CJI a scos de sub tipar versiunea actualizată a manualului Educație pentru media, clasele a VII-a/a VIII-a

Începând cu anul de studii 2024-2025, elevii și elevele de la treapta gimnazială (clasele a VII-a/a VIII-a) vor studia disciplina opțională Educație pentru media dintr-un manual nou. Conținutul acestuia a fost actualizat de Centrul pentru Jurnalism Independent, pentru a ține pasul cu noile schimbări și evoluții în domeniu. Autoarele manualului sunt expertele în educație dr. în filologie Loretta Handrabura și Natalia Grîu.

Manualul a fost actualizat în baza curriculumului la disciplina Educație pentru media, la treapta de gimnaziu, aprobat în anul 2018, și este destinat profesorilor și elevilor din clasele a VII-a / a VIII-a. La redactarea acestuia s-a ținut cont de inovațiile digitale și schimbările care s-au produs în ultimii ani, integrând noi exemple, care vor ajuta elevii să înțeleagă mai bine domeniul educației media, să-și dezvolte spiritul critic și să consume informațiile în mod responsabil.

CJI va oferi gratuit manualele actualizate profesorilor și profesoarelor care predau disciplina opțională Educație pentru media. Versiunea pdf a manualului poate fi accesată și descărcată aici: ROM.

Până în prezent, CJI a instruit 214 învățători și învățătoare de la treapta primară, 191 de profesori și profesoare de la clasele gimnaziale şi 242 de pedagogi de la treapta liceală. Disciplina opțională Educație pentru media este predată în școlile din Republica Moldova din anul 2017, fiind inclusă în Programul-cadru al Ministerului Educaţiei şi Cercetării al Republicii Moldova la toate cele trei trepte de învățământ – primar, gimnazial şi liceal. CJI a elaborat curriculumul și manualele de Educație pentru media care puse la dispoziția profesorilor și elevilor.

În 2023, CJI a actualizat manualul Educație pentru media (clasele a III-a/a IV-a). Versiunea pdf a manualului poate fi accesată și descărcată aici: ROM și RUS.

În lunile ce urmează, CJI va actualiza și manualul de la treapta liceală, în limbile română și rusă.

Manualul a fost actualizat în cadrul proiectului „Avansarea educației mediatice și sprijinirea mass-media din Republica Moldova”, susținut de Suedia și implementat de Internews în Moldova. Programul își propune să contribuie la creșterea unui sector media divers.

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy