De șapte ani, disciplina Educație pentru media învață elevii cum să consume critic informațiile

Anul de studii 2023-2024 este al șaptelea an în care disciplina Educație pentru media este predată în școlile din Republica Moldova. De șapte ani susținem profesorii și profesoarele să fie parte a acestei inițiative prin care promovăm cultura media în școală.

În anul 2023, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a organizat alte două programe de formare în domeniul educației media și a instruit 41 de profesori și profesoare, majorând numărul acestora până la 667 de persoane. Astfel, profesorii care predau în limbile română şi rusă de pe întreg teritoriul ţării și-au dezvoltat competențele media pentru a putea preda disciplina opțională Educație pentru media.

În anul de studii 2023-2024, 117 de pedagogi care au urmat programele de instruire ale CJI predau disciplina opţională Educație pentru media unui număr de 3,927 elevi din 157 de clase din 72 de şcoli de pe întreg teritoriul ţării. Dintre acestea, 55 de școli sunt cu predare în limba română și 17 cu predare în limba rusă. Cei mai mulți elevi care studiază disciplina sunt din Chișinău – 1,475, urmați de cei din Orhei – 358, Ungheni – 281 și Fălești – 237.

Numărul pedagogilor care interacţionează cu domeniul este mult mai mare, având în vedere că manualele de Educaţie pentru media sunt folosite ca materiale didactice şi în cadrul altor discipline şcolare sau opţionale, precum şi la orele de management al clasei.

La începutul anului de studii 2023-2024, CJI a pus la dispoziția învățătorilor și învățătoarelor  manuale noi de Educație pentru media la treapta primară. CJI, împreună cu autoarele Loretta Handrabura și Natalia Grîu, a actualizat cartea în pas cu noile tendințe, ținând cont de sugestiile mai multor învățătoare care predau cursul din 2017. Manualele pentru treptele gimnazială și liceală sunt în curs de actualizare, pentru ca începând cu următorul an de studii să ajungă pe băncile elevilor.

De asemenea, CJI periodic completează platforma Educaţia Mediatică cu materiale didactice online pentru a facilita procesul de predare a Educației pentru media în școală. În anul trecut de studii, platforma educațională Odată-Edu a fost actualizată și pune la dispoziția profesorilor și elevilor un șir de exerciții și quiz-uri în domeniul educației media.

În anul de studii 2023-2024, CJI, cu acordul Ministerului Educației și Cercetării a lansat pilotarea Programului privind integrarea conținuturilor de educație media în cadrul disciplinei limba română, în clasa a VI-a. În septembrie, CJI a instruit 20 de profesoare din cadrul a 11 instituții de învățământ, care integrează conținuturile de educație media în cadrul disciplinei limba română.

Disciplina Educaţie pentru media a fost introdusă în programul de studiu cu acordul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării în anul de studii 2017-2018. Un an mai târziu, începând cu 1 septembrie 2018, cursul a început să fie predat şi la treapta gimnazială. Din 2019, deja al cincilea an consecutiv, disciplina opţională Educaţie pentru media se predă la toate treptele de învăţământ.

În perioada 2017-2023, 16,199 elevi au studiat disciplina Educație pentru media.

Centrul pentru Jurnalism Independent organizează activităţi de educaţie media în cadrul proiectului „Consolidarea competențelor de educație media în Republica Moldova: Pilotarea abordării integrate în educația formală”, susţinut de Deutsche Welle Akademie şi finanţat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare din Germania, în cadrul proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, Ambasada Marii Britanii la Chișinău și implementat de Internews în Moldova, în cadrul proiectului „Sporirea sprijinului pentru instituţiile media de limbă rusă independente şi pentru eforturile în domeniul Educaţiei media”, finanţat de Ministerul Afacerilor Externe al Regatului Țărilor de Jos, precum și în cadrul proiectului „Instrumente inovatoare de educație media pentru cetățeni bine informați”, implementat cu sprijinul Ambasadei Finlandei la București. 

Loading

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy