Turneul Teatrului Municipal de Păpuși „Guguță”, la Căușeni: peste 160 de copii, atenționați să navigheze cu prudență pe Internet pentru a nu deveni victime ale mediului online

60 de elevi de la Gimnaziul din satul Grigorievca, raionul Căușeni, și peste 100 de copii de la grădinița nr. 2 „Povestea” din orășelul Căușeni au învățat lucruri utile despre Internet în timpul vizionării spectacolului PikPok.online@guguta din repertoriul Teatrului Municipal de Păpuși „Guguță”. Pe 4 octombrie, echipa teatrului a vizitat copiii din cele două localități, atenționându-i asupra faptului că riscurile la care se pot expune pe rețelele sociale sunt reale și oricine poate să devină o victimă a mediului online.
„Spectacolul PikPok.online@guguta este o poveste educativă despre corectitudine și responsabilitate, despre bunele maniere și bunul simț, despre ce reguli să respectați în discuție cu persoanele necunoscute pe Internet, cum să vă protejați pe voi și pe apropiații voștri de anumite riscuri, cum să vă comportați cu prietenii adevărați și de ce nu trebuie să vă lăsați induși în eroare de prietenii falși”, a menționat în cuvântul de salut Victoria Tataru, coordonatoare de programe la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI).
Copiii au urmărit cu mare interes reprezentația teatrală. După cum aveam să aflăm mai târziu, este pentru prima dată în istoria gimnaziului când un teatru de păpuși ajunge în această localitate și, la fel, pentru prima dată când copiii s-au întâlnit pe viu cu actori și personaje din povești, or majoritatea copiilor până acum nu au ajuns niciodată într-o sală de teatru. „Tot ce s-a întâmplat astăzi la gimnaziul nostru este o premieră absolută pentru noi”, ne-au spus mai mulți copii din clasele a III-a și a IV-a, care ne-au înconjurat ca să ne împărtășească impresii.




„Mi-a plăcut totul – cum au dansat, cum au cântat, cum au jucat actorii teatrului de păpuși. Lupul a fost rău la început, dar la sfârșit s-a educat. Acest spectacol ne învață să fim mai buni, educați, să prețuim prietenii adevărați, să nu credem orbește tot ce vedem sau citim pe Internet. Unele lucruri pot fi trucate sau inventate”, ne-a spus Adrian Luchianciuc, elev.
„Și mie mi-a plăcut cum lupul și-a schimbat comportamentul. La început spunea minciuni, doar ca să câștige faimă și popularitate. Când a înțeles greșeala, și-a cerut iertare. Și a dăruit o floricică în semn de atenție. Este un gest frumos, pe care îl putem urma și noi. Eu adeseori stau pe TikTok. Povestea de astăzi mi-a dat o lecție să fiu mai atentă la ce privesc acolo, s-ar putea să nu fie chiar toate adevărate”, ne-a mărturisit colega sa, Alexandra Sclerenco.
„Spectacolul acesta ne învață că nu e frumos să amăgești, iar dacă ai mințit pe cineva – să îți ceri neapărat iertare. Pe Internet nu sunt toate lucrurile adevărate. Trebuie să învățăm să deosebim ce e bine și ce e rău. Eu nu cred că pot face singură această deosebire”, a adăugat Ana Catanoi, elevă.
„Copiii au fost foarte receptivi, activi, au avut o dispoziție bună pe tot parcursul spectacolului. Pentru ei a fost o sărbătoare. În ultimii vreo 45 de ani de când există gimnaziul, este pentru prima dată când în satul nostru vine un teatru adevărat. Nici noi nu prea avem posibilități să organizăm plecări la teatru în Chișinău, dar asemenea acțiuni culturale sunt foarte necesare”, a remarcat Maria Ceban, învățătoare de clasele primare.
La final, copiii și-au dorit să se fotografieze alături de actori și păpuși, pentru a păstra amintirea despre cele întâmplate o perioadă cât mai îndelungată.

În după amiaza zilei, actorii Teatrului Municipal de Păpuși „Guguță” s-au oprit cu același spectacol la grădinița româno-rusă nr. 2 „Povestea” din or. Căușeni. Spre deosebire de Grigorievca, copiii de aici sunt mai norocoși, fiind vizitați adeseori de diverse trupe de teatru sau plecând singuri la teatru când în repertoriu este un spectacol care le place.
„Noi, cadrele didactice ale grădiniței, ne-am făcut obișnuință să cultivăm copiilor frumoase calități prin artă. Prin muzică, poezie, povești copiii învață să vadă și să aprecieze frumosul, își dezvoltă abilitățile de a fi independenți, de a nu avea frică să își exprime opiniile, de a fi auziți și, de ce nu – să ia decizii pentru ei”, ne-a spus Rodica Cuctă, metodistă. Ea a mai adăugat că repertoriul Teatrului „Guguță” le este apropiat și s-au bucurat mult să-i aibă pe actorii teatrului cu păpuși în ospeție.
„La grădiniță avem o oră de educație digitală și în cadrul acesteia vom discuta și analiza împreună cu copiii spectacolul vizionat”, ne-a precizat Eugenia Ceban, educatoare. Ea ne-a mai spus că subiectul piesei e de mare actualitate și este un material educativ binevenit, în special pentru vârsta de 6-7 ani. „Îi învățăm pe copii ce este calculatorul? Ce este telefonul? Cum să le folosim? Cât să le folosim? Noi – la grădiniță, părinții – acasă și, în așa fel, sper copiii să înțeleagă că gadgeturile conectate la Internet nu sunt jucării. Din observațiile pe care le avem, copiii care au acces de timpuriu la aceste dispozitive se remarcă printr-un vocabular sărac, nu au dicție, sunt nervoși, ușor irascibili. În grădinița noastră punem accent pe dezvoltarea vorbirii și dezvoltarea prin jocuri și activități interactive de teren, nu virtuale”, ne-a mai spus educatoarea.




PikPok.online@guguta este o adaptare după povestea educațională „Un click din colţi sau Lupul Manipulator”, scrisă de cercetătoarea media Solvita Denisa Liepniece din Letonia. Spectacolul are o durată de 45 de minute și este inclus în repertoriul Teatrului „Guguță”, atât în limba rusă, cât și română. În parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent, Teatrul „Guguță” a lansat versiunea în limba română a spectacolului PikPok.online@guguță în luna noiembrie 2022, iar în limba rusă în februarie 2023.
Spectacolul este realizat sub forma unei povești educaționale și distractive, fiind destinată copiilor de la grădinițe, precum și elevilor de la treapta primară. Piesa de teatru îi ajută pe cei mici să înțeleagă cum funcționează mediul online, îndemnându-i să analizeze ceea ce au văzut sau auzit în special pe rețelele sociale.
Turneul spectacolului PikPok.online@guguta este organizat în cadrul proiectului „Educația și alfabetizarea media și optimizarea redacțiilor de știri”. Acest proiect este sprijinit financiar de Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Moldova.