nu trebuie să spui minciuni pe Internet. Își dorea să devină cel mai popular, dar cu ajutorul minciunii. Asta nu e frumos. Mă bucur că și-a înțeles greșeala și singur a dorit să-și ceară scuze de la cei pe care i-a obijduit”.

„Mi-a plăcut ingeniozitatea lupului de a aduna cât mai multe vizualizări. Dar asta nu e cel mai important în viață. Trebuie să dai dovadă de bune maniere pe Internet ca și în viața reală”, ne-a spus și Alina Budac, elevă în cl. a IV-a.

„Mulțumim că ați venit la noi. A fost o lecție despre cum să-ți construiești relații sănătoase în mediul online, ce reguli să respecți și cum să te comporți cu prietenii pe care îi ai în viața reală și pe online. Noi discutăm frecvent aceste subiecte la școală, dar după spectacolul vizionat sper să fie mai convingător pentru ei”, ne-a spus Nadejda Uzun, învățătoare la clasele primare, directoare-adjunctă pe educație la Gimnaziul „Suleyman Demirel”.

„Reieșind din reacțiile copiilor, am văzut că au înțeles mesajul spectacolului. Lupul a ajuns vedetă cu sute și mii de abonați/prieteni virtuali, dar cu niciun prieten adevărat. La final, el și-a recunoscut greșeala și a cerut iertare prietenilor adevărați din păduricea sa. Copiii au aplaudat, s-au distrat bine. Ne-am dori cât mai multe spectacole educaționale de acest fel. Copiii trebuie să fie atenți cu cine comunică și cu cine prietenesc online”, ne-a spus și Natalia Jelezova, educatoare la Grădiniţa „Suleyman Demirel”.

La liceul Teoretic „N. Tretiacov” din or. Comrat echipa teatrului a ajuns în orele amiezii, când elevii care învață de dimineață finalizaseră lecțiile, iar cei care învață în schimbul doi tocmai se pregăteau să înceapă. Și unii, și alții nu-și dădeau rândul în sala unde avea să se joace spectacolul, cei mai norocoși, până la urmă, fiind elevii din trei clase de a III-a, care au și fost publicul-țintă pentru spectacolul PikPok.online@guguta.

 „Am venit astăzi cu o poveste educațională despre cum folosesc vietățile din pădure Internetul. Acțiunea are loc pe o platformă online numită PikPok. Dar sunt curioasă: câți dintre voi cunoașteți despre TikTok?”, i-a întrebat provocator pe copii actrița și directoarea teatrului, Gabriela Lungu, la începutul spectacolului.

O pădure de mâini s-a înălțat din sală, semn că ceea ce avea să se întâmple pe scenă rezona cu publicul. Și nu am greșit. După cum aveam să aflăm mai târziu, spectacolul i-a captivat pe copii.

„Povestea teatrală m-a făcut să înțeleg și mai bine beneficiile Internetului, dar și riscurile pe care le poate aduce. Sunt impresionată de cele văzute: jocul actorilor, cântecele, dansul personajelor. A fost totul atât de interesant că mi-aș dori să devin și eu actriță când voi ajunge mare, ca să pot aduce și eu bucurii copiilor”, ne-a spus  Mașa Chiriacova, elevă în cl. a III-a.

„Internetul este un lucru bun, dar depinde de fiecare în ce mod îl folosește ca să nu-i dăuneze. Lupul nu a procedat corect, prin comportamentul său ne învață și pe noi să fim buni, amabili, cinstiți”, a adăugat colega sa Lera Vlah.

PikPok.online@guguta este o adaptare după povestea educațională „Un click din colţi sau Lupul Manipulator”, scrisă de cercetătoarea media Solvita Denisa Liepniece din Letonia. Spectacolul are o durată de 45 de minute și este inclus în repertoriul Teatrului „Guguță”, atât în limba rusă, cât și română. În parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent, Teatrul „Guguță” a lansat versiunea în limba română a spectacolului PikPok.online@guguță în luna noiembrie 2022, iar în limba rusă în februarie 2023.

Spectacolul este realizat sub forma unei povești educaționale și distractive, fiind destinată copiilor de la grădinițe, precum și elevilor de la treapta primară. Piesa de teatru îi ajută pe cei mici să înțeleagă cum funcționează mediul online, îndemnându-i să analizeze ceea ce au văzut sau auzit în special pe rețelele sociale.

Turneul spectacolului PikPok.online@guguta este organizat în cadrul proiectului „Educația și alfabetizarea media și optimizarea redacțiilor de știri”. Acest proiect este sprijinit financiar de Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Moldova.

  

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy