CJI a premiat cele mai originale fotografii și materiale video realizate de elevi în cadrul Săptămânii Educației Media

Centrul pentru Jurnalism Independent a desemnat câștigătorii concursurilor de fotografii și materiale video pe tema educației media, organizate în cadrul Săptămânii Educației Media, ediția 2021. Evenimentul de premiere au avut loc luni, 29 noiembrie 2021, în format online, iar alături de participanți au fost prezente învățătoarele și profesoarele care, la fel, s-au implicat în desfășurarea celei de-a patra ediții a Săptămânii Educației Media.

La deschiderea evenimentului, Olena Ponomarenko, directoarea programului DW Akademie în Republica Moldova, a felicitat elevii și elevele pentru efortul și ingeniozitatea depusă, în pofida pandemiei. „Ați demonstrat că sunteți parte a unei comunități media educate”, a observat ea. Natalia Gribineț-Strogoteanu, șefa programului Educație Media de la Centrul Media pentru Tineri, care i-a instruit pe o parte dintre participanți în cadrul formării online „Materiale video de calitate și cu impact – cum le realizăm?”, s-a bucurat să vadă că tinerii au ținut cont de sfaturile oferite. „Acest concurs este o pistă de afirmare pentru voi. Sper că sunteți entuziasmați să produceți conținut de calitate și în continuare”, a menționat formatoarea.

În acest an, CJI a organizat două concursuri pentru două categorii de elevi – de la clasele primare și, respectiv, de la clasele gimnaziale și liceale. Participanții mai mici au avut sarcina să pregătească o fotografie care să reflecte tema „Spațiul virtual, prieten sau pericol?”, iar elevii claselor gimnaziale și liceale au filmat și montat un material video la tema „Dezmințim falsurile și dezinformarea de pe rețelele sociale”. În total, au fost depuse 57 de materiale, 38 dintre care au fost fotografii, iar 19 – materiale video. Șase premii au fost oferite elevilor de la treapta primară, iar șapte – la treptele gimnazială și liceală. Vă invităm să urmăriți materialele câștigătoare, în ordine aleatorie.

Treapta primară

Câștigători

Mențiuni

Treptele gimnazială și liceală

Câștigători

Virineia Carapirea, Liceul Teoretic „Constantin Stere”, r-nul Basarabeasca

Vladlena Fosa, Liceul Teoretic Caracușenii Vechi, r-nul Briceni

Constantin Neghina, Liceul Teoretic Republican „Ion Creangă” din mun. Bălți

Beatrice Cebotari, Liceul Teoretic „Mihail Stratulat” din s. Boșcana, r-nul Criuleni

Lorena Railean, I.P. Liceul „Da Vinci” din mun. Chișinău

Mențiuni

Alexandrina Postolache, Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim”, mun. Chișinău

Mariana Carapirea, Liceul Teoretic „Constantin Stere”, r-nul Basarabeasca

În cadrul celei de-a patra ediții a Săptămânii Educației Media în Moldova, desfășurată în perioada 18-24 octombrie 2021, au fost organizate dezbateri, lecții publice, mese rotunde, ședințe cu părinții, întâlniri cu jurnaliști și scriitori, concursuri și expoziții de postere, jocuri, quiz-uri și lecții despre securitatea online. Evenimentele au avut loc în timpul lecțiilor de Educație pentru media sau ale altor discipline, precum și în afara orelor, și au implicat peste 1.000 de elevi și profesori.

Svetlana Jitariuc, profesoară de Educație pentru media la Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare” din Grigoriopol, a motivat elevii să se implice activ în cadrul Săptămânii Educației Media.

„Activitățile realizate au avut un impact pozitiv asupra elevilor. Aceștia s-au informat, au creat produse, au distribuit pliante altor elevi și părinților, au realizat o prezentare video cu analiză, argumentare și feedback”, ne-a spus profesoara.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Consolidarea competențelor de educație media în Republica Moldova”, implementat de CJI, cu susținerea Deutsche Welle Akademie și cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania (BMZ).

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy